Heller ikke lege Erik Fosse krevde et svar på hvorfor han ble nektet innreise i sommer.

–Jeg ønsket ikke et brev med skriftlig avslag, slik Mads Gilbert nå har fått. Jeg håpet det ville gå over, sier han til Adresseavisen.

Å holde en lav profil har vært riktig oppskrift for Erik Fosse. I september i år fikk han igjen reise inn til Gaza, og da innreisetillatelsen gikk ut i høst, fikk han forlenget tillatelsen, uten problem.

–Jeg kommer til å reise tilbake i løpet av vinteren, sier Fosse, som ble landskjent da han og Mads Gilbert tok seg inn i Gaza under konflikten mellom Israel og Hamas i 2008–2009, for å drive skadebehandling av ofrene etter bombingen.

Ikke svar

Også Venke Aaretun har valgt å ligge lavt en stund.

–I september var jeg i Libanon. Planen var å kombinere denne turen med et besøk i Gaza. Søknaden om innreise ble sendt i august, men jeg har ennå ikke fått svar, sier Aaretun.

Hun kjenner til flere som har fått stemplet uønsket i passet ved innreise til Israel, noe hun frykter kan skje henne hvis hun lager for mye oppstyr nå.

–Jeg har i mange år driftet prosjekter både på Gaza og på Vestbredden. Jeg reiser til området flere ganger i året, og er derfor helt avhengig av å ha innreisetillatelse, sier hun.

Uforutsigbart

Ifølge Erik Fosse er det vanskelig å si hvilken strategi israelske myndigheter velger fremover.

–Vi vet ingenting, og situasjonen er svært uforutsigbar. Gaza er okkupert og under kontroll av den israelske hæren, sier han.

Hvor uforutsigbart det kan være, viser erfaringene til Fosse fra i sommer.

–Jeg kom inn i Gaza første del av krigen, men da jeg ønsket innreise under siste del av krigen, ble jeg som nevnt nektet.

Innstramming

Venke Aaretun er derimot ikke i tvil om at israelske myndigheter nå gjør Gaza mindre tilgjengelig for enkelte.

–Jeg tror de har gjort en vurdering av hvem de ikke ønsker i Gaza. Når jeg lander i Israel bruker jeg nesten alltid å bli tatt til side og avhørt. De holder meg tilbake i mange timer på flyplassen, sier Aaretun.

Hun mener en av grunnene til dette er at hun er i kontakt med mediene i etterkant av sine besøk til Gaza, og at hun på mange måter brukes som et vitne til lidelsene.

–Samtidig kjenner jeg til personer som aldri har problemer med innreise. Jeg tror israelske myndigheter følger godt med på hva som skrives, sier hun.

Æresborger

I 29 år har Venke Aaretun jobbet for Palestina, og hun har en stor omgangskrets der. At palestinerne verdsetter hennes bidrag viste de med å utnevne henne til æresborger av Palestina.

Aaretun og Kåre Willoch er de eneste nordmennene som har fått denne utnevnelsen.

–Håpet er at jeg igjen skal slippe inn i Gaza i løpet av vinteren, sier Aaretun, som nå jobber som rådgiver i Trondheim kommune, men er utdannet sykepleier.

Aaretun har planer om å besøke et proteseverksted i Gaza. De har mottatt 200000 kroner fra en støttekonsert som ble holdt på Studentersamfundet i Trondheim.

–Jeg har også et mangeårig prosjekt med palestinske Røde Halvmåne om opplæring av ansatte i traumebehandling. Jeg hadde kontakt med dem under krigen i sommer og under krigen i 2008–2009. Avtalen var å komme tilbake for å være sammen med dem noen dager nå i høst. De har en så tøff hverdag, og ønsker dialog med kollegaer utenfra, og som de kjenner godt fra før, sier hun.

Kirurgen Erik Fosse er oppgitt over at lite har skjedd på Gazastripen i løpet av det året som har gått etter Israels tre uker lange krigføring. Foto: Lise Åserud