Statsministeren Erna Solberg bekreftet mandag at Per Sandberg og hans norsk-iranske kjæreste ble tema ved Statsministerens kontor (SMK) allerede i juni, slik Adresseavisen skrev søndag.

Adresseavisen skrev søndag at dette var i månedskiftet mai/juni. Solberg bekreftet at Statsministerens kontor (SMK) ble gjort kjent med det hun kalte «ulike påstander» rundt Per Sandberg 8. juni i år.

– Vi innhentet da nærmere opplysninger. Vi har håndtert saken både etter sikkerhetsregler og etter personalregler. Dette er personalsaker som vi også har behandlet basert på det, sa Solberg mandag.

Familiebråk

Solberg ønsket ikke å utdype hvem informasjonen kom fra eller hvordan SMK vurderte den.

Men søndag kunne Adresseavisen fortelle at ulike sikkerhetsaspekter vedrørende familien Sandberg har vært tema ved Statsministerens kontor (SMK) siden månedsskiftet mai – juni.

Adresseavisen vet at det var Per Sandbergs fraseparerte kone, statssekretær Line Miriam Sandberg i Helsedepartementet, som leverte en såkalt bekymringsmelding om at «fremmede makter» hadde flyttet inn hos statsråd Per Sandberg – etter at eks-mannen innledet et forhold til norsk-iranske Bahareh Letnes.

Line Miriam Sandberg er gjort kjent med Adresseavisen opplysninger, men har valgt å ikke kommentere disse.

Per Sandberg og hans fraseparerte kone har nå begge tatt ut stevninger mot hverandre i forbindelse med samlivsbruddet.

Valgforsker: – Sandbergs avgang uheldig for Frp

Sandberg: - Var tema

Adresseavisen skrev søndag at Per Sandberg svarte på påstandene fra sin eks-kone Line Miriam Sandberg med bekymring til SMK om sin egen sikkerhet.

Dette fordi det ble lekket detaljer fra hans kalender og reiseplaner som var unntatt offentligheten.

Under mandagens avslutningsseanse avviste Per Sandberg flere ganger at han «hadde sendt inn noen bekymringsmelding» på sin eks-kone.

Nå bekrefter likevel Sandberg overfor Adresseavisen at problemene med lekkasjer fra hans kalender var tema mellom han og SMK i juni.

- Men det er en vesentlig forskjell på «bekymringsmelding» og samtaler om dette med SMK, sier Sandberg til Adresseavisen.

Han legger til at han ikke kan dokumentere «hvem som hadde lekket all info».

Frp i Trøndelag: Ga beskjed om at grasrota hadde fått nok

Stolte ikke på sikkerhetsrutinene

Men Per Sandberg kunne neppe være overbevist om at SMK hadde løst det han selv kaller et sikkerhetsproblem for regjeringen.

Nettopp frykten for lekkasjer fra sin reisekalender var hovedbegrunnelsen for at Sandberg aktivt valgte å la være å varsle SMK om sin Iran-ferie halvannen måned senere – noe som ble starten på slutten for Per Sandberg som fiskeriminister og nestleder i Frp.

Det skulle likevel til slutt bli Sandbergs egen håndtering av sikkerhetsrutinene som ble hans bane:

Statsminister Erna Solberg fastslo søndag at Sandberg ikke har fulgt sikkerhetsrådene og rutinene regjeringen har for reiser – og at «dette er uakseptabelt».

Mandag fikk Sandberg avskjed i nåde som fiskeriminister i regjeringen Solberg.

I tillegg til bevisst å ikke varsle om turen til Iran, hadde Sandberg med seg jobbtelefonen med tilgang til regjeringssystemene.

Og dette var ikke første gang:

– Han har heller ikke utvist nødvendig skjønn når det gjelder håndteringen av sikkerhet, sa Solberg mandag - og viste til at han fortsatte å bruke samme tjenestetelefonen etter at han hadde den med seg til Kina i vår.

– Rutiner og råd som gis av sikkerhetsmyndighetene skal etterleves, fastslo Solberg.

Gjorde seg selv til etterretningsmål

Nettopp frykten for at Per Sandberg kan være – eller vil bli – utsatt for fremmed etterretning, skal være blant grunnene til at Sandberg nå er ute av regjeringen.

Det opplyser kilder til avisen VG mandag kveld.

De siste månedene har Sandberg gjennomført reiser til Iran og Kina, som sammen med Russland regnes som landene med størst etterretningsaktivitet rettet mot vestlige land.

På begge reisene hadde han med sin tjenestetelefon.

En kilde VG har snakket med på innsiden av norsk sikkerhetstjeneste, sier at man kan legge til grunn at innholdet på telefonen kan ha blitt kopiert av etterretningstjenestene i Iran og Kina.

Denne bekymringen har norske sikkerhetstjenester fortsatt – selv om Sandberg har forlatt regjeringen.