Influensasesongen står for døren og mange barn gruer for sprøyten. Men visste du at det finnes influensavaskine i form av nesespray for barn mellom 2 og 17 år?

TEMA: Influensa

Hver vinter sendes hundrevis av barn hjem fra barnehage og skoler med feber, rennende neser og hoste. Vi vet alle hva som venter. Dager med bekymringer, måling av temperatur, saft, vann, hostesaft og Fisherman's Friend. Men det finnes måter å unngå den årlige influensaepedemien. Det norske folkehelseinstituttet har i en årreke anbefalt influensavaksiner både til barn, voksne og eldre.

Nå melder folkehelseinstituttet på sine hjemmesider at influensavaksinen Fluenz Tetra for sesongen 2017/2018 er tilgjengelig. Fluenz Tetra er en nesespray til forebygging av influensa hos barn mellom 2 og 17 år. Vaksinen kom først på markedet i 2013, men fortsatt er det den fryktede sprøyten som dukker opp først på netthinnen når du nevner ordet «vaksine».

Fluenz Tetra:

Reseptpliktig

- Vaksinen er reseptpliktig. Så du må gå via lege for å få den utlevert, får vi opplyst fra Vitusapoteket på Solsiden.

Fluenz Tetra foreligger i pakning med èn neseapplikator  og er holdbar til 31. januar 2018.

Forøvrig anbefaler folkehelseinstituttet alle over 65 år å ta årets influensavaksine i tillegg til alle gravide i 2. og 3. trimester.

Influensavirus muterer raskt

Men ikke alle opplever at et tilskudd av influensavaskine virker med sin hensikt. Grunnene til dette er flere. To ganger i året blir alle influensavirus evaluert av eksperter i WHO ( Verdens helseorganisasjon). Formålet er å forsøke å forutsee hvilke influensastammer som vil ramme hardest. En svært vanskelig oppgave siden influensaviruset muterer så raskt.

Stikket: Influensavaksinen i nesesprayform er så langt forbeholdt barn og ungdom, så om du som ønsker ønsker å vaksineres så er det fortsatt nålestikket som gjelder.

Les også: Ingen har vist at det å være regelmessig syk gjør at du lever lengre.

The Verge skriver i dag at basert på disse analysene så bestemmer leger og forskere fra hvert land hvilken influensastamme som skal vektlegges i den «lokale» vaksinen. Noeng ganger tar ekspertene feil om hvilken stamme som eller virus som vil dominere med det resultat at det aktuelle årets influensavaksine blir mindre  effektig enn forventet.

WHO understreker at influensavaksine er særdeles effektiv når den treffer blink. Hvert år så dør mellom 250,000 og 500,000 mennesker av influensa. Enda flere blir alvorlig syke. Dette betyr at selv en vaksine med bare 19% effektivitet redder mange liv.