Nylig skrev spaltist i NRK Ytring, Isra Zariat, at enkelte unge jenter med minoritetsbakgrunn blir tatt med til lege av foreldre eller slektninger. Grunnen er at de vil undersøke om de har hatt sex med noen.

Zariat mener det finnes leger i Norge som er villige til å utføre en slik «jomfruhinnetest».

Adresseavisen har vært i kontakt med flere leger for å høre hva praksis er i Midt-Norge. Ved St. Olavs Hospital utfører de ikke denne typen undersøkelse.

- Men jeg har opplevd at jenter har bedt om test av jomfruhinnen, men det er sjelden, sier overlege Cecilie Hagemann ved Kvinneklinikken.

Jomfruhinnestramming

En annen lege opplyser til Adresseavisen at det en sjelden gang blir utført inngrep for å stramme jomfruhinnen. På grunn av temaets kontroversielle innhold blir legen anonymisert.

- Det er et enkelt inngrep, som gjennomføres med lokalbedøvelse. Det sys noen få sting for å stramme skjedeinngangen.

Gikk du glipp av denne?: «Aisha» og «Elena» har vært utsatt for vold, trusler eller kontroll av sine egne familier. Her er deres råd til hjelpeapparatet

Ifølge legen er etterspørselen etter denne typen behandling sjelden før og omtrent ikke eksisterende nå.

- Det er nå cirka tre år siden noen spurte etter en slik behandling. Min antakelse er at minoritetsjentene nå heller får utført undersøkelse og eventuell behandling i sine respektive hjemland. I muslimske land er det mange som har spesialisert seg på dette feltet. Man kan til og med få sydd inn en liten «pute» med blod, for å sikre at jenta blør ved det første samleiet.

For selv om jenta strammes, er det ikke sikkert at hun blør første gangen.

- At de nå heller drar til utlandet har jeg ikke belegg for å si, men mange referer i økende grad til ulik gynekologisk behandling gjort i hjemlandet. Derfor er det naturlig å anta det.

Høy grad av angst

Legen forteller at jentene som spør etter en undersøkelse av jomfruhinnen eller stramming er svært urolige. De har hatt sex før ekteskapet, og nå skal de gifte seg med en annen. Forventningen er at de skal være jomfru på bryllupsnatten, og at beviset på dette ofte er blod på lakenet etter samleie.

- De uttrykker en høy grad av angst. De spør om det er mulig å gjøre noe for at de skal blø.

Legen har aldri opplevd at det er foreldre eller kjæreste som tar kontakt, men at henvendelsen kommer fra jentene selv.

- Jeg prøver først å forklare dem at det kun er under halvparten som blør første gangen, selv om de aldri har hatt sex tidligere. Det er heller ikke alltid mulig å si om en jomfruhinne er intakt eller ikke på grunn av ulik utforming av jomfruhinnnen. Dette beroliger ikke damene. De vil ha en kontroll for å få svar på om hinnen er skadet eller ikke.

- Er den muligens ikke intakt, kommer spørsmålet om hva som kan gjøres. Det er da behandlingen om å stramme til ved skjedeinngangen ønskes utført.

Legen mener kravet til disse jentene er svært problematisk.

- Ofte har de hatt sex med en mann fra samme kultur, men mennene forlanger likevel av kvinnene at de skal være jomfruer ved inngåelse av ekteskapet.

Redd vaginal undersøkelse

Heller ikke overlege Cecilie Hagemann ved St. Olavs Hospital har opplevd at henvendelsen om jomfruhinnesjekk kommer fra foreldre eller fra kommende ektemenn.

- Det er jentene selv som ber om det i forbindelse med en undersøkelse, sier Hagemann.

De har da hatt frivillig sex og lurer på om dette kan merkes på jomfruhinnen.

LES HER: På oppdrag fra Justisdepartementet har Konfliktrådet meklet i 36 innvandrerfamilier fra Trøndelag

- Uansett grunn er svaret at dette er ikke noe vi gjør, sier Hagemann, som har jobbet ved sykehuset i 20 år.

- I løpet av disse årene har jeg opplevd dette kun cirka tre ganger, så det skjer svært sjelden. Jeg antar at hvis dette er vanlig, så vil privatpraktiserende leger få denne typen henvendelser oftere enn vi på et offentlig sykehus.

Samtidig opplever hun at enkelte jenter kan være redd for å gjøre en vaginal ultralydundersøkelse av frykt for at dette vil ødelegge jomfruhinnen.

Revnet jomfruhinne

Ifølge Hagemann finnes det hos voksne eller ungdom ingen undersøkelse som helt sikkert kan bekrefte eller avkrefte om et samleie har skjedd eller ikke, med mindre man kommer akutt og har en blødende gjennomgående rift i jomfruhinnen.

- Det er mulig å ha hatt samleie og være gravid og likevel ha jomfruhinnen uten gjennomgående rift. Jomfruhinnen er meget elastisk hos kvinner etter pubertet. Andre kan få en rift etter bruk av tampong, sier hun.

Reaksjoner

Flere har reagert på opplysningene fra spaltist Isra Zariat. Blant dem er helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Han skriver i en kronikk nylig at jomfrusjekker strider mot alt den norske helsetjenesten er, og alt den norske helsetjenesten skal være.

Også stortingspolitiker Kari Hendriksen (Ap) reagerer. Hun sier til VG at dette er en helt uholdbar praksis, og at vi ikke kan ha en legestand i Norge som er moralpoliti.

- Middelaldersk

At det stilles krav om at bruden skal være jomfru på bryllupsnatta mener professor i sosialmedisin, Steinar Westin, er en middelaldersk tradisjon.

- Jeg har aldri selv fått denne typen forespørsel, og jeg har heller ikke hørt kollegaer som har fått forespørsel om sjekk av jomfruhinnen. Derfor har jeg ikke vært klar over at dette har vært en problemstilling, sier han, og legger til:

- Men det er jo ikke alt som havner i mitt fang.

Den eneste kjennskapen han selv har til dette, er fra et bryllup i Tunisia på slutten av 1960-tallet.

- Da var det forloverens oppgave å skaffe et laken med hønseblod. Etter akten skulle bruden komme ut dansende med dette. Alle visste at det var juks, men det var tradisjon, forteller Westin.

At leger får denne typen forespørsler mener han avspeiler at vi i stadig større grad blir et flerkulturelt samfunn.

Grov trakassering

- Når ulike kulturer møtes kommer også ulike syn frem. Det er ikke riktig å latterliggjøre en tradisjon før man ser hva som ligger i den. Likevel mener jeg at det er en grov trakassering av disse jentene å kreve noe slikt.

Selv ville han aldri ha utført en undersøkelse av jomfruhinnen, eller en stramming i skjeden.

- Der er jeg helt på linje med helseministeren: Dette har ingenting med helse å gjøre.

Trakassering av kvinner: Professor i sosialmedisin, Steinar Westin, mener det er viktig å ikke latterliggjøre tradisjoner før man vet hvorfor det er slik. Men at det stilles krav om at bruden skal være jomfru mener han er en trakassering av kvinner. Foto: Rune Petter Ness