Studenten har rett til å fullføre studiet og bli psykolog, mener tingretten.

Det er ennå uklart om NTNU vil anke saken til lagmannsretten.

Universitetsloven åpner for at utdanningsinstitusjoner i noen fag kan vurdere om en student er skikket. På grunn av sårbarheten til pasientene gjelder dette blant annet de som utdanner seg til å bli psykologer.

NTNUs skikkethetsnemnd gikk i 2014 inn for å utestenge en psykologistudent med begrunnelsen at han var uskikket for yrket. NTNUs sentrale klagenemnd var enig, og i fjor sommer stadfestet den nasjonale Felles klagenemnd at studenten var uskikket og skulle stenges ute fra studiet i tre år. Dette aksepterte han imidlertid ikke og tok saken til domstolene. Det er svært sjelden at slike saker ender i retten.

- Fungerer dårlig

I dommen fra Sør-Trøndelag tingrett står det at det skal ligge en helhetsvurdering til grunn for å kunne stenge ut en student på grunn av uskikkethet. Skikkethetsnemnda ved NTNU har laget en rapport der det tegnes et bilde av en student som fungerer dårlig sosialt. Han skal være vanskelig å forholde seg til for de ansatte, han skal ha fremsatt påstander om brudd på taushetsplikten, han har overvåket ansatte og vist manglende etisk forståelse ved å gjøre skjulte opptak av samtaler han hadde med veileder og lederen for skikkethetsnemnda.

Høy terskel

Dommen i tingretten slår fast at terskelen for å anse en student som uskikket skal ligge høyt, særlig av hensyn til de store konsekvensene for studenten. Det vises til skikkethetsforskriften paragraf 2 som sier at «en student som utgjør en mulig fare for pasienters fysiske og psykiske helse, rettigheter og sikkerhet, er ikke skikket for yrket».

Tingretten poengterer at den ikke tar stilling til om studenten vil bli en god psykolog – eller om han bør bli psykolog. Spørsmålet er om han etter loven er uskikket til å utøve yrket. Der er retten klar. Riktig nok heter det i dommen at studenten kan oppleves som noe vanskelig og at han kan ha noe dårlig kommunikasjonsevne, men dette er ikke grunnlag for noen utestengelse, slås det fast. Det må vises romslighet for hvem som kan anses å være skikket til å være psykolog. «Mangfold er viktig også for denne gruppen», heter det i dommen.

«Tolket i disfavør»

Tingretten mener Felles klagenemnd har lagt uriktige faktiske forhold til grunn for sitt vedtak, og at noe av oppførselen er blitt tolket i studentens disfavør. På grunn av sykmeldinger har han ikke fått forklare seg i nemndbehandlingen. Dette mener retten er en svakhet, uten å se på det som en saksbehandlingsfeil. Dommen sier også at studenten ikke er alene om ansvaret for dårlig kommunikasjon med lederen i NTNUs skikkethetsnemnd.

LES OGSÅ (PLUSS): Forsker utestengt etter plagiering

Dommeren påpeker at det ikke er ulovlig å gjøre skjult opptak av en samtale man deltar i, men at det er ulovlig å publisere opptaket. Studenten følte seg som en svak part i disse møtene, og det er ikke grunn til å tro at han ville publisere opptakene, mener retten. Dermed er ikke det ikke uttrykk for en manglende etisk forståelse. Påstanden om overvåking av en ansatt blir også funnet helt grunnløs.

- Normalt på Facebook

I NTNUs nemndrapport blir studentens aktivitet på sosiale medier betegnet som ukritisk. Retten synes imidlertid den er innenfor «normalspekteret» på Facebook.

Selv om det har vært mange reaksjoner på studentens oppførsel over lang tid, har disse vært av forholdsvis triviell karakter, mener retten. Det refereres også til at han hadde et tillitsfullt forhold til noen av de ansatte, at han har hatt praksisopphold uten negative anmerkninger og at han av flere vitner under rettssaken ble beskrevet som både empatisk og lett å være sammen med.

Studentens advokat, advokatfullmektig Thomas Hansteen, sier til Adresseavisen at hans klient er fornøyd med at han kan ta opp igjen studiet.

- Foreløpig er dommen ikke rettskraftig og jeg vil avvente ytterligere kommentarer, sier Hansteen.

Departementet vurderer

- Vi har akkurat mottatt dommen og skal lese nøye igjennom den før vi vurderer om vi anker, sier ekspedisjonssjef Toril Johansson i Kunnskapsdepartementet. Ankefristen går ut 27. mai.

- Er NTNU og Felles klagenemnd for lite tolerante i vurdering av skikkethet?

- Skikkethetsvurderingene skal sikre at pasienter og andre sårbare grupper blir ivaretatt på en god og trygg måte. Vi har ikke grunnlag for å si at NTNU og Felles klagenemnd er for strenge i vurderingene sine.

- Mener KD at kravene til skikkethet bør strammes inn?

- Vi går for tiden igjennom regelverket til skikkethetsvurderingene. Det er lite sannsynlig at hovedpunktene kommer til å bli endret.

NTNU tenker

Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning sier at NTNU ikke har tatt stilling til om vi mener dommen bør ankes.

- Har NTNU vært for lite romslige med studenten?

- Vi har notert oss at den nasjonale klagenemda ga NTNU medhold i sin vurdering av studenten. Men vi ser at retten vurderer dette annerledes. I dommen at det er både lettere og mer alvorlige forhold som ligger i vurderingen. Dette er alltid en vurdering som må diskuteres nøye. Vi ønsker ikke å kommentere tingrettens vurdering før vi ser hva regjeringsadvokaten sier.