World Expo 2010 åpnet i Shanghai fredag, og i dag ble paviljongene tilgjengelige for publikum.

Populært blant fotografer

Norges paviljong kan melde om overveldende besøk, og lange køer på den første dagen, ifølge NTB.

– Det er en lettelse å endelig ha åpnet, og veldig morsomt å se at folk køer opp for å komme inn. Det er også inspirerende å se hvordan publikum inne ser og utforsker detaljene og hvordan paviljongen vår blir brukt som et fotoobjekt både uten- og innenfra, sier sjefen for den norske delen av EXPO 2010 generalkommissær Arild H. Blixrud til NTB.

Største trebygningen i Kina

Grovtelling viser at rundt 30 000 mennesker tok turen innom paviljongen til Norge som er bygd i limtre og norsk furu, og formet som 15 trær med grener. Taket skal forestille fjelltopper. «Powered by Nature» heter paviljongen, tegnet av arkitektkontoret Helen & Hards.

– Folk synes det er annerledes og veldig vakkert. Det er den eneste paviljongen som er bygd i tre og den største bygningen som er bygd i tre i Kina på 50 år, opplyser kommunikasjonsdirektør Philip Lote til NTB.

100 millioner besøk

I seks måneder skal 192 deltakerland presentere hva sitt land har å by på i Kinas rikeste by, Shanghai. Arrangørene regner med at det kan bli så mange som 100 millioner som besøker verdensutstillingen. Trollig vil de få valuta for reisepengene, for Shanghai har brukt 45 milliarder dollar for å oppgradere sin infrastruktur, mens Kina har brukt 4, 2 milliarder dollar på selve utstillingen. Det er for øvrig dobbelt så mye som de brukte på OL.

Se noen av de flotte paviljongene i billedserien.

Foto: SCANPIX
Norge Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Luxembourg Foto: SCANPIX
Danmark Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
USA Foto: SCANPIX
Sverige Foto: SCANPIX
Sverige Foto: SCANPIX
Sveits Foto: SCANPIX
Storbritannia Foto: SCANPIX
Serbia Foto: SCANPIX
Polen Foto: SCANPIX
Norge sin paviljong heter «Powered by nature». Foto: SCANPIX
India Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Iran Foto: SCANPIX
Kasahstan Foto: SCANPIX
Japan Foto: SCANPIX