Onsdag ble det klart at Arbeiderpartiet ikke vil støtte SVs forslag om en midlertidig stans i asylreturer til Afghanistan når Stortinget går til votering tirsdag.

Dømt til å tape

Dette har fått AUF-leder Julie Hole til å ta i bruk sterke ord i sin kritikk av ledelsen i moderpartiet.

- Ap-ledelsen har startet en krig mot grasrota som de er dømt til å tape.

Hole startet et nasjonalt grasrotopprør i Ap etter at hun i et intervju med Adresseavisen i slutten av oktober uttalte at det var en skam at ikke Ap støttet forslaget om midlertidig stans i utsendelsene til Afghanistan.

Flere partilag i Ap har etter dette gitt tydelig uttrykk for at stortingsgruppa burde støtte forslaget om en midlertidig stans i alle returer til Afghanistan.

Onsdag ettermiddag uttalte Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, at saken nå var drøftet på partiets gruppemøte, og at de der hadde bestemt seg for ikke å stemme for forslaget tirsdag.

En kamp om Ap´s sjel

- Jeg er ufattelig skuffet og flau over den beslutningen. Det er feigt av partiet ikke å gi sin støtte til dette forslaget.

Dette betyr at nå starter kampen om Ap´s sjel.

- Det kommer til å bli en tøff kamp opp mot årsmøtene i partiet, sier Hole.

foto
Julie Hole mener det fremover kommer til å bli en kamp om Ap´s sjel. Foto: Mariann Dybdahl

Hun viser til at Ap er et partiet som står for solidaritet med de svakeste.

- Det bør ligge i hjertet til en sosialdemokrat å vise solidaritet med sårbare unge mennesker, som står i fare for å bli sendt til et krigsherjet land uten framtidsutsikter.

Samles om et skriv

I det videre arbeidet kommer Hole til å samle støttespillere, slik at de kan enes om et skriv til stortingsgruppa.

- Vi kommer til å samle alle gode krefter. Det er viktig å få formidlet ut til velgerne at Ap er et parti som tør støtte de svake, og at vi ikke er et parti som dilter etter Frp.

LES HER: Skuffet over Ap: Det var ikke Sylvi Listhaugs svar til Stortinget som ga søskenparet klump i magen

Hun viser til den massive støtten hun har fått både fra grasrota og velgere etter at AUF Trøndelag så tydelig flagget sitt ståsted.

- Ledelse og stortingsgruppa er på kollisjonskurs med både medlemmer og velgere. Denne saken har de håndtert dårlig, sier Hole.

Vanskelig sak

Styret i Trøndelag Arbeiderparti diskutert forslaget om en midlertidig stans i alle returer til Afghanistan onsdag ettermiddag, men det ble ikke gjort noen vedtak.

- Beskjeden om at stortingsgruppa hadde fattet et vedtak kom tidlig. Vi det til etterretning at det nå ser ut til å være flertall i Stortinget mot SVs forslag etter onsdagens redegjørelser fra regjeringen, sier fylkesleder i Trøndelag, Karianne Tung.

foto

Hun viser til at dette er en vanskelig og viktig sak på mange måter.

- Det handler om mennesker i en sårbar situasjon, sier Tung.

Ungdommers sårbarhet

Om utspillet fra AUF-leder Julie Hole, svarer Tung:

- Det får stå for Hole´s egen regning.

LES HER: Flere tidligere Ap-topper mener Norge må stanse returene av enslige ungdommer til Afghanistan

Tung mener partiet nå må konsentrere seg om å få gjeninnført sårbarhetskritereit, samt redusere bruken av midlertidig opphold til fylte 18 år for enslige mindreårige asylsøkere.

Ap har lagt fram et forslag om å vurdere ungdommenes sårbarhet. Dette vil til en viss grad erstatte vurderinger som forsvant da Stortinget vedtok å fjerne rimelighetskravet i saker der unge mennesker returneres til internflukt.