Studentenes fredspris ble delt ut til studentlederen Majid Tavakoli (26) fra Iran fredag kveld.

Hovedpersonen selv var ikke til stede foran 1200 publikummere i Olavshallen.

For øyeblikket sitter han i fengsel etter å ha holdt en tale på studentenes dag 7. desember i 2009. Han ble dømt til åtte og et halvt år i fengsel for å ha snakket kritisk om det iranske regimet.

Pågangsmot

Seremonien  hedret pågangsmotet til en mann som ikke lar seg stoppe av verken fengselsstraff eller trusler. Blant publikum satt det mange deltakere og frivillige fra Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (Isfit).

Blant de kulturelle innslagene startet Trondheim symfoniorkester seremonien, mens konferansier Maria Amelie ønsket velkommen. Maria Amelie ble kjent da hun ga papirløse et ansikt ved å skrive boka «Ulovlig norsk». Hun har vært Isfit-funksjonær tidligere.

Viktig å spre ordet

Leder av Studentenes fredspris, Therese Høstad, holdt en tale hvor hun fortalte om Majids historie og hvorfor det er viktig at vi alle sprer ordet om hans skjebne.

Det var også kulturelle innslag med den trønderske artisten Christoffer Øien, et dansenummer med Åsne Storli og til slutt er det kritikerfavorittene Ósk som avsluttet kvelden.

Etter at han ble arrestert i 2009 ble det publisert et bilde av Tavakoli ikledd hijab. Myndighetene hevdet at han forsøkte å flykte forkledd som en kvinne, og de forsøkte å vanære ham ved å spre bildet i nasjonale medier. Vitner til arrestasjonen har motsagt påstandene. Fredag var det en bildeaksjon i Midtbyen og på NTNU som er til støtte for studentaktivisten.

foto
Majid Tavakoli sitter i fengsel etter å ha vært kritisk til Irans myndigheter under en tale i desember i 2009.
foto
Maria Amelie, som ga papirløse et ansikt, var konferansier under seremonien. Foto: THERESE ALICE SANNE