Det aktuelle området som nå skal utvikles til et nærsenter på Ranheim, er de hvite husene midt på bildet (ikke de som ligger til høyre for veien). Foto: Illustrasjon: Arkitektskap

Det planlegges bydelstorg, forretningsbygg og boligbebyggelse på hele åtte etasjer i Peder Myhres vei. I morgen kveld er det folkemøte på Ranheim om saken.

– Hensikten med planen er å utvikle et levende senterområde sentralt på Ranheim, med allsidig blanding av forretninger, tjenesteyting, barnehage og boliger, torg og felles grøntarealer, heter det i byplansjefens saksfremstilling.

Området har allerede i dag en funksjon omtrent som et bydelssenter. Eksisterende bebyggelse består av Trægården i to etasjer, som opprinnelig er et tysk lagerbygg fra krigen, der møbel og interiørforretningen Frøken Linn har hatt tilhold i seks år, restauranten Romantica, en barnehagebygning av nyere dato og et nyere stålplatekledd lagerbygg fra 1980-tallet der Grunnarbeid og Nomek AS blant annet, holder til. Nidaros Lysstøperi og Saxoteket Frisør har også tilhold på området. All eksisterende bebyggelse skal rives.

Les også: Ranheim inn i fremtiden

Restaurant vil ikke flytte

Det er planlagt 365 boliger og 5700 kvadratmeter forretningsareal. Den kommunale barnehagen som ligger der i dag , skal eventuelt erstattes av ny barnehage i et kombinert bygg ved adkomsten til området. Men det vil trolig ikke skje noen endring med barnehagen med det første.

Det har oppstått strid omkring prosessen etter at de nåværende driverne i Trægården før påske fikk oppsigelse av leieavtale, og beskjed om at de må ut av lokalene allerede 1. juli.

Oguz Aka som har drevet restauranten Romantica på Ranheim i 21 år, motsetter seg beslutningen om at han må ut. Restauranten til den tyrkiske gründeren er blitt et begrep på Ranheim. Det er en familiebedrift som han driver sammen med sine to sønner og to svigersønner.

– Jeg har nedlagt mye arbeid og svette på Ranheim i alle disse årene. Jeg har investert og utvidet, og det er i dag plass til ett hundre gjester her. Det er ikke mulig å legge ned en restaurant og skaffe nye lokaler i løpet av tre måneder. Det krever minst ett år, sier han.

Sterke følelser

Restauranten blir brukt av hele lokalsamfunnet på Ranheim – til møter, nabotreff, bursdager, konfirmasjoner, dåp og av idrettslaget.

– Gjester gråter når de får høre at vi må flytte. Vi er blitt en uunnværlig del av ranheimsmiljøet – ingen kan erstatte oss, mener Oguz Aka.

Han hevder at dette ikke bare er økonomisk betinget – det handler også om følelser.

– Vi er blitt glade i Ranheim og alle gjestene våre. Jeg kan skaffe lokaler annet sted, men det er her vi vil være. Dette var vår første arbeidsplass da familien kom til Norge fra Tyrkia. Det er sterke følelser knyttet til stedet, sier restauranteieren.

– Unødvendig å rive nå

Han sier at han tidligere fikk forståelsen av at første byggetrinn, var tomten på motsatt side av Ranheimsvegen, og ikke der Trægården ligger.

– Dette betyr at riving av Trægården er helt unødvendig i denne fasen av utbyggingen. Det finnes ingen argumentasjon som tilsier at Trægården må fraflyttes og rives innen 1.juli i år, sier han.

Oguz Aka sier at han har fått en muntlig lovnad om å komme inn som driver på en restaurant i det nye bydelssenteret, men at dette ikke er noe han kan forholde seg til.

– Det er for usikkert. Dessuten er jeg avhengig å ha en restaurant opp og gå i mellomtiden. Jeg må ha andre lokaler på Ranheim, mens jeg venter på at det blir ferdig i Peder Myhres vei, sier han.

Opphørssalg på Frøken Linn

Også for ekteparet Reidar og Laila Balstad som sammen med datteren Linn, eier og driver møbel- og interiørforretningen Frøken Linn, var overraskelsen stor over at de må flytte ut så raskt. Forrige uke startet de opphørssalg i den populære forretningen.

– Vi har vært her i seks år, og omsetningen har økt år for år. For oss har dette vært helt eventyrlig, forteller Reidar Balstad.

Han synes det er trist at de må gi seg på Ranheim, men forholder seg til beskjeden om at det skal rives.

– Også vi mener eieren har gjort en kuvending når de vil ha oss ut allerede nå. Vi har fått lite informasjon, og vi må ut tidligere enn ønsket. Men vi bærer ikke nag til noen. Vi har forståelse for at eierne ønsker å utvikle området i samarbeid med Trondheim kommune, sier Reidar Balstad.

Godkjent i løpet av året

– Utfordringer i planarbeidet har blant annet vært vanskelige grunnforhold, usikkerhet knyttet til fremtidig jernbaneløsning, fordeling av areal mellom sentrumsfunksjoner og boliger, og innpassing av barnehage med nødvendig uteareal. Men vi håper å få detaljreguleringsplanen godkjent i løpet av året, sier Pål Berntzen, saksbehandler ved byplankontoret i Trondheim kommune.

Området som er på ca. 40 dekar, avgrenses av Nordlandsbanen, to jernbanespor til papirfabrikken på Ranheim og Ranheimsvegen.

Av kommentarer i den lokale Ranheimsavisa går det frem at mange er positive til planene for et nytt lokalsenter, men at man er misfornøyd med at det skal bygges i en høyde på inntil åtte etasjer på et punkthus. I en høringsuttalelse slås det dessuten et slag for at det nye senteret også må inneholde et kulturhus for bydelen.

Støy fra papirfabrikken pekes på som et problem i Fylkesmannens uttalelse. Peterson Packing sier at når det planlegges ny boligbebyggelse tett innpå fabrikkområdet er det derfor viktig at utbyggere, investorer og fremtidige nye naboer er klare over at fabrikken er der og vil være der i all overskuelig framtid. Når det gjelder støyforebyggende tiltak, mener fabrikken at dette er noe som må skje for utbyggers ansvar.

- Må fristille lokalene nå

– Vi er avhengige av å få fristilt området nå, sier prosjektleder Einar S. Amundsen i Ranheim Utvikling AS.

Ranheim Utvikling AS er til-takshaver for utbyggingen på Ranheim og et selskap opprettet for dette prosjektet. Amundsen sier at det er helt nødvendig å få fristilt lokalene i Trægården nå for å få den fremdriften i prosjektet som en ønsker.

365 leiligheter og et nærsenter

– Vi skal utvikle et område med 365 leiligheter og et nærsenter, og dette skal skje i henhold til kommuneplanen. Vi forstår at det kan være vanskelig å flytte virksomheten, men i avtalen med leietagerne skal det ikke være rom for misforståelser verken om varighet eller andre forhold, sier Amundsen.

Han vil ikke tidfeste år det er aktuelt med riving.

Det er fire parter i Ranheim Næringspark og Ranheim Eiendom som er eiere. Ranheim Næringspark AS eies med 50 prosent av Wahl Eiendom AS og 50 prosent av Profier AS, det siste med Bjørn Rune Gjelsten som hovedeier. Ranheim Eiendom AS eies med 50 prosent av Øyvind Antonsen og 50 prosent av Francis Hay.

Rives: All eksisterende bebyggelse skal rives. Det gjelder både Frøken Linn og restauranten Romantica. Foto: RICHARD SAGEN