Hennes far Czeslaw (Caesar) Gorzynski ble født i Trondheim på julaften i 1908.

Men hans foreldre var ikke norske. De var av polsk lavadelsslekt og bodde ved Krakow som den gang tilhørte Russland. Navnene deres var Sygmund og Alexandra Gorzynski, etternavnet kan også ha vært Nalz-Gorzynski.

Hvorfor den høygravide bestemoren og bestefaren besøkte Trondheim midt på vinteren har barnebarnet ingen forklaring på. De hadde ikke slekt, venner, eller andre forbindelser i Norge, så langt hun kjenner til.

Faren hadde fire eldre søstre, alle født i Krakow-området.

Fangstmann i Amazonas

Polen ble opprettet som eget land i 1919, men da hadde kommunistene hadde allerede annektert familiens eiendommer.

Som 19-åring, etter gymnaset, dro Czeslaw alene til Brasil. I 1930 jobbet han som teknisk tegner under byggingen av Fordlandia i Amazonas-området, Henry Fords utopiske gummiplantasjedrøm. Dette prosjektet kollapset rundt 1933, og Czeslaw begynte som fangstmann, og jaktet særlig på oter langs Amazonas' øvre sidelever, på grensen mellom Brazil og Britisk Guyana. Der ble han svært syk, og ble tatt hånd om av en ung kvinne som hørte til på en hacienda i området. De ble kjærester og giftet seg i 1935.

Resten av historien er kjent for familien. Bestefaren tok navnet Caesar Gorinsky, og ble britisk statsborger i British Guyana, der de nygifte slo seg ned og stiftet familie.

Kommer til Trondheim

«Min far snakket svært lite om sitt tidlige liv, og kommunismen og krigen gjorde det vanskelig å holde kontakt med familien i Polen. Han forklarte aldri hvorfor han forlot landet alene som ungdom, og hvorfor han endte opp i Brazil. Barn kan være svært lite nysgjerrige på sine foreldre. Først da han døde i 1978, fant vi det gamle passet hans, og så han var født i Trondheim i Norge,» skriver Marta Ware, som er selv er pensjonert lege. I løpet av sommeren kommer hun til Trøndelag for å lete etter svar på den gamle familiegåten.

Hun vurderer også å lete etter svar i gamle polske arkiver, men mye ble ødelagt under begge verdenskrigene og under revolusjonen. Hun har ellers oppdaget at et russisk tog lastet med gull og andre store verdier ble sprengt i nærheten av Vilnius i 1908, på vei fra Krakow og videre østover. Polske patrioter skal ha stått bak ranet og ble derfor etterlyst av russiske myndigheter. Barnebarnet lurer på om familien Gorzynski måtte flykte fra landet fordi de hadde noe med ranet å gjøre, eller ble mistenkt for det.

Marta Ware håper at noen i Trøndelag kan hjelpe henne med å løse det gamle familiemysteriet, og ber dem som vet noe om å kontakte henne på epostadressen: takubin@gmail.com. En norsktalende kontaktperson på adressen: ellen010@bell.net kan også formidle opplysninger til familien.