Omfanget av gavene, bredden i engasjementet og den innsiktsfullhet som ligger bak plasserer Trond Mohn i en særklasse blant norske givere, sier direktør Erik Rudeng i institusjonen Fritt Ord, etablert da de største eierne i Narvesen i 1974 overlot aksjene i selskapet til Fritt Ord.

Bergens Tidende har laget en oversikt over gavene Trond Mohn har gitt til forskning, helse og idrett i slutten av denne artikkelen.

Bergensk tradisjon

Mens de rikeste i Norge gir noen titalls millioner kroner en sjelden gang, har Trond Mohn de siste fem årene delt ut i gjennomsnitt 300 millioner kroner i året. Sparebankstiftelsen, Norges største private stiftelse delte til sammenligning ut 187 millioner i 2011, Fritt Ord 109 millioner kroner.

Han har vært Bergens beste bergenser. I år kan Trond Mohn bli Årets trønder.

Les også: Bergenser kan bli årets trønder

Til forskning og undervisning har Trond Mohn gitt over en milliard kroner. Det meste av pengene har gått til tre store forskningsstiftelser i henholdsvis Bergen og Tromsø, men Mohn har også bidratt med 40 millioner kroner til Høyskolen i Bergen, det meste til sivilingeniørutdanningen der.

Rudeng har skrevet flere biografier om norske næringslivsledere som har donert store beløp til gode formål. Han plasserer Mohn i en sterk bergensk tradisjon.

- Norges største by gjennom noen hundre år utviklet det bredeste kommersielle miljø landet hadde. Og borgerskapet her tok opp i seg den urbane europeiske tradisjonen med opprettelse av stiftelser til fremme av gode formål, forklarer Rudeng.

50 kunstgressbaner

Idretten har alltid stått Trond Mohn nærmest, og særlig breddeidretten. Drøye 50 kunstgressbaner, et titall haller og minst 80 ballbinger. Det samlede gavebeløpet til idretten runder en milliard kroner, men beløpet er usikkert. Det skyldes ikke minst at mange idrettslag ikke ønsker å opplyse om driftsstøtten fra Mohn, dels etter ønske fra Mohn selv. Det gjelder ikke alle.

- Hadde vi ikke fått driftsstøtte fra Mohn, måtte vi ha stengt hallen, sier leder i Flaktveit Idrettslag, Terje Valen.

Idrettslaget mottar hvert år driftsstøtte på en million kroner. Hallen på Flaktveit med tilliggende idrettsanlegg er finansiert gjennom en gave på 35 millioner.

Selv om breddeidretten får desidert mest, har Mohn også gitt store beløp til toppidretten. Brann har fått mellom 40 og 50 millioner kroner til spillerkjøp og driftsstøtte, TIL i Tromsø 30 millioner kroner, Løv-Ham nærmere 15 millioner, og elitesatsingen til Tertnes Håndball fikk i mange år tre millioner året i driftsstøtte.

Bygger veier

Ikke alle pengene fra Trond Mohn er gaver. Meland og Fusa kommuner huser to av bedriftene i Frank Mohn-konsernet. Her har Frank Mohn AS forskuttert 110 millioner kroner til helt nødvendige opprustninger av fylkesveier i kommunen. I Fusa har bedriften flyttet pengene fra strekning til strekning etter hvert som fylkeskommunen har betalt tilbake pengene fra bedriften, i Meland kommune har pengene fjernet flaskehalser og bedret trafikksikkerheten for fotgjengerne.

- Dette har vært høyt prioriterte veiprosjekter vi ikke ville ha fått penger til på andre måter på svært mange år, sier ordfører Nils Marton Aadland.

Pengene kommer ikke bare kommunen til nytte, også virksomhetene Frank Mohn AS driver i kommunene. Den samme egennytten kommer ikke til uttrykk gjennom gavene til helsevesenet. Haukeland Universitetssykehus har mottatt nærmere 450 millioner kroner i donasjoner fra Trond Mohn, i all hovedsak til teknisk medisinsk utstyr.

Den glade mesen

Trond Mohn er en glad giver. Jeg vet det lyder som en floskel, men det mener jeg absolutt gjelder her. Han er takknemlig for å være en giver, og han er glad for den gleden gaven vekker. Han er ikke den strukturelle og taktiske mesen, men den glade mesen, sier sykehusdirektør Stener Kvinnsland.

Kvinnsland sier Mohn ikke har ønsket å påvirke sykehusets prioriteringer, men at han ofte har respondert på en henstilling om penger til noe spesielt.

- Når han gir oss frie midler, legger han ingen føringer.

- Redder gavene liv?

- Ja, det er helt uomtvistelig. Og så sier jeg ikke at det redder ekstra liv. Vi gir alle de pasienter som kommer til oss den beste behandling, men det påvirker våre evner som en tilleggseffekt.

Trenger forbilder

Erik Rudeng mener Mohns donasjonsvirksomhet bærer preg av å være veldig gjennomtenkt.

- Den er basert på egen kunnskap om de verdiene og institusjonene han ønsker å fremme.

Rudeng håper Trond Mohn kan fungere som forbilde for mange andre rike mennesker.

- Man sammenligner Mohn med enda større milliardærer som John Fredriksen og Stein Erik Hagen, men ingen av disse rekker Trond Mohn til ankelen når det gjelder formatet og den innsiktsfullhet som er lagt til grunn for donasjonene. I Norge har vi de seneste årene sett en mangedobling av private formuer. Det vil være en stor fordel for oss alle, dersom en større del av disse midlene kommer fellesskapet til gode.

Trond Mohn har ikke ønsket å la seg intervjue til denne saken.

Borgerskapet i Bergen tok opp i seg den urbane europeiske tradisjonen med opprettelse av stiftelser til fremme av gode formål, forklarer historiker og direktør Erik Rudeng i Fritt Ord.