I gjeldende klima- og energiplan er det en målsetting at klimagassutslippene fra fylkeskommunens egen virksomhet skal reduseres med 50 prosent for perioden 2007 til 2020.

Fylkesrådet mener en reduksjon på 30 prosent er tilstrekkelig.

– Kostnadene må vurderes opp mot annen pengebruk, heter det i et notat fra fylkesrådet.

– Med de klimautfordringene vi står overfor er det en ren ansvarsfraskrivelse å senke ambisjonsnivået, sier Jostein Trøite, fylkestingsrepresentant for SV.

– Rår ikke over virkemidler

I saksframlegget til denne ukes møte i fylkestinget inviteres politikerne til å godta at det ikke skal være noen konkret målsetting for de totale utslippene i Nord-Trøndelag; det vil si klimautslipp som kommer fra virksomheter utenfor fylkeskommunens egen virksomhet. I gjeldende plan er det en målsetting om 30 prosent reduksjon av totale utslipp. Det blir blant annet fremholdt at fylkeskommunen ikke rår over virkemidler til å påvirke utviklingen i de delene av samfunns- og næringsliv som faller utenfor fylkeskommunens egen virksomhet.

– Å vedta reduksjonsmål fylkeskommunen ikke har noen som helst styring over, mener vi ikke er fornuftig, argumenterer Tor Erik Jensen (H), fylkesråd for miljø og samferdsel.

Fylkets klima- og energiplan skal rulleres, og saken som nå blir fremmet for fylkestinget er et innspill og en forberedelse til en høringsrunde foran en endelig behandling på fylkestinget i juni.

Roper varsko

Jostein Trøite mener imidlertid det er grunn til å si klart og tydelige fra allerede nå at det er viktig å hegne om ambisjonene i den gjeldende klima- og energiplanen.

– Vi burde heller ha hatt en ambisjon om å øke målsettingene. Fylkesrådet går helt motsatt. Det er kortsiktig tenkning som i neste omgang vil ramme generasjonene som kommer etter oss, påpeker Trøite.

Fylkesrådet skriver i sitt høringsnotat at det ikke er nødvendig med et dokument som i detalj forsøker å føre opp alt som skal gjøres.

– Viljen til å implementere klimatenkning i alt vi gjør er derfor helt essensiell, og kan nok ikke skapes gjennom et fylkestingsdokument, heter det i innspillet fra fylkesrådet.

– Mye å ta tak i

Fylkesrådet vil eller ikke konkretisere strategien for en mer klimavennlig utvikling innenfor arealforvaltning, næringsutvikling, energiutvikling og samferdsel ettersom dette vil være en del av den daglige driften.

Jostein Trøite er oppgitt over denne tafattheten fra fylkesrådets side. Han viser til fylkeskommunens egen rapport, der det blant annet går frem at de totale klimagassutslippene i fylket økte med 15 prosent i perioden 2009 til 2012. Dessuten viser det seg at klimagassutslippene ved innenlands flyreiser for fylkeskommunens ansatte har økte med 88 prosent fra 2007 til 2013.

Trøite forventer at saken, når den kommer til endelig behandling i juni, inneholder klare strategier som er i samsvar med både regionale, nasjonale og globale målsettinger i klimapolitikken.