Den nye plasthallen på Leangen er full av mangler. Rolf Jarle Brøske (H), leder av kontrollkomiteen, er knallhard i sin dom. Foto: RICHARD SAGEN

Samtidig innstiller komiteen overfor bystyret til å vedta knallhard kritikk av rådmannens håndtering av saken.

I 2010 satte de rødgrønne av 18,7 millioner kroner i sitt budsjettforslag for å bygge en plasthall på Leangen som skulle stå ferdig til sesongstart høsten etter. Prosjektet ble 14,6 millioner kroner dyrere enn antatt. Hallen har en rekke mangler og feil, og nå har kommunen gått til rettslige skritt for å heve kjøpet og få leverandøren til å ta ned hallen.

Avslørende rapport

Kommunerevisjonen har gjennomgått byggeprosjektet og pekt på at det meste gikk galt under forarbeidet og gjennomføringen av prosjektet.

I rapporten vises det blant annet til at prosjektet har manglet gode rutiner for kontroll av kvalitet og økonomi, anskaffelsesprosessen har mangler knyttet til politisk prosess og dokumentasjon, hallkjøpet ble foretatt uten at det ble innhentet tilbud fra flere leverandører.

Dessuten er hallen dårlig isolert og oppfyller ikke energikrav i byggteknisk forskrift.

Hett i stabburet

Kontrollkomiteen var mandag kveld samlet på Frøset gård til sitt desembermøte. Det gikk hett for seg inne i stabburet fra 1850 da plasthallskandalen ble behandlet. Komiteen innstiller overfor bystyret til å vedta ni punkter som retter flengede kritikk mot rådmannen for behandlingen av byggesaken.

Der heter det blant annet at bystyret er kritisk til at prosjektstyring og ansvarsforhold har vært uklare, og at informasjonen til politisk nivå har vært svært utilstrekkelig. Videre heter det i forslaget at bystyret mener det er svært uheldig at rådmannen ikke gjennomførte tilstrekkelige risikovurderinger og at anskaffelsen av plasthallen ble gjennomført som en ulovlig direkteanskaffelse.

I innstilling til bystyret gis rådmannen støtte i å fortsette en rettslig prosess for å få hevet kjøpet av skandalehallen. I listen over kritikk må rådmannen også tåle kritikk for at hallen ikke oppfyller energikrav, har et meget høyt strømforbruk og at den ikke er godkjent av byggesaksmyndighetene.

Støvet bekymrer

I vedtaket i kontrollkomiteen heter det også at man ser meget alvorlig på at støv fra isolasjonen kan innebære en helserisiko, og ber rådmannen overvåke inneklimaet nøye. Kommunaldirektør Morten Wolden viste på møtet til undersøkelser foretatt av Sintef som viser at klimaet i hallen ikke er helsefarlig, men at kommunen likevel har stengt hallen for vinteren på grunn av at den nå uisolerte hallen er for kald til at det kan foregå aktivitet der.

Kortene på bordet

Kontrollkomiteens leder, Rolf Jarle Brøske (H), fremmet forslag om en åpen høring om byggeskandalen på Leangen, og fikk med seg samtlige partier på et slikt krav. Det betyr at komiteen nå starter forberedelsene til å innkalle en rekke aktører til å forklare seg om hva som gikk galt da idretten skulle få ny plasthall i 2011.

– Det er nødvendig med en høring om disse forholdene for å sikre at alle fakta kommer på bordet, og for å sikre at slike forhold ikke oppstår igjen. Saken er stor, alvorlig og kompleks og vi må være sikre på at alt omkring de juridiske forholdene er belyst. Komiteen må også se nærmere på om problemene med prosjektet kan knyttes opp til tidspress for å få hallen ferdig og om lov om offentlig anskaffelser er brutt, sier Brøske.

Adresseavisen fredag 28. november.