I fronten: Med den nye testriggen akter senterleder Magnus Langseth og Simlab å levere viktig kunnskap som skal gjøre bygg og installasjoner tryggere mot terror. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Det skal bidra til at viktige bygg og installasjoner blir tryggere.

Mandag åpnet laboratoriet bokstavelig talt med et smell. Målet er å bygge opp den nasjonale kompetansen på hva ekstreme påkjenninger som bomber kan forårsake av skader.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet som har ansvaret for sikkerhet ved viktige bygg og installasjoner i Norge, har spyttet inn to millioner kroner i den nye testriggen ved NTNUs simuleringslaboratorium (Simlab).

Så glasset sprutet

80-90 prosent av de menneskelige skadene av bomben 22. juli skyldtes glassplinter fra ødelagte vinduer. Da senterleder og professor Magnus Langseth åpnet laboratoriet mandag, skjedde det nettopp med prøving av et vindusglass.

Den nye testriggen har et 20 meter langt stålrør. Under testingen ble komprimert luft i den ene enden utløst plutselig. Det skapte en sjokkbølge som traff det tre millimeter tykke sikkerhetsglasset i den andre enden og førte til en livsfarlig sprut av glassplinter som ble fanget opp i et kammer. Trykket i «sjokkrøret» tilsvarte eksplosjonen av 3,7 tonn TNT.

– Vesentlig bedre enn før terroren

– Vi har fortsatt bygg og anlegg som kan sikres bedre. Det er viktig å styrke fagkompetansen mot terror i Norge, sier avdelingsdirektør Carsten Rapp i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

– Vi trenger forskning på dette området. Tiltakene mot terror må bygge på kunnskap om nye trusler.

Siden 2011 har de ansvarlige for viktige bygg og infrastruktur i Norge vært pålagt å analysere sikkerheten og foreta sikringstiltak.

Bedre sikret

– Viktige bygg og infrastruktur er vesentlig bedre sikret i dag enn før 22. juli 2011. Halvparten av tiltakene er relatert til IKT. Ved å bruke ny kunnskap kan sikkerhet bygges inn i konstruksjonene og materialvalg på nye bygg, uten at de blir seende ut som festninger, sier Rapp.

Viktige bygg i Norge er delt i meget kritiske (noen få titalls), kritiske (nærmere hundre) og viktige (flere hundre).

Bidra til nytt regjeringskvartal

Christian Fredrik Horst i Kommunal- og moderniseringsdepartementet mener Simlab kan bidra til viktig kunnskap i planleggingen av nytt regjeringskvartal, særlig i de sårbare områdene som grenser inn mot naboer og trafikk.

Med fokus på sikring mot eksplosjoner er Simlab med i kappløpet om å få åtte nye år med privilegert status som Senter for forskningsdrevet innovasjon. Det betyr inntil 12 millioner kroner årlig i åtte år fra Forskningsrådet.

SE VIDEO ØVERST i SAKEN