Politibetjentene som oktobernatta i fjor stanset en estlender i en rutinekontroll, kunne ikke ane at pågripelsen skulle bli opptakten til den første dommen for menneskehandel i Norge. Pågripelsen førte dem videre til leiligheten i Ila, der salget av jenter ble styrt fra. Etterhvert ble det klart at en rekke unge estiske jenter var kommet til Trondheim, hvor de solgte sex fra blokkleiligheter.

I går slo juryen i Frostating lagmannsrett fast at salget av jenter var brudd på straffelovens paragraf 224 om menneskehandel. Både den 26 år gamle estlenderen og en 42 år gammel trondheimsmann som leide ut rom i sin leilighet til bruk i sexsalget, ble funnet skyldige i grov, organisert menneskehandel. Dermed risikerer de begge opptil 15 års fengsel. Aktor var etter kjennelsen fornøyd med å ha vært den første i Norge som får noen kjent skyldige i brudd på den nye loven om menneskehandel.

- Jeg er fornøyd fordi denne dommen vil ha betydning for hvordan politi, påtalemyndighet og domstoler skal håndtere denne type saker. Men en endelig avklaring vil vi ikke ha før saken eventuelt behandles i Høyesterett, sier statsadvokat Kaia Strandjord. Hun regner det som sannsynlig at de skyldige vil anke saken til Høyesterett.

Grov og organisert

For den 26 år gamle estlenderen var juryens konklusjon klar: Skyldig på alle punkter. Dermed mener juryen at han kjente alderen til jenta som var bare 16 år da hun ble tilbudt sexkundene i Trondheim, og at han misbrukte en sårbar situasjon eller opptrådte utilbørlig overfor fem andre estiske jenter som ble brukt som prostituerte.

- Han er veldig overrasket over resultatet, fordi han selv mener det han gjorde var vanlig hallikvirksomhet og at jentene prostituerte seg av egen fri vilje, sier forsvarer Håvard Fremstad. Gjennom hele saken har han gjort det til et poeng at de fleste av jentene kom tilbake flere ganger.

Estlenderen har ikke villet forklare seg om en annen estlender som er antatt å være bakmann i saken, men Fremstad vil ikke spekulere om hvilket utslag dette har hatt på juryens vurdering.

Undrende

- Min klient undrer seg over at hans rolle bedømmes som menneskehandel, sier forsvarer Arve Opdahl.

Frikjent i tingretten

være misbruk av kvinnens sårbare situasjon «at man forespør, gir korrekt informasjon og deretter høster økonomisk fortjeneste av at hun selv velger å prostituere seg». Hvorfor juryen i ankesaken kom til et annet resultat vil for alltid være ukjent, ettersom juryen ikke grunngir sine svar på skyldsspørsmålet.

- Dette er paradokset i juryordningen. Vi får et helt annet utfall, men vet ikke hvorfor, kommenterer forsvarerne Opdahl og Fremstad.

I dag skal det prosederes over hvilken straff menneskehandlerne skal få.

Juryen ga medhold til aktor Kaia Strandjord og fant advokat Arve Opdahls klient skyldig. Forsvarerne Håvard Fremstad og Arve Opdahl opplevde at begge deres klienter ble kjent skyldig i mennskehandel i går.