Kjemper for å overleve: Dette kan bli den siste gjengen som går ut fra Musikk Dans og Drama ved Fosen videregående skole. Den 7. mai skal fylkeskommunen avgjøre studietilbudets skjebne. Foto: Privat

Elever ved musikklinja ved Fosen vgs. i Bjugn prøver å vekke politikerne. Nok en gang, som så mange ganger før, er tilbudet om musikk, dans- og dramautdanning i fare for å forsvinne.

Mangler tre elever

- Fylkespolitikerne sier det står på pengene og at det koster for mye å opprettholde tilbudet. Vi mener de ikke forstår hvor mye musikklinja betyr for kulturmiljøet her, sier initiativtaker Emma Stormo Andersson.

Med årets åtte søkere er skolen tre elever fra å innfri kravet om å få 11 håpefulle unge til linja - som må til for at tilbudet skal opprettholdes.

Andersson mener man henger seg opp for mye i disse tallene. Årets kull startet med 11, men endte opp med 14 elever.

- Vi vet av erfaring at det er flere som søker seg over på musikklinja ved skolestart. Elevtallene synker jo også som helhet på hele skolen, mens de har holdt seg nogenlunde stabile på musikklinja. Det er ikke rettferdig at den skal legges ned da, mener hun.

Og hun er ikke alene. De siste dagene har det vært stor engasjement på Facebook for å få beholde studietilbudet, og støttegruppen har på kort tid fått over 300 medlemmer.

Populære prosjekter

Skolen har fått signaler om at det ikke blir opprettet en ny førsteklasse, men at de som nå går i andre og tredje klasse skal få fullføre. Elevene frykter at linja da i praksis forsvinner totalt fra og med 2015.

Det tror Andersson kommer til å få negative ringvirkninger for kulturlivet på Fosen.

- Musikklinja har stått bak flere suksessfylte oppsetninger de siste årene. Selv om antall elever i kullene varierer år til år, så setter vi opp store prosjekter hver vinter. Dette er populært hos innbyggerne, og musikklinja har opparbeidet seg et godt varemerke.

- Tenk langsiktig

Førsteklasseeleven peker på at Bjugn er en tilflytningskommune og at musikkutdanning er et gode for kulturtilbudet.

- Her vil vi at barnefamilier skal bosette seg, og da er det viktig med et bredt tilbud, og at man tenker langsiktig. Om det er litt få søkere et år, så trenger det ikke å bety at det er det neste år, sier Andersson.

På mandag tar musikklinja ved skolen fri for å dra til Trondheim og demonstrere mot nedleggelsen. Den 7. mai skal den endelige avgjørelsen hos fylkeskommunen falle.

- Rådmannen har innstilt på å legge ned tilbudet, men vi har ikke bestemt oss. Dette er en sak vi merker det er mye oppmerksomhet rundt. Det skal sies at det er krevende å drive et tilbud for bare åtte elever, så vi må få sett nærmere på hvordan man eventuelt skal få løst dette, sier Karianne Tung (Ap) i opplæringskomiteen hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Adressa.no har ikke lykkes i få komme i kontakt med noen hos fylkesrådmannen.

- Det er synd

Anders Jektvik, Lise Olden, Airborn High Fives, Divided Multitude og avtroppende Pstereo-sjef Frode Halvorsen er alle relaterte til musikklinja i Bjugn.

- Den linja var jo utrydningstruet den gangen jeg gikk der også. Det er synd at de ikke skal klare å opprettholde et slikt tilbud på Fosen. Musikklinja er en berikelse for hele kulturmiljøet der, og det trenger man, sier Halvorsen, som gikk ut fra skolen i år 2000.