Julius Kerumbe er tilbake i smuget utenfor Una Pizzeria på Solsiden. Her er var han på jobb natt til 18. juli. Mens han satt utenfor og sjekket beskjeder på mobilen, kom tre unge menn forbi. Én av dem tok rennafart før han uprovosert slo Kerumbe i kjeven.

- Dette er et vanlig sted å ferdes for hvem som helst. Jeg tenkte ikke over at noe kunne skje her, sier Kerumbe.

Julius Kerumbe er tilbake på Solsiden der han ble slått ned natt til 18.juli. Foto: ESPEN BAKKEN

Kerumbe er én av to personer som er utsatt for uprovosert vold i Trondheim i løpet av en uke. Politiet mistenker at samme gjeng kan stå bak. Hendelsen er også filmet på overvåkningsvideo.

- Rett etter midnatt 18. juli, mellom klokken 00.30 og 00.35, tar en person seg en pause i smuget bak Una Pizzeria på Solsiden. Han kikker konsentrert ned på mobilen. Like etter blir han slått ned, opplyser krimvaktleder Geir Langås ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Politiet ønsker tips om hvem personene på videoen over er.

Virket truende

Kerumbe var på jobb i oppvasken og skulle ut for å ta en pause. Først kom en mann og spurte ham om han hadde røyk.

- Jeg svarte at jeg ikke røyker. Det virket som om det gjorde ham sint. Jeg så deretter at tre personer sto og diskuterte noe. To av mennene passerte meg, og plutselig slo en av dem meg hardt på kjeven. Jeg er usikker på om han hadde en gjenstand i hånda da han slo, sier Kerumbe.

Fra politiets overvåkingsvideo ser vi at Kerumbe flere ganger tar seg til hodet og virker forvirret. Mannen som spurte ham om sigaretter før slaget, kom tilbake.

- Røyk! Røyk! Røyk! Sa han til meg.

- Han var truende og ville absolutt at jeg skulle røyke.

Ifølge Kerumbe skal mannen ha sagt at han ikke visste hvem som slo, men at han skulle gå og se etter dem.

Politiet har sikret seg overvåkingsbilder av voldshendelsen. Foto: OVERVÅKINGSVIDEO

Tar fart før slaget

- På videoen fra Solsiden ser vi først at en person stopper og observerer fornærmede, før han spør ham om han har røyk. Deretter kommer to andre personer etter. Sammen observerer de fornærmede, som sitter intetanende langs husveggen og kikker på mobilen. Den ene tar rennafart, kommer springende bort og gir ham et skikkelig slag i ansiktet, forteller Langås.

Personen som slår skal ha hatt på seg en grå hettegenser. Krimvaktlederen sier at det for politiet virker som at fornærmede ikke legger merke til at gjengen står og observerer ham, før det smeller.

- Det virker som det er helt uprovosert. Fornærmede ser ikke på dem, og virker helt uberørt i forkant, sier Langås.

På overvåkningsvideoen ser man også at en forbipasserende tar kontakt med fornærmede. Politiet ønsker å komme i kontakt med denne personen, som virker å være i 20-årene.

- Vi antar at han har truffet på gjerningspersonene. De forsvant til venstre for kameraet, og vitnet kom inn i smuget fra samme side, forteller krimvaktlederen.

Politiet har foreløpig ingen mistenkte. Nå ønsker de tips, og ber om at personer med eventuelle opplysninger tar kontakt.

- Hvilke teorier har politiet om motiv for ugjerningene?

- Det er for tidlig å si noe om det, men det kan virke som uprovosert vold, sier Langås.

Bilde fra overvåkingsvideoen etter at overfallet på Solsiden skjedde. Foto: OVERVÅKINGSVIDEO

Lignende voldsepisode

To dager senere, 20. juli, registrerte politiet en melding om en ny og lignende hendelse: en person blir slått ned i Kjøpmannsgata, ved Gamle Bybro. Begge voldshendelsene fremstår som uprovoserte, ifølge krimvaktleder Langås.

De to voldshendelsene på Solsiden og i Kjøpmannsgata har likhetstrekk som gjør at politiet mistenker at det er de samme gjerningspersonene som står bak.

- I forkant av hendelsen skal fornærmede ha snakket med to unge personer for å øve seg på norsken sin. De spurte ham om røyk, og slo ham så ned. Volden skal ha pågått i flere minutter, sier Langås.

Hendelsen skjedde mellom klokken 00.30 og 01.00.

- Han fikk flere slag i ansiktet. Han fikk en knyttneve i pannen, og neste slag traff det venstre øyet. Han falt i bakken og fikk smerter i ryggen. Mens han lå nede ble han sparket i ryggen og i beina. Fornærmede anslår at hendelsen varte i tre til fire minutter. En vekter kom forbi stedet, og gjerningspersonene sprang bort i retning Gamle Bybro, sier Langås.

Mannen fikk en skade på foten etter voldshendelsen i Kjøpmannsgata. Han fikk også en stor kul i pannen og sår i ansiktet.

Politiet ønsker også å få tips i denne saken. Langås gir følgende beskrivelser av gjerningspersonene i voldssaken i Kjøpmannsgata: Gjerningsperson nummer én slo først, og er ca 180 cm høy. Han er anslått å være ca 20-23 år gammel. Han hadde på seg sort treningsbukse og grå hettegenser. Han er slank, har mellomblondt, rett hår som var dekket av hette.

Gjerningsperson nummer to er ca 175 cm høy og har brunt, halvlangt hår, og så litt yngre ut enn person nummer én. Han var iført svart bukse og svart overdel, muligens en treningsjakke. Begge to skal ha snakket norsk.

- Skal tilbake på jobb

En stund etter voldsepisoden på Solsiden kom Julius Kerumbe litt til hektene og gikk inn på restauranten for å snakke med to kokker som fortsatt var på jobb.

- De lurte på hvorfor jeg ikke hadde ropt om hjelp, men jeg var så forvirret, sier han.

Julius Kurumbe måtte operere kjeven etter å ha blitt slått ned på Solsiden natt til 18.juli. Foto: ESPEN BAKKEN

Kerumbe tok taxi hjem. Neste dag dro han til legen og deretter sykehuset. Der ble det påvist brudd i kjeven. På venstre kjeve sitter plasteret etter operasjonen han måtte gjennom etter voldsepisoden.

- Hva tenker du nå?

- Jeg skal tilbake på jobb snart. Jeg kommer ikke til å gå ut alene for å ta pause i smuget heretter, sier Kerumbe.

Driftsleder Helena Berg Iversen ved Una Pizzeria håper gjerningsmennene blir tatt. Foto: ESPEN BAKKEN

Personalet på Una Pizzeria er informert om voldshendelsen.

- Dette er utrolig trist. Vi håper at gjerningsmennene blir tatt. Julius kunne ikke gjort en flue fortred. Han er en utrolig fin fyr, sier driftsleder Helena Berg Iversen ved Una Pizzeria.