I 2010 fikk Trondheim fengsel sitt eget Nav-kontor. Prøveordningen er nå gjort permanent, og Adresseavisen har bedt Nav om en oppsummering. Dette er listen over det Nav hyppigst hjelper til med innenfor murene:

* økonomisk råd og veiledning

* skaffe eller beholde/sikre bolig

* koordinere eller etablere ansvarsgrupper

* avklare om de innsatte kan jobbe, være i annen aktivitet eller om de kvalifiserer til uføretrygd

Les også: Nå endrer Nav legers sykmelding hver eneste dag

- Får bedre kontakt innenfor murene

- Nå har dere i Nav holdt på i fem år i Trondheim fengsel, hvilke erfaringer har dere gjort dere så langt?

- Vi er veldig fornøyde. Vi ser at vi lykkes bedre i overgangen fra fengsel til løslatelse, vi har mer på plass både når det gjelder bolig og økonomi. Noen av de innsatte går direkte ut i jobb, forteller Unni Valla Skevik, som er leder for Nav Østbyen, som fengselet hører inn under.

Hun sier mange av dem som Nav er i kontakt med i fengselet, er folk de sliter med å nå utenfor murene:

- En del av dem har ikke så godt forhold til offentlige etater, men i fengselet får vi god kontakt. Da kommer vi i en helt annen posisjon for å hjelpe, sier hun.

- Alt å vinne

Et eksempel er folk som må avklare om de kan jobbe, eller om de bør søke uføretrygd:

- Noen ganger sliter vi med å få folk til å møte til legetimer og annet. Det samme gjelder å få folk ut i arbeid: Vi jobber med å få en naturlig sammenheng mellom det som skjer i arbeidsdriften i fengselet og overgangen til jobb etter soning. Samarbeid med næringslivet er svært viktig, sier hun.

Nav-lederen sier samarbeidet med Kriminalomsorgen er suverent:

- Vi har alt å vinne på dette, sier hun.

Avgjørende for samfunnsoppdrag

Direktør Jorid Midtlyng i Kriminalomsorgen region nord er like begeistret som Nav-lederen.

- De som soner en straff, er bare fratatt sin frihet. For øvrig skal de ha mest mulig normale forhold i form av tjenester og aktiviteter. Det er mange aktører som er inne og bidrar til dette, blant annet Nav og skole, sier Midtlyng.

Hun sier det er viktig for Kriminalomsorgen at Nav nå i større og større grad er på plass i norske fengsler.

- Det er helt avgjørende med dette samarbeidet for at vi skal lykkes med vårt samfunnsoppdrag. En av våre hovedprioriteringer er nettopp å bidra til at den innsatte kan ha en plan for arbeid eller utdanning når han eller hun løslates. Det er viktig at dette kan påbegynnes eller fortsettes under soning, og her er Navs tilstedeværelse viktig, sier Midtlyng.

Les også: Fire menn forteller hvorfor de svindlet Nav

Les også: Eriksson forbannet på trygdesvindlere

«Andreas» (35) fikk hjelp

I 2012 var Nav-kontoret fremdeles et prøveprosjekt. Da møtte Adresseavisen en innsatt 35-åring som fra før av hadde dårlige erfaringer med Nav. Etter endt soning noen år tidligere, sto han på bar bakke. Det bar rett tilbake bak murene etter noen år. Denne gangen håpet han at det skulle gå bedre:

- Det er som natt og dag. Sist hadde jeg ingen kontakt med Nav. Nå har de hjulpet meg med alt jeg trenger, sa «Andreas», som da var i ferd med å avslutte soningen. På utsiden av murene hadde Nav ordnet bolig og behandlingstilbud.

- En del av dem har ikke så godt forhold til offentlige etater, men i fengselet får vi god kontakt. Da kommer vi i en helt annen posisjon for å hjelpe, sier Unni Valla Skevik, leder for Nav Østbyen. Foto: Rune Petter Ness