Tone Stav er gift med advokat Eyvind Stav, som lider av en alvorlig sykdom, og er søster til den kjente investoren og politikeren, Terje Roll Danielsen.

Ved behandlingen av kommuneplanens arealdel i 2012 ba hun ikke om å få sin habilitet vurdert til tross for at ektefellen, Eyvind Stav, hadde eierinteresser i et av områdene som var til behandling. Det kommer fram i kommunerevisjonens rapport. Området det handler om er Nytrøa.

- Ble helt fortvilet

- Da jeg ble gjort oppmerksom på det, sjekket jeg det, og fant ut at det stemte at jeg ikke hadde opplyst om det. Jeg ble helt fortvilet for å si det rett ut, jeg kunne ikke forstå at jeg hadde gjort den feilen. Det er utrolig mange saker jeg har bedt om å få min habilitet vurdert på grunn av mannen min og broren min, men så hadde jeg altså ikke gjort det der. Det er helt klart at jeg har gjort en feil og det synes jeg er forferdelig. Alle som sitter i bystyret vet at jeg har vært svært nøye på dette, sier hun.

- Var ikke meg selv

Dette skjedde i 2012, på et tidspunkt da ektemannen var i ferd med å diagnostiseres med alzheimer.

- Det er ingen unnskyldning. Men jeg var nok ikke helt meg selv på den tiden. Jeg kan bare si at dette var ingen bevisst handling fra min side, og håper å bli trodd på det, sier hun.

Revisjonen skriver at neste gang saken var til behandling ba Stav om å få sin habilitet vurdert, og ble kjent inhabil.

- Spurte Terje under behandlingen

Men revisjonen mener også Stav opptrådte feil da grønn strek skulle vedtas i bystyret. Da meldte hennes bror, investor Terje Roll Danielsen, seg inhabil. Stav er uenig i at hun opptrådte feil her, og viser til at hun ikke visste noe om sin brors interesse. Hun ba om å få sin habilitet vurdert i saken, men opplyste ikke om sitt søskenforhold.

- Jeg visste ikke at Terje var inhabil i den saken, og derfor informerte jeg ikke om det. Jeg husker at jeg snudde meg og spurte Terje under behandlingen i bystyret, er du inhabil, ja, svarte han. Jeg kan ikke forstå at revisjonen mener at jeg har brutt regelverket, når jeg var ukjent med dette, sier Stav, som ennå ikke vet hva inhabiliteten til Roll Danielsen handlet om.

- Tror det blir gjennomskuet

Rune Olsø skriver i sin kommentar til Adresseavisen «at det var Høyre som foreslo at Økokrim skulle undersøke denne saken, og Høyre har kommet med sterk kritikk av meg, på tross av at jeg altså har fulgt både loven og habilitetsreglene. Nå viser rapporten at en kommunalråd fra Høyre har deltatt i den kommunale behandlingen selv om hun hadde egne økonomiske interesser i saken. Det er oppsiktsvekkende», skriver han.

Det var et enstemmig formannskap som vedtok å anmelde Kystad-saken.

- Hva tenker du om at du blir trukket inn i denne saken, hvor Kystad har vært den største av dem?

- Jeg kjenner den andre saken veldig godt, siden jeg satt i kontrollkomiteen. Jeg vil bare si at det er stor forskjell på de sakene, sier Tone Stav og fortsetter:

- At Olsø nå prøver å bruke denne saken for å ufarliggjøre det han selv har gjort, tror jeg blir gjennomskuet av de fleste.

Terje Roll Danielsen og Tone Stav er søsken. Foto: Morten Antonsen