Ett hundre ettåringer fra Trondheim skal få vaksine mot vannkopper som del av sitt vaksinasjonsprogram.- Vaksinen er velprøvd og godkjent fra før. Isolert har den vært brukt i 20 år for barn med spesielle helseproblemer. Nå vil vi finne ut hvordan vaksinen virker kombinert med den vanlige MMR-vaksinen, sier spesialist i allmenn- og samfunnsmedisin, Martin Holte ved Risvollan Medisinske senter. Studien utføres i samarbeid med Folkehelseinstituttet, og i alt fem hundre norske barn skal delta.

Dagbok i ti år

Ifølge Holte gir vaksinen 80 prosent beskyttelse mot vannkopper. De som likevel får sykdommen, vil utvikle en lettere variant enn dersom de ikke var vaksinert.Barna som deltar deles inn i tre grupper. Én gruppe får vannkoppvaksine samtidig med MMR-vaksinen, to ganger med seks ukers mellomrom. Neste gruppe får kun MMR-vaksine først og deretter vannkoppvaksine etter seks uker, mens den siste gruppen bare får MMR-vaksine begge gangene.Barnas foreldre blir utstyrt med dagbok der de skal dokumentere barnets helsetilstand, og barna vil bli fulgt nøye, med blant annet jevnlige blodprøver, i ti år framover. - Blodprøvene vil vise hvordan immunforsvaret vil variere for de tre gruppene, sier Holte.

God samfunnsøkonomi

Når et barn får vannkopper tar det 14 dager før det er helt restituert igjen.- Dersom vaksinen fører til at foreldre ikke må være hjemme fra jobb så lenge kan den også ha en positiv samfunnsøkonomisk betydning, sier Holte.Han mener kroppen ikke har noe å vinne på en runde med vannkopper.- Vaksinen stimulerer immunforsvaret på samme måte som en infeksjon, og vil sånn sett ha samme effekt. Vannkopper er dessuten en nokså alvorlig sykdom, spesielt dersom man får det som voksen. Enkelte får kraftige utslett som kan føre til arrdannelser, og sykdommen innebærer en viss risiko for komplikasjoner og ettersykdommer som hjernebetennelse, ørebetennelse og halsbetennelse fordi immunforsvaret svekkes, sier Holte.

Innført i Tyskland

Noen få land, blant annet Tyskland, har allerede innført vannkoppvaksine som del av sitt vaksinasjonsprogram:- Der har de kommet fram til at den helse- og samfunnsmessige gevinsten av vaksinen er stor nok til å forsvare utgiftene ved å tilby den til alle, forteller Holte. Etter at studien avsluttes om ti år vil Folkehelseinstituttet vurdere om de vil anbefale helsemyndighetene å innføre den som del av det faste vaksinasjonsprogrammet også i Norge.