– Det kan hende at fangstene i elvene rundt Trondheimsfjorden kan ta seg opp mot slutten av sesongen, sier Frode Staldvik, leder av Kunnskapssenter for laks og vannmiljø.

Norsk institutt for naturforskning har en kilenot plassert i fjorden utenfor Agdenes som registrerer og overvåker innsiget av laks til Trondheimsfjorden. Tidligere i år har kilenotfangsten bekreftet det dystre bildet av situasjonen i elvene rundt Trondheimsfjorden, der fangstene har vært på et lavmål.

– Men selv om fangstene kan ta seg opp, vil det ikke på noe vis rette opp inntrykket av at situasjonen i Trondheimsfjorden er alvorlig, fremholder Staldvik.

I namdalsregionen er imidlertid situasjonen nesten som normal. Hittil i år er det tatt opp ca. 9500 tonn laks i Namsen, og selv de siste dagene med lite vannføring og høye vanntemperaturer har det vært fisket bra på enkelte vald, ifølge Staldvik.

Feit og fin smålaks

En gladnyhet er at smålaksen som blir tatt er feit og fin. Den har god kondisjon. Fjorårssesongen var preget av småvokst og mager fisk.

– Undersøkelser av mageinnholdet viser at laksen er full av sil og småsild, noe som var totalt fraværende i 2013-sesongen. Mattilgangen i havet kan være noe av forklaringen på variasjonene, sier Staldvik.

I Gaula er det hittil i sesongen fanget nesten 6,5 tonn laks. Det er 30 prosent under fangstene i Namsen. I et normalår er det ikke uvanlig at det fanges om lag dobbelt så mye i Gaula som i Namsen.

– Luspåslagene varierer

– Hva er årsaken til de store forskjellene mellom innsiget til Trondheimsfjorden og Namsenfjorden?

–Det er vanskelig å si sikkert. Undersøkelser som Havforskningsinstituttet har gjennomført, viste store luspåslag på smolten som vandret ut i 2011 og 2012. Noen ganger lykkes havbruksnæringen med avlusingen i perioden der smolten går ut. Andre ganger lykkes de ikke like bra. Det kan være en mulig forklaring.

På grunn av det dårlige fisket i elvene rundt Trondheimsfjorden har enkelte fiskere, som vanligvis er å finne langs breddene til Gaula og Orkla, flyttet nordover til Namsen.

– Det er sikkert bra for valdeierne i Namsen, men det er slett ingen ønskelig situasjon at fiskere skremmes vekk på denne måten, sier Frode Staldvik.

Gammel vane: Av gammel vane hiver Olaug Vegheim ut snøret, mens Birgit Ulset følger spent med. Foto: Toms Kothe-Næss
Storlaks: En rugg på over en meter lurer i enden av Støvelfossen.