En ung mann utga seg for å være praktikant innen pelsdyroppdrett, mens han egentlig skaffet materiale til dokumentarfilm.

Det er to år siden at den unge mannen dukket opp på minkfarmen til Monica og Odd Einar Friheim på Hegra i Stjørdal.

– Han sa at han ville starte med pelsdyroppdrett, og ønsket å lære. Han ville også å ha hjelp til å finne en gård å kjøpe, forklarer Odd Einar Friheim.

Mannen viste seg å opptre under falskt flagg.

– Han filmet oss med skjult kamera og tok opp samtalene våre. Han utnyttet vår gjestfrihet på det groveste, sier Friheim.

Stilte spørsmål flere ganger

Ekteparet påstår at de tidlig reagerte på mannens oppførsel.

– Han stilte de samme spørsmålene gang på gang. Vi trodde han var tungnem. Nå skjønner vi at han lette etter de riktige svarene slik at filmen kunne klippes best mulig.

I september i år ringte mannen til ekteparet Friheim. De hevder at han da presenterte seg som dyreaktivist. Han skal også ha sagt at NRK Brennpunkt hadde rettigheter til filmen, og at den skulle gå på tv 21. oktober.

Les også: Pelsdyrnæringen skuffet over budsjettforliket

– Det første som slo meg: Er dette virkelig lov? Jeg har fått delvis svar på spørsmålet ettersom NRK har utsatt sendingen flere ganger, sier Friheim, som anmeldte forholdet i september.

I morgen klokken 22.10 er nok en gang dokumentaren «Pels» satt opp i sendeskjemaet til NRK. Dokumentaren er laget av det stavangerbaserte selskapet Piraya Film.

Familien Friheim er ikke de eneste pelsdyroppdretterne som medvirker i filmen. Stavanger Aftenblad har tidligere omtalt saken med fokus på pelsdyroppdrettere fra Vestlandet som hevder å ha opplevd det samme som Friheim.

Sladder ansiktene

Kort tid etter telefonsamtalen med dyreaktivisten, fikk familien Friheim og de andre pelsdyroppdretterne et brev fra NRK med invitasjon til å se filmen.

– Vi er stolte av det vi driver med, og har ingenting å skjule. Vi driver gård på lik linje med andre bønder: Vi avler opp og slakter dyr. Måten filmen er klippet på er helt utrolig. Det er klippet i setninger, og lagt til bilder som overhodet ikke kommer fra oss. Bilder av skadde og syke dyr. Dette er ingen dokumentar, men en politisk propaganda.

Alle ansikter vil være sladdet under sendingen i morgen.

– Det er bare kriminelle, pedofile, halliker og pelsdyroppdrettere som blir sladdet, sier Friheim.

Vil ikke si noe om metodene

Adresseavisen har snakket med dyreaktivisten. Han vil ikke svare på spørsmål.

– Jeg henviser alle spørsmål til Bjarte Mørner Tveit, sier mannen gjentatte ganger.

Mørner Tveit er daglig leder i Piraya Film. Han bekrefter overfor Adresseavisen at den aktuelle mannen er en del av teamet bak filmen «Pels».

– Han er med i produksjonen, sier Mørner Tveit, som ellers er knapp i kommentarene rundt filmen.

– Jeg kan foreløpig ikke si noe om metodene åre. Dette kan jeg komme nærmere inn på når filmen er vist. Jeg ønsker at folk skal få se den før jeg sier noe om arbeidet bak, sier Mørner Tveit.

Selskapet har jobbet med produksjonen i to år.

NRK: – En kontroversiell film

– Jeg kan bekrefte at filmen «Pels» skal sendes på NRK 1 tirsdag 9. desember, sier Lars A. Kristiansen, programdirektør i Dokumentar- og samfunnsavdelingen ved NRK.

Videre sier han at de har vurdert frem og tilbake om de skal sende filmen eller ikke.

– Vi har i hele høst gjort grundige vurderinger. Dette er en kontroversiell film om en kontroversiell næring, sier Kristiansen til Adresseavisen.

Les også: Fakkeltog mot pels i 16 byer

Ifølge ham har flere av pelsdyroppdretterne som medvirker i «Pels» vært hos NRK for å se filmen. Selv om NRK har fått motstand fra flere av dem, blant andre ekteparet Friheim, har de kommet frem til at filmen skal sendes. De argumenterer med at de vil gi publikum en reell mulighet til å vurdere tema og innhold.

– Vi ønsker at de skal gjøre seg opp egne meninger rundt filmen. Jeg kan foreløpig ikke si noe om NRK sine synspunkter på metodikk og innhold, men kommer gjerne tilbake til det etter at den er vist på tv, sier Kristiansen.

Frustrert og lei

Ifølge Odd Einar Friheim er det bare de tøffeste i pelsdyrnæringen som fortsatt holder på.

– De siste årene er vi blitt utsatt for ekstrem harselering. Vi må ha håndtering av media og dyreaktivister som en hverdagsrutine, sier Friheim.

Pelsdyroppdretteren sier at han ikke er sint lenger.

– Sinnet har gått over. Nå er jeg frustrert og lei, sier han.

I 2012 dukket en ung, ukjent mann opp på minkfarmen til Odd Einar Friheim og kona. Hans oppdrag var å lage dokumentar om pelsdyrnæringen, noe han ikke fortalte ekteparet. – Vi tok ham i mot med åpne armer - slik vi gjør med alle som besøker oss, sier Friheim. Foto: Erling Skjervold