Det offisielle programmet for det japanske keiserparets besøk i Norge, ble i går lagt ut på Slottets hjemmesider. Informasjonsdirektør Ragnhild Setsaas i Trondheim kommune understreker at det må tas forbehold om oppgitte tidspunkter, og at det fortsatt er mulighet for endringer i programmet, men foreløpig ser det ut som følger:Keiserparet ankommer Værnes omtrent klokka 12 torsdag 12. mai. Herfra blir følget kjørt direkte til Hotell Britannia, der de skal bo under oppholdet i Trondheim. Første post på programmet blir Erkebispegården, hvor de får en omvisning på museet og spiser lunsj kl. 14.Etter lunsj vil keiseren og hans følge spasere til Nidarosdomen, der domprost Knut Andresen vil gi en spesiell omvisning, med blant annet musikkinnslag.Etter omvisningen i Domen vil keiserparet sannsynligvis spasere et lite stykke nedover Munkegaten. I den forbindelse håper kommunen mange vil møte opp og bidra til å skape en folkefest. Dette blir en av få muligheter Trondheims befolkning får til å se de celebre gjestene.Siste post på programmet torsdag er middag i Stiftsgården om kvelden, sammen med dronning Sonja og kronprinsparet vil være til stede her. På middagen vil også representanter fra det norske utenriksdepartementet, den japanske ambassaden og lokale notabiliteter være til stede. Sannsynlige gjester herfra er ordfører Rita Ottervik, fylkesmannen og politimester Per Marum.

Lunsj i kantina

Fredag 13. mai starter keiserparet på Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, der de skal få se en spesiallaget utstilling laget med utgangspunkt i spor etter Japans kunst og kultur i norsk design. Museumsdirektør Jan Lauritz Opstad skal vise keiserparet rundt.Deretter går turen til NTNU, hvor keiserparet får en presentasjon av noen viktige samarbeidsprosjekter mellom Japan og Norge knyttet til energi og akvakultur. Keiser Akihito og keiserinne Michiko skal også møte japanske studenter ved NTNU, og sannsynligvis spise lunsj med dem i kantinen i Realfagsbygget.

Båttur på Nidelven

Etter lunsj på universitetet skal keiserparet på båttur nedover Nidelven. De stiger om bord på et tilrettelagt sted i nærheten av Gamle bybro, kjører nedover forbi bryggene og ender opp i Ravnkloa. I samarbeid med fiskerinæringen og Sør-Trøndelag fylkeskommune, vil kommunen her forsøke å få i stand et mer levende marked enn det som finnes i Ravnkloa i dag. Dersom været tillater det, vil arrangementet holdes delvis utendørs.Deretter bærer det tilbake til hotellet og Værnes, og direkte hjem til Japan. Avreisen fra byen skjer rundt klokka 16 om ettermiddagen.