Anne Guri Nørholm skryter av mannen sin. Ikke fordi han har gjort så mye, men fordi han er veldig snill og tålmodig. For det spiste på seg, dette prosjektet hennes.

– Det som utløste det hele var en mikrobølgeovn som gikk dukken. Den var integrert og ikke helt enkel å erstatte. Jeg fikk etter hvert Sven Erik med på at vi måtte ha nytt kjøkken, forteller Anne Guri om prosjektets spede begynnelse.

Hun finner raskt fram et utklipp fra en Hjem-reportasje fra 2013. Et tapet fra et hjem i London var forløsende inspirasjon. Slik var det hun ville ha det hjemme. Bort med furupanel og eikeparkett fra 70-tallet. Ikke slik å forstå at Anne Guri vil ha alt nytt og i moderne stil. Nei, hun er i høyeste grad knyttet til arv og minner. Men det må være hennes egne. Huset fra 70-tallet på Breidablikk var det noen andre som hadde bygd og utformet.

– Det var noe med følelsen av å bare ha overtatt etter noen. Vi kjøpte huset i 2003. Nå var det på tide å gjøre det til vårt eget, fastslår Anne Guri, pensjonert barnesykepleier og oppussingsgeneral.

60 cm utbygg

Arkitekt Per Knudsen ble kontaktet for å skaffe mer plass på kjøkkenet. Huset har valmet tak med kraftig takutspring. For å slippe ny takkonstruksjon, er kjøkkenet utvidet med takutspringets bredde – 60 cm. Akkurat dybden på en kjøkkeninnredning. Nye vinduer ble det også. Arkitekten ga råd om å rive en innvendig vegg, og så var hans oppdrag fullført. Anne Guri hadde fått sitt nye kjøkken. Med marmorbenk og marmorgulv, inspirert av melkeutsalget på Lademoen der hun vokste opp. Med farmoren og farfarens store, sorte framskap som toneangivende møbel. Sort kjøkkeninnredning som ble valgt for å matche dette.

– Den ble jo litt dyr, denne oppussingen. Så jeg valgte å kjøpe skap fra Ikea. Men jeg satte dem sammen på min egen måte. Med overskap som dekker en hel vegg og skuffer til sølvtøyet i midten, sier Anne Guri.

Litt dyrt, ja. Og dyrere skulle det bli. For når kjøkkenet var ferdig, så peisen i murstein og ildfaste steinfliser så fryktelig trist ut, der den stod i overgangen mellom stue og kjøkken. Den ble helt annerledes med svart marmor og hvitpusset mur. Og en ny rist laget av en smed på Oppdal. Ja, så hadde stua fått ny peis. Og da så jo resten litt ynkelig ut. Gjennom oppussingen av kjøkkenet hadde Guri Anne fått øynene opp for hvor viktig dagslys er. Så hun skulle absolutt hatt flere vinduer på stua. Og varme i gulvet i stedet for de gamle radiatorene. Ja, så ble stua med også, da. Nytt gulv med vannbåren varme. Nye vinduer. Utvendig balkong som letter vinduspussejobben. Fugletapet.

– Jeg synes det er fint å ta naturen litt inn i stua. Det der er veldig populært blant barnebarna, smiler Guri Anne.

Lakkert tapet

Nå hadde oppussingslokomotivet fått fart. Og fruen i huset hadde alliert seg med håndverkere i Nidarosbygg as. Når hun tegnet og forklarte, bygde de. Satte inn vinduer, flyttet rom og vegger.

– Vi har hatt det veldig artig mens vi holdt på. Jeg har tegnet på rutepapir, og de var erfarne nok til at det holdt som arbeidstegninger, forklarer hun. Så selv om mannen protesterte litt, ble prosjektet utvidet og utvidet. Kvinnelist?

– Ja, kanskje det, innrømmer Anne Guri med en latter. Men er rask til å understreke at Svein Erik også er veldig fornøyd med sluttresultatet. Selv om det altså har vært noen episoder underveis. Som da han kom hjem og oppdaget at en LED-stjernehimmel var i ferd med å bli montert på badet.

– Hvem har bestilt dette, spurte han heller bryskt. Som om det kunne være noen tvil om det. Ja, for de har altså en stjernehimmel på badet. Og dampbadstu. Og svart tapet med fargerike fisker på.

– Alle sa at det ikke går an med tapet på badet. Men jeg tar ikke nei for et nei. Lar meg ikke stoppe om folk sier «det går da ikke an, eller det passer seg da ikke». Tapet på badet er altså mulig. På disse veggene har vi primet under tapetet og lakkert oppå, slik at de er blitt forseglet. Det fungerer utmerket, sier Anne Guri.

Garasje med peis?

Badet er blitt et privat bad med inngang fra soverommet. En suite, som det heter på fint.

– Vi har unnet oss den egoistiske løsningen. Bortsett fra oss er det bare de sju barnebarna som får bruke dette badet. Alle andre kan bruke badet nede, sier Anne Guri.

Fra badet kommer vi inn i soverommet. Det nye som er flyttet fra en side av huset til en annen. Tidligere var soverommet vendt mot gårdsplassen. Nå ligger det med vindu og utgang til balkong og utsikt over Nidelva.

– Det er nesten som om jeg har fått et nytt liv, rent følelsesmessig, etter at vi flyttet dette rommet. Man bruker jo mye tid på et soverom. Mens vi før lå i bakgården, så å si, har vi nå et åpent, deilig rom uten innsyn. Det er nesten så jeg gleder meg til å gå og legge meg, smiler Anne Guri.

Hun har etterstrebet en hotellfølelse på soverommet, med lenestoler (for øvrig foreldrenes første stuestoler) og vitrineskap. Garderoben ligger som eget rom innenfor badet. Med lekent tapet og lekker innredning er soverommet blitt en perle. Det ligger og skinner litt i enden av en gang med Anne Guri-tegnet og spesiallaget garderobeløsning, bak dører med glass.

Det er et års tid siden runden gjennom huset var fullført. Nå er håndverkerne på plass igjen. Det skal nemlig bygges ny garasje. Med spesielle løsninger, der også. Anne Guri har tenkt å ha en kombinert garasje og hagestue. Med peis. Og stjernehimmel.

– Mannen i huset er ikke helt overbevist ennå. Men jeg skal nok få det til, sier hun.

hjem@adresseavisen.no