Onsdag ga Folkehelseinstituttet grønt lys til å prioritere apotekansatte i vaksinekøen. Det er ventet at apotekene må ta imot langt flere bekymrede og kanskje svineinfluensasmittede kunder fra torsdag. Da starter det reseptfrie salget av influensamedisinen Tamiflu.

Folkehelseinstituttets ukeoversikt for forrige uke viser at et sterkt stigende antall influensasyke oppsøker lege, og gruppen står nå for 9,1 prosent av alle legebesøk. Uken før var andelen 4,1 prosent.

Den historiske rekorden er på like over 10 prosent. Den blir etter all sannsynlighet slått neste uke.

– Alle parameterne peker rett opp. Vi hadde ikke ventet oss noe som dette. Det ser heller ikke ut til at kurven skal bryte snart, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Google Flu Trends, som tar utgangspunkt i søkeord på internett, viser også en bratt kurve for Norge. Sammen med Canada er Norge det eneste landet der smitten av Google Flu Trends regnes som intensiv.

Får erstattet vaksinedoser

En gledelig nyhet for helsemyndighetene er at Norge denne uken mottar 150.000 nye doser av vaksinen. Det skjer etter at 170.000 doser ble ødelagt ved et uhell ved produksjonsanlegget i Belgia i forrige uke.

– Det var en kjempeinnsats fra helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen som sørget for det. Hun skrev et brev og ordnet det, sier Iversen.

At vaksinen fortsatt er viktig, til tross for at flere nå tror den kommer for sent, understrekes av overlegen.

– Det var en uheldig situasjon at hovedbølgen kom midt i vaksineringen. Men det er fortsatt det viktigste. Jeg har inntrykk av at de fleste kommunene står på det remmer og tøy kan holde for å få folk vaksinert, sier Iversen.

Helsemyndighetene er forsiktige med å anslå hvor mange som har eller har hatt sykdommen til nå, men 300.000 er et mulig anslag.

– Det betyr at vi i så fall fortsatt har under 10 prosent smittede i Norge. Derfor er det fortsatt viktig å vaksinere seg, sier Iversen, som kommer tilbake med et mer nøyaktig anslag torsdag.

Frykt blant apotekere

Blant apotekmedarbeiderne har det spredd seg frykt for smitte. Så mange som 78 prosent av de ansatte i Apotek 1-kjeden er ikke vaksinert mot H1N1-viruset, opplyser kjededirektør Margrethe Sunde til NRK.

Iversen understreker at de apotekansatte bør prioriteres høyere i vaksinekøen.

– Det er kommunene som har det endelige ansvaret, men vi oppfatter det dit at apotekpersonell, særlig de i skranken, er inkludert i prioriteringslisten. Hovedbudskapet er at særlig skrankepersonell regnes som personell det er aktuelt å vaksinere, sier Iversen til NTB.

Politiet ikke prioritert

Også flere andre yrkesgrupper som i stor grad har kontakt med mange folk, har bedt om å bli prioritert. Blant disse finnes politiet, som har fått avslag på henvendelsen, melder TV 2.

Dermed frykter politiet i Oslo økt sykefravær. Det passer dårlig en måneds tid før Barack Obama kommer til Oslo for å motta fredsprisen. Da skal over 1.000 politifolk sørge for sikkerheten.

Heller ikke statsminister Jens Stoltenberg og de andre regjeringsmedlemmene har fått snike i køen. Kongefamilien er imidlertid allerede vaksinert.

Foto: Kallestad, Gorm