12. oktober kom de første vaksinedosene til Norge. Etter hvert som stadig flere er vaksinert, begynner også rapportene om bivirkninger å strømme inn til Legemiddelverket, skriver Aftenposten.no

Åtte pasienter

Bare uvanlige og alvorlige bivirkninger skal meldes inn. Med alvorlige bivirkninger mener man bivirkninger som medfører død, livstruende sykdom, vedvarende betydelig nedsatt funksjonsevne eller funksjonskapasitet, sykehusinnleggelse eller forlenget sykehusopphold, eller en medfødt anomali/fødselsdefekt.

Da 52 000 nordmenn var registrert ferdig vaksinert, forelå rapporter om tilsammen 25 ulike uvanlige og/eller alvorlige bivirkninger hos åtte pasienter.

Det er imidlertid et etterslep på rapporteringen av både vaksinering og bivirkninger. Men bivirkningene er håndfaste nok: Tårer, rødme og tung pust

I kategorien generelle lidelser har Legemiddelverket notert frysninger, ubehag og nærsynkope - det siste vil si at man er nær besvimelse.

Ni tilfeller av nevrologiske sykdommer er rapportert: Parestesier (nummenhet), svimmelhet, metallsmak og tap av smaks- og luktesans.

Det er registrert ett tilfelle av kvalme.

Én pasient har fått utslett.

To tilfeller av muskelsmerter er rapportert - det ene handlet om smerter i et kne.

I fem tilfeller har problemene vært knyttet til luftveiene: Slim i luftveiene, nysing, tungpustethet og håshet. To av disse tilfellene har vært regnet som alvorlige.

Én pasient har opplevd en uvanlig rødme, og i to tilfeller har bivirkningen vært tåreflod/rødhet i øynene.

Er det ille? Ta kontakt med lege

- Noen av bivirkningene inntreffer i løpet av de 20 minuttene man sitter og venter etter vaksineringen, andre kommer i timene etter at man har kommet hjem, sier seniorrådgiver Ingebjørg Buajordet i Legemiddelverket.

Endel pasienter har forsøkt å få tak i lege for å fortelle om bivirkninger, få vurdert om de er farlige og få dem registrert i den nasjonale basen. Men legene er travle for tiden, og mange pasienter sier de ikke klarer å komme igjennom på telefon.

- Mange ringer dermed til Legemiddelverket i stedet. Men vi har ikke noe system for egenrapportering. Derfor ber vi dem fortsette forsøkene på å få kontakt med legen sin. Da får de også vurdert om de bør følges opp, sier Buajordet til Aftenposten.no.

Du kan selv følge med på bivirkningene etterhvert som de blir rapportert inn. Legemiddelverkets liste oppdateres flere ganger i uken.

Stor smitteaktivitet

Overvåkningen tyder på at svineinfluensaen sprer seg epidemisk i store deler av landet, særlig i sentrale strøk i Sør-Norge, opplyser helsemyndighetene.

Så mange svineinfluensapasienter er innlagt på de sentrale sykehusene tirsdag:

* St. Olavs hospital, Trondheim: 9 på sengepost, 1 på intensivavdeling

* Rikshospitalet: 3 på intensivavdeling

* Ullevål Universitetssykehus: 17 på sengepost, ingen på intensivavdeling

* Akershus Universitetssykehus: 12 på sengepost, 2 på intensivavdeling

* Sykehuset i Vestfold: 4 på sengepost, ingen på intensivavdeling

* Sørlandet sykehus: 2 på sengepost, 1 på intensivavdeling

* Stavanger Universitetssjukehus: 2 sengepost, ingen på intensivavdeling

* Haukeland Universitetssykehus: 24 på sengepost, 1 på intensivavdeling

* Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø: 2 på intensivavdeling

Foto: SCANPIX