Leser du denne saken på mobilen, godt plassert langs solveggen på hytta? Da er du ikke alene. Nordmenn surfer mer på mobilen enn noen gang, og for stadig flere følger nettabstinensene med opp på påskefjellet.

Følger trafikken opp på fjellet

Siden påsken i fjor har databruken på Telenors mobile bredbånd vokst med 65 prosent, og nå har mobilbruken for alvor inntatt påskefjellet.

– Vi ser at trafikken flytter fra byene og opp på fjellet. Fra Oslo og oppover Mjøsa, og tilsvarende fra Trondheim og mot Oppdal. Det starter helgen før påske og så kommer det et ekstra rykk onsdag før skjærtorsdag, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

I påsken er basestasjonen ved Sjusjøen, utenfor Lillehammer, stasjonen med mest trafikk i hele landet.– Oppdal, Sjusjøen og Trysil er tre av de største utfordringene, og tre av stedene vi bruker mest ressurser. Vi ser at det er utømmelig hva vi kan dytte inn, sier Amundsen.

Bygger ut for hyttefolket

Det er lenge siden nordmenn ble vant til å være på nett til alle døgnets tider hjemme, men endringen i påskevanene våre har kommet raskt de siste årene, forteller Amundsen.

– Før du tok du med telefon og et ekstra batteri. I dag har hver familie med hver sin smarttelefon, og de fleste har nettbrett. Det er noe helt annet enn det vi så for bare et par år siden, sier Amundsen.

Etter påsken i fjor opplevde Telenor å få mye pepper fra hytteturister som var misfornøyde med å kun ha 2G- eller 3G-dekning i ferien. Resultatet er at foruten de store byene, er det hyttekommunene som har vært mål for Telenors oppgradering av 4G-nettet det siste året.

–  Vi bygger ut med tanke på hyttefolk, ja. I Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim bygger vi ut fordi folk jobber der, men de andre stedene vi har utbedret 4G-nettet er det på bakgrunn av de enorme mengdene mennesker som befinner seg der i korte tidsrom. GSM-nettet (2G journ. anm.) er lite egnet for å lese aviser og bruke sosiale medier.

I lørdagens papirutgave av Adresseavisen kan du lese om Heidi som bruker påsken til «digital detox».

Frykter Netflix

Oppdal alene har 11 ulike 4G-stasjoner, og enda flere om du teller med 3G-stasjonene. Samtidig kan ikke Amundsen garantere at kapasiteten holder om nordmenn tar med seg sin nyeste nettvane opp på fjellet: strømmetjenester for film og tv.

– Sotsji-OL økte mobil bredbåndstrafikk med rundt 700 prosent. På én gren gikk det mellom 45 og 60 terabyte (én terabyte = tusen gigabyte journ. anm.) fra 08.00–17.00. Det sier noe om hvor mye data som går i strømmetjenestene.

Spesielt Netflix bekymrer Amundsen.

– Dette er den første påsken med Netflix. Allerede etter noen få uker med Netflix hadde strømmetjenesten tatt opp 11 prosent av all internettrafikken vår. Om folk blir sittende og se film på hytta i påsken, blir jeg engstelig. Da vil nettet fort kunne knele, sier Amundsen.

Leser du denne saken fra påskefjellet? Send oss ditt påskeblinkskudd på webred@adresseavisen.no eller #adressa på Twitter og Instagram.

OBS: Du må få tillatelse fra personer du fotograferer. Legg også ved navn både på fotograf og de som er avbildet.