- Han snakket bare tull, sier Abdulkadir Dogan tilAdressa.no etter at retten var hevet i dag.

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER. #ADRESSALIVE

Da hadde han sittet i rettssal 250 i Oslo tinghus og hørthvordan flere vitner hadde beskrevet muslimer og islam som en stor trussel motdet norske samfunnet.

Vil følge resten av rettssaken

Abdulkadir Dogan, opprinnelig fra Tyrkia, men nå bosatt iTrondheim, mistet datteren Gizem på Utøya. 17-åringen ble drept av terroristenAnders Behring Breivik som hevder han blant annet utførte massakren for å fåNorge til å forstå at muslimene er i ferd med å ta over landet.

- Jeg forstår ikke at disse menneskene ikke skammer seg nårde sverter en annen religion. Personlig ville jeg aldri snakket stygt om enannen sin tro. Jeg vil for eksempel ikke kalle Breivik en kristen terrorist somhar begått drap på barn og unge, sier Dogan og legger til:

- Han er en barbar, barnemorder og en grusom mann og det erdet han bør blir stemplet som.

I starten av mai var Dogan til stede i Oslo for å høreobduksjonsrapporten til datteren bli fremlagt. Nå skal han være i Oslo for å sehvilken straff og behandling terroristen får.

- Ond ideologi

Forsvarerne til Breivik hadde i dag hentet inn Arne Tumyrsom deler dette synet med massedrapsmannen, selv om han tar avstand tilhandlingene. Pensjonisten fra Kristiansand er leder av organisasjonen Stoppislamiseringen av Norge (SIAN).

- Islam er en ond politisk ideologi forkledd som religion,sa Tumyr i retten i dag, og karakteriserte den både som voldens og krigensreligion.

Som et eksempel på islamifiseringen i Norge trakk Tumyr fremen episode fra en barnehage i Kristiansand hvor det hang en gris på døren.

- Den måtte fjernes fordi den var et urent dyr. Nasse Nøffer et urent dyr, sa Tumyr i retten.

Dogan forklarer at han ikke spiser svinekjøtt fordiforeldrene hans lærte ham at det var synd ifølge islam. Han kunne gjerne tenktseg å stille Tumyr spørsmål om hva han synes om den asiatiske skikken med åspise hund.

- Jeg har fortsatt respekt for dem som spiser noe annet ennmeg og jeg går ikke rundt og fordømmer dem. Tro er en individuell sak, sierhan.

- Må ikke baksnakke andre

I retten hevdet SIAN-lederen at sharia-lovgivningen tilmuslimene bryter norsk lov. Han hevdet at det er forbudt for en muslimsk jenteå gifte seg med en norsk gutt. Det tilbakeviser Dogan.

- Det er dokumentert at over 2000 muslimske tyrkiske jenterer gift med norske menn. Tumyr snakker om eldgamle forestillinger. Vi ertilhengere av medmenneskelighet og ikke barbarisme, sier Dogan.

Han mener løsningen ligger i demokratiske kanaler, og atmuslimer og nordmenn må begynne å snakke sammen for å finne den riktige veien ågå. Man kommer ingen vei ved å angripe hverandres tro mener Dogan.

- Alle få må leve i henhold til sin religion, og selv i våremoskeer så oppfordrer imamene oss til å ikke baksnakke andre mennesker. Vi eralle Guds skapninger og vi er alle brødre og søstre, understreker Dogan.

- Tjener ærlige penger

Tumyr på sin side beskrev islam som barbarisk og uttryktestor skepsis for at den norske befolkning vil være i mindretall innen hundreår.

- Hvis det finnes mennesker som begår kriminelle handlingerså kan man ikke bruke religionen som unnskyldning. Det er kun profeten vår,Muhammed, som kan representere muslimene og stå for handlinger i islams navn,forklarer Dogan, som også ønsker at synet på muslimer som kun arbeidsledige ogkriminelle skal bli nyansert.

- Vi er ikke avhengige av noen mennesker, og vi tjener tilvårt levebrød på en ærlig måte. Muslimer er ikke per definisjon kriminelle, ogdersom noen gjør noe kriminelt, så lever vi en rettsstat hvor man blir straffetfor sine handlinger, sier han.