- En krigserklæring, sier veterinær Tore Grøtting i Åfjord.

Veterinærkonflikten er helt fastlåst etter at Den norske veterinærforening (DNV) brøt forhandlingene med staten i går. Klimaet er ikke blitt bedre etter at landbruksminister Lars Sponheim i går truet med å frata veterinærer som nekter å ta vakt autorisasjonen.

- Vi varsler en tøffere linje der vi lover full gransking dersom vi får antydning om at dyr dør som følge av at veterinærer gjør seg utilgjengelig, ikke tar telefonen eller gjemmer seg bak gardinene. Da gjennomfører vi full tilsynssak, og det kan bli aktuelt å frata veterinærer autorisasjonen, sa Sponheim.

- Useriøst

Både DNV og flere veterinærer gikk umiddelbart ut og stemplet utspillet som useriøst. Veterinær Tore Grøtting i Åfjord mener konflikten nå er kommet helt ute av kontroll.

- Utspillet fra Sponheim er en krigserklæring. Dette var i utgangspunktet en tullete konflikt om økonomi, som i løpet av helgen endte i et langt viktigere spørsmål om dyrevelferd og arbeidsmiljø.

Etter at forhandlingene startet sist mandag så det ut til at partene kunne komme frem til en avtale om vaktordningen, ettersom landbruksministeren ga etter for prinsippene om at dyrleger skal tjene like mye som leger på vakt. Denne avtalen ville etter DNVs beregninger koste rundt 50 millioner kroner. Dette er penger som landbruksdepartementet ikke har på sitt budsjett. Derfor la departementet frem et forslag om sammenslåing av vaktområder, som ville spare over halvparten av kostnadene. For Trøndelag vil dette bety en halvering fra 26 veterinærdistrikter til 13, noe veterinærforeningen mener vil føre til uforsvarlig lange reiseavstander.

- Sponheim forsøker å rasere en velfungerende vaktordning og gi dyr og dyreeiere et så dårlig tilbud på natt og i helger at vi ikke kan være med på dette. Det vil samtidig føre til så store belastninger på de veterinærene som skal delta i veterinærvakten at det er totalt uforsvarlig, sier president Hans Petter Bugge i DNV.DNV luftet i helga forslaget om endringer i vaktområdene til sine medlemmer, og etter det vi erfarer, var det bred enighet om å avvise dette. Flere veterinærdistrikter i Trøndelag er allerede så store at det går utover dyrevelferden, mener distriktsveterinær Magnar Østerås i Rissa. Rissa har vaktsamarbeid med Leksvik, men forslaget innebærer at også Åfjord eller Ørland¿/¿Bjugn skal bli med. I verste tilfeller kan det bli snakk om å kjøre 20¿-¿30 mil, og på Fosen kan det bli aktuelt å vente på ferje i tillegg.

- Det vil bli helt umulig! Allerede i dag kan vi dokumentere at dyr dør fordi vi ikke rekker frem i tide. Vi har beregnet arbeidstiden til 20 timer i døgnet på vakt. Det har ført til at vi må jobbe med to veterinærer på vakt, men vi får bare tilskudd for én.

Østerås har skrevet brev til Mattilsynet og orientert om situasjonen. En ytterligere utvidelse av vaktområdet vil føre til helt uholdbare tilstander for både dyr og dyrleger, mener han.

Venter lojalitet

Sponheim uttalte på en pressekonferanse i går at han forventer at de veterinærene som ikke gir beskjed til Mattilsynet om at de følger DNVs boikottlinje, vil være tilgjengelig på vakt. Han har også merket seg at veterinærene er oppfordret til å opptre ryddig. Ifølge DNVs tillitsvalgt i Trøndelag, Trygve Forberg, innebærer dette at veterinærene bør stå på sitt og opptre som de ikke har vakt.

Men flere veterinærer har allerede signalisert at de likevel vil være tilgjengelig selv om det er brudd i forhandlingene. Tore Grøtting sier rett ut at han ikke makter å se naboer, venner og kunder i øynene dersom han ikke rykker ut når de ringer.

- Jeg vil ikke slå av mobilen eller instruere familien om å lyve. Selv om jeg ser at dette kan oppfattes som illojalt, må noen ta til vettet. , og jeg orker ikke tanken på at dette skal føre til dyremishandling.

Regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet sier at de følger konsekvensene av konflikten løpende, men at de vil være varsomme med å blande seg inn i selve arbeidskonflikten. Han utelukker ikke at veterinærer som har forvaltningvakt også vil rykke ut på klinisk vakt dersom dyr lider eller er dødende.

Landbruksminister Lars Sponheim er skuffet over veterinærene. Foto: SCANPIX
Kviga til Olav Sletten på Storfosna måtte lide i nesten 20 timer før nødslakter Per Melan kom under den forrige konflikten. Nå er faren stor for at vi får se liknende lidelser så lenge konflikten er uløst.
Aldri opplevd maken. Veterinær Jon Singsaas er en av veteranene blant dyrlege på Fosen. I går satt han i streikemøte med kollegene Edmund Hårstad og Tore Grøtting. Foto: DAN ÅGREN