– Folk kommer hit av forskjellige grunner. Noen vil lære selvforsvar, andre er her mest for å ha det gøy, mens andre er ute etter å trene. Forhåpentligvis skal vi få til alt det, sier instruktør Øyvind Lundenes til dem som har møtt opp på Trondheim kampsportsenter i Båtsmannsgata.

Studentene Maren Helene Holmen (23) og Ingebjørg Kvernmoen (23) er blant deltakerne på den uforpliktende prøvetimen av selvforsvarssystemet krav maga. Gjennom ulike teknikker hentet fra blant annet boksing, judo, ju jitsu og realistisk kamptrening, skal de lære å kunne forsvare seg selv.

Men først blir alle bedt om å ta av seg ringer, klokker og smykker som de er redde for, og som kan skade andre.

– Vi skal gjennom ulike øvelser der vi skal slå, sparke litt og klemme på hverandre. Det er viktig at man tenker sikkerhet på trening. Det er ikke opp til dere å bestemme hvor mye partneren deres tåler, det er det kun partneren som bestemmer. Og si ifra om det er noe dere ikke vil, sier instruktør Lundenes før deltakerne blir bedt om å gjøre oppvarmingsøvelser.

Kunnskap og trening

– Jeg er her for å bli tøffere, forklarer Maren Helene Holmen mens hun får seg en slurk vann i en ørliten pause etter at hun og venninnen Ingebjørg har øvd på slag, spark og blokkering.

– Vi ville lære noe samtidig som vi trener, utdyper Ingebjørg.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå er unge voksne spesielt utsatt for vold. På grunnlag av anmeldelsene til politiet er en femtedel av alle registrerte ofre for ett eller flere voldslovbrudd i alderen 18-23 år, viser statistikken for 2012. Mens menn er mest utsatt for legemsbeskadigelse (85 prosent i 2012), utgjorde kvinner 86 prosent av ofrene for seksualkriminalitet i 2012.

Maren Helene og Ingebjørg mener det er aktuelt for alle jenter å lære å forsvare seg, og at de selv vil føle seg tryggere når de har blitt drevne i selvforsvar.

– Jeg har akkurat flytta til sentrum, og vil kunne føle meg trygg når jeg går aleine hjem om natta, sier Ingebjørg.

For alle aldre

Anna J. Svisdal (25) har gått på krav maga i et år, og er med på oppstartstimen for å få en god start på semesteret.

– Det var ei venninne som tok meg med. Jeg synes det er veldig bra. Det er veldig annerledes enn annen trening, og for folk i alle aldre, størrelser og fasonger. Ikke minst er det fint å kunne selvforsvar, forteller hun.

Krav maga ble utviklet av det israelske militæret, og er ifølge Øyvind Lundenes et effektivt selvforsvarssystem som er enkelt å lære, passer for alle aldre og kan trenes hvor som helst. Krav maga Trondheim har 18-årsgrense på sine kurs, men har man med underskrift fra foreldre er det mulig å trene fra 16 år.

Lese situasjoner

Selv om Krav maga hovedsakelig handler om selvforsvar, og å gå raskest mulig fra å være forsvarer til å bli angriper, er det vel så viktig å klare å lese situasjoner.

– En stor del av krav maga er å være var miljøet man befinner seg i, og å kjenne igjen situasjoner før de oppstår slik at man kan komme seg ut av dem. Ungdom, og spesielt jenter, har nytte av å tenke igjennom hvilken situasjon de setter seg i. For eksempel det å ta på seg riktig type skotøy. Høye hæler ser bra ut, men de er ikke praktiske å løpe fort i når man går hjem fra byen. Er man ung og/eller liten av vekst, er det viktigere å komme seg bort enn å møte en eventuell angriper, understreker Lundenes.

Krav maga Trondheim har medlemmer fra 16 til 50 år, og er trening som passer for alle. Anna J. Svisdal (t.h.) synes fokuset på det sosiale er viktig. Foto: Morten Antonsen
Instruktør Øyvind Lundenes har trent krav maga siden 2008 og mener det er et effektivt selvforsvarssystem som er lett å lære. Krav maga Trondheim har løpende opptak utover høsten for dem som ønsker å teste det ut. Foto: Morten Antonsen