Inne på badet både sover han, spiser, ser på tv og går på do.

- Det er et så uverdig botilbud at jeg ikke har ord for det. Jeg var nødt til å etterlate ham her denne gangen, men han skal aldri ikke hit igjen, sier kona Anne Kristin Nordahl, idet Adresseavisen blir med for å hente ham etter at han bodd der i én uke.

Avtalen med helse- og velferdskontoret, er at Ulf skal på avlastning hver femte eller sjette uke. Siden ulykken for fire år siden, har han kun vært på avlastning fire ganger. Dette er den andre gangen han bor på badet på sykehjemmet.

Idet Anne Kristin entrer rommet, veiver Ulf med hendene, og signaliserer tydelig at han vil ut derfra.

Vil at han skal ha det bra

Ekteparet fra Trondheim har vært gift i over 20 år. Til vanlig bor de i en leilighet i Saupstadringen.

Ulf har også blitt tilbudt avlastningsplass på et dobbeltrom på Søbstad sykehjem, men ifølge Anne Kristin kan han ikke bo sammen med andre.

- Han må både bo og spise for seg selv. Det er det han ønsker. Hans vekslende temperament som følge av hodeskaden ønsker jeg ikke utsette andre for, sier hun.

Falt i betongen

Ulf Nordahl hadde vært sjømann i 45 år da den tragiske ulykken skjedde 10. februar 2010. Han arbeidet som kokk på en båt som lå til dokk i Gibraltar. Trolig hadde Ulf vært i land for å handle mat da han falt fra trappesystemet til dokken. Fem meter ned i betongen med hodet først.

Ulf svevde mellom liv og død. Han hadde ikke et eneste beinbrudd, men hodet ble hardt skadd i ulykken. Han lå flere uker i koma, før han ble flydd til St. Olavs Hospital i Trondheim.

I Trondheim ble Ulf lagt inn ved intensivavdelingen, før han ble liggende på sengepost. Senere ble han sendt til Lian for rehabilitering i tre måneder.

Ulykken gjorde at Ulf mistet evnen til å gå og snakke. På Lian rehabiliteringssenter fikk han et grunnleggende ganglag tilbake, og også en del av taleevnen, men den har han senere mistet igjen.

Evnen til å kommunisere med andre er likevel i aller høyeste grad intakt. Vel hjemme i ekteparets leilighet lyser Ulf opp, og ønsker å vise oss kartboken hvor han har markert alle byene han har besøkt. Det er blitt en del siden han mønstret på, for første gang som 14-åringen. Han peker på den australske byen Perth når han får spørsmål om hva som er favorittstedet.

Skrev brev til Ottervik

To ganger har Anne Kristin skrevet brev til ordfører Rita Ottervik, og etterspurt en verdig avlastningsplass til ektemannen.

- Jeg spurte om hun syntes det hadde vært greit om hennes ektemann spiste mat, for deretter å flytte seg to skritt for å gå på do. Jeg fikk tilbakemelding om at de skjønte frustrasjonen, men det var ikke noe de kunne gjøre. Jeg tolket det slik at han faller mellom to stoler. De klarer ikke å finne et egnet sted for ham.

Ordfører Rita Ottervik er på ferie. Varaordfører Knut Fagerbakke informerer om at slike henvendelser som den Anne Kristin sendte Ottervik, blir videresendt til rådmannen. Han har i oppgave å vurdere om tilbudet i enkeltsaker er godt nok.

- Hvis det skulle vise seg at tilbudet ikke er tilstrekkelig, må rådmannen se på det på nytt, sier han.

Anne Kristin synes hun har måttet kjempe hardt for at hun og ektemannen skal få den støtten og hjelpen de har krav på etter ulykken.

- Hvor er systemet når slike ting skjer? Jeg trodde vi ville bli møtt av et kriseteam. Det ble vi ikke. Den første tiden etter ulykken var brutal. Ikke nok med at realitetene skal synke inn, jeg var også den som måtte ta kontakt med alle offentlige instanser. Og det må jeg fortsatt, sier Anne Kristin.

Sprengt kapasitet

- Det er ikke et rom, men et bad. Jeg er helt enig med pårørende i at det er et uverdig tilbud.

Det sier Kari Anita Johansen, enhetsleder ved Byneset- og Nypantunet helse- og velferdssenter.

- Rommet fungerte allerede som avlastningstilbud da jeg ble enhetsleder for fire år siden, og vi har forsøkt å avvikle rommet lenge. Men med det behovet for avlastningsplasser som har vært, ønsket helse- og velferdskontoret å fortsette denne ordningen, sier hun.

- Avvikler tilbudet i høst

Mange brukere har benyttet badet ved avlastningsopphold, uten at det har foreligget klager, ifølge enhetsleder Frank Meland ved helse- og velferdskontoret på Heimdal.

- Vi har ikke hatt andre muligheter enn å tilby badet som avlastningsplass, sier han.

- Rommet har ikke den standarden vi ønsker, og vi skal avvikle dette tilbudet fra høsten av. Da får vi enerom på Saupstad som er bedre egnet. Det har vært mangel på enkeltrom til slike avlastningstilbud. Å benytte badet har vært bedre enn at brukere ikke får avlastning i det hele tatt, sier Meland.

- Beklagelig

- Synes du det er en verdig løsning å tilby avlastningsplass på et bad?

- Rommet har ikke god nok standard. Det er derfor vi vil avvikle bruken av det. Om det er et uverdig tilbud eller ikke, ønsker jeg ikke å ta stilling til. Trondheim kommune har vurdert at det er et forsvarlig tilbud.

- Ifølge avtalen mellom helse- og velferdskontoret og ekteparet Nordahl, skal Ulf på avlastning hver femte eller sjette uke. Det har han ikke vært, fordi de mener at velferdskontoret ikke har tilbudt en boplass som er godt nok egnet. Hva sier dere til det?

- Det synes jeg er beklagelig, og veldig synd. De har fått tilbud om avlastning på dobbeltrom uten å benytte seg av det, sier Meland.

Kjærlighet: Kona Anne Kristin Nordahl ønsker at ektemannen Ulf skal ha et verdig tilbud når hun trenger avlastning. Foto: Morten Antonsen
Verden rundt: Til tross for hodeskaden husker Ulf Nordahl sine nærmeste og alle de stedene han har vært som sjømann. Foto: Morten Antonsen