Fire av fem av de norske kommunene som er undersøkt av Helsetilsynet, bruker tvang og makt mot psykisk utviklingshemmede, i strid med sosialtjenesteloven. Det kommer fram i en fersk rapport fra Helsetilsynet, som bygger på tilsyn i 53 norske kommuner.

Tvang krever vedtak

I Namsos fremkom det under intervju, ved dokumentgranskning og ved samtaler at det benyttes tiltak med tvang og makt ved nattedrakt med glidelås bak, ved døralarm, ved regulering av nikotin, stengning av vann og regulering av personlig hygiene, uten at det er foretatt vedtak om dette.

I Trondheim blir det brukt epilepsialarm om natten på flere tjenestemottakere, uten gyldig vedtak.

Uendret siden 90-tallet

I 21 av de 53 undersøkte kommunene er det avdekket lovbrudd når det gjelder kommunens sikring av at tilbudet til utviklingshemmede endres i samsvar med endring i grunnleggende behov. Og det er særlig i rapporterings- og kommunikasjonsrutiner det avdekkes svikt.

- Kravene til saksbehandling sviktes. Tvang brukes uten at det er fattet vedtak, og det brukes tvang i enkeltsituasjoner uten at det sendes melding om dette til kommunen, fylkesmannen og pårørende i etterkant, sier Anine Terland i Helsetilsynet.

Mange av de undersøkte kommunene mangler ifølge Helsetilsynet nødvendig styring og ledelse av tjenestene.

Helsetilsynet konstaterer at når det er fattet vedtak om bruk av tvang og makt i tråd med lovbestemmelsene, gjennomføres disse ofte i samsvar med vedtakene

Mangelfull opplæring

Kommunen har opplæringstilbud, men sikrer ikke at personale deltar. Det fremkom under intervju at de ansatte ikke hadde tilstrekkelig kunnskap om tvangsbegrepet.