- Hvor skal jeg heretter få skiftet lyspærer og blader på vindusviskerne? Det finnes snart ikke en eneste bensinstasjon i Trondheim som yter slik service, sier Lasse Borg.

Han har vært fast kunde ved YX Ladeveien i en årrekke. Det skyldes ikke bare at han bor på Lade, men vel så mye at der får han hjelp som automatstasjonene ikke gir.

Innehaverne Thor Arne Svenning, Rodney Saksvik og Linn Mari Saksvik må etter tre og et halvt år gi opp videre drift. 30. juni må stasjonen stenge. 30. september skal hele området mellom Ladeveien, Jarleveien og Stiklestadveien være ryddet og klargjort for boligbygging. Den 26 mål store tomta har bl.a. huset Cylinderservice og flere kjente bedrifter, men nå synger de gjenværende på siste verset.

Gravemaskinene jafser i seg det ene bygget etter det andre. Grunnen er sterkt forurenset. Området har hatt flere eiere. På nyåret solgte eiendomsinvestor Ivar Koteng eiendommene Jarleveien 15–19 og Ladeveien 18, 20, 22 og 24 for til sammen 163 millioner kroner til AF Gruppen. De har planer om å føre opp mellom 300 og 400 boliger. Trondheim kommune har satt krav til at eiendommen skal inneholde minst 3000 m² næring.

Tredje generasjon driver

Det har vært bensinstasjon i Ladeveien siden 1964. Første innehaver var Per Strand, som etter noen år overlot driften til sønnen Torbjørn, som igjen lot sønnen Ståle ta over. Stasjonen solgte først Caltex, siden Texaco, så ble det Hydro Texaco før den sluttet seg til kjeden YX.

- I 2010 ønsket jeg å forlenge kontrakten til 2015, men det fikk jeg ikke av daværende eier. Det har vært et fantastisk sted å drive bensinstasjon, jeg er jo oppvokst der. Derfor var det vemodig å selge stasjonen, men fremtiden ble for usikker, sier Ståle Strand.

Det tynnes ut med bensinstasjoner i området. Fra før er bensinstasjonen YX på Dora lagt ned. Shell på Piren driver automatpumper frem til anlegget skal rives. For noen dager siden stengte Circle K butikken i Innherredsveien. Nå er den kun automatstasjon. En lapp på døra forteller: «Beklager stengt. Takk for oss. Hilsen Eirik og gjengen».

Distriktsansvarlig for Circle K, Trond Arne Kiste, sier stasjonen ble stengt for et par uker siden etter at den hadde gått konkurs. Inntil videre vil salg av drivstoff på automatpumper fortsette. Circle K vurderer hva som skal skje med bygningsmassen.

Holder ennå stand

YX i Kjøpmannsgata, Shell på Rosendal, Leangen Trafikksenter og Esso på Strindheim blir de nærmeste bensinstasjonene som fortsatt er betjente. YX ved City Lade har i flere år vært automatstasjon.

De nye eierne overtok YX Ladeveien 1. januar 2014 og sier de kunne tenkt seg å fortsette driften, helt til AF Gruppen hadde fått byggetillatelse til boligbygging, men fått avslag.

- Vi er en av svært få bensinstasjoner i Trondheim som har et så bredt utvalg av drivstoff. Vi har egne pumper for tunge kjøretøy, vi selger 98 oktan bensin og parafin, forteller Rodney Saksvik og Thor Arne Svenning.

Da YX på sentralt hold ville legge ned pumpa med 98 oktan, protesterte 2000 personer på Facebook-siden til stasjonen. Folk som har eldre amerikanere med store motorer kommer langveis fra for å fylle bensin. Og YX ga etter for presset.

Fra industri til boliger

Saksvik og Svenning ryster på hodet over at det gamle industriområdet på Lade og Lilleby saneres for å gjenoppstå med flere tusen boliger. En viktig epoke i historien er over.

- Har dere planer om å starte bensinstasjon annet sted?

- Vi er på leting etter egnet tomt, men det koster enormt mye å bygge en stasjon fra grunnen av. Du må nok regne med minst 30 millioner kroner i byggekostnader og kanskje like mye for en tomt. Aller helst ville vi ha fortsatt driften her, sier Saksvik.

- Hvordan ser dere på fremtiden for de betjente stasjonene?

- Jeg frykter de snart er historie, og at det blir nesten bare automatstasjoner tilbake. I hvert fall er stasjoner der folk får hjelp til å skifte bl.a. lyspære snart en saga blott. Vi er vel én av de siste som gjør den slags, sier Svenning.

Blir ikke rik på driften

Ifølge Svenning og Saksvik har det likevel vært lite å tjene på bensinstasjonsdriften. De driver egne firmaer i tillegg, bensinstasjonen har vært en form for hobby.

Lasse Borg ble fortvilt da han fikk vite at stasjonen skulle stenge om et par måneder.

- Spør du betjeningen på en annen bensinstasjon om hjelp til å skifte lyspære, får du følgende svar: Nei, men du kan få kjøpt en liter melk. Alternativt må du kanskje oppsøke et bilverksted, men der er det en helt andre priser. Han både tanker og vasker bilen hos YX Ladeveien.

Må finne nye lokaler

Halvor Olsen driver med gamle båtmotorer. Han er fast kunde, og lurer på hvor han heretter skal tanke diesel. – Denne stasjonen ligger midt i løypa for mitt vedkommende, sier Olsen.

Lars Moe leier lokaler for bilsalg på eiendommen til YX. Omsetningen tok seg betraktelig opp etter at han flyttet firmaet til Lade. Nå må han igjen på leting etter egnede lokaler.

- Det er synd at vi må flytte. Det er også synd at hele området blir gjort om til boliger. Vi trenger også næringsbedrifter, sier Moe.

foto
Nostalgi: YX Ladeveien ble etbalert i 1964 av Per Strand og solgte de første årene bensin fra Caltex. Foto: Facebooksiden YX Ladeveien
foto
Matsalg: Innehaver av YX Ladeveien, Rodney Saksvik, merker godt når det nærmer seg lunsjtid. Da strømmer kundene på for å få kjøpt seg en matbit. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
foto
Rives: Alle næringsbyggene mellom Jarleveien, Ladeveien og Stiklestadveien skal jevnes med jorden, også beninstasjonen. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
foto
Stort utvalg: YX Ladeveien er én av få bensinstasjoner som selger parafin. Også 98 oktan bensin selger stasjonen. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
foto
Fortviler: Kunde Lasse Borg får skiftet lyspærer og blader til vindusviskerne. Nå lurer han på hvor han skal dra når bensinstasjonen stenger. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
foto
Oppsagt: Lars Moe driver bruktbilsalg og leier lokaler av Rodney Saksvik. Nå må han på jakt etter nye lokaler. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
foto
Blir opprådd: Halvor Olsen tanker diesel på varebilen. Snart må han bytte stasjon. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
foto
Har stengt: Cirkle K i Innherredsveien har stengt butikken. Nå er det kun automatiske pumper. Eirik og gjengen takker for seg. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen