Politikerne tror det betyr grønt lys for anlegget - selv om det gjenstår for Kommunaldepartementet å ta den endelige avgjørelsen.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har som miljøvernmyndighet fremmet innsigelse til planene om Gråkallen vinterpark. Dette har vært begrunnet i nasjonal politikk for biologisk mangfold, vassdragsforvaltning og friluftsliv.

Men ingen av innsigelsene knyttet til disse områdene, er tatt til følge i Klima- og miljødepartementets vurdering.

Fordelene større enn ulempene

Det planlagte anlegget vil etter departementets vurdering kunne bidra til at flere barn og unge kommer seg ut i bynære arealer med forholdsvis enkel adkomst, og traseer og heisanlegg vil ikke ødelegge vesentlig for naturopplevelsen.

Konsekvensen for biologisk mangfold og hensynet til arter og naturtyper er heller ikke så betydelige at det på selvstendig grunnlag gir grunnlag for å ta innsigelsen til følge, mener departementet.

Heller ikke ut fra en vassdrags- og naturfaglig vurdering mener departementet det er grunnlag for å støtte innsigelsen.

Konklusjonene er i tråd med de faglige vurderingene Miljødirektoratet er kommet til tidligere.

Klima- og miljødepartementets innstilling er at fordelene med det planlaget anlegget som bynært rekrutteringsanlegg for barn og unge er større enn ulempene tiltaket vil medføre for friluftsinteressene og naturmangfoldet i området.

Departementet anbefaler planene under forutsetning av at man tar ut sykkelparken og at en 6-seters heis erstattes av mye mindre dominerende t-krokheiser.

- Dette betyr et ja

Kommunalråd Geir Waage (Ap) tror dette betyr et endelig ja til planene om Gråkallen Vinterpark.

– Ja, dette tror jeg er tommelen opp for anlegget. Dette er en anbefaling basert på faglige vurderinger fra Klima- og miljødepartementets side, og det tror jeg betyr at Kommunaldepartementet også vil si ja, sier han.

Waage sier at anbefalingen er som forventet.

– Jeg er glad for at det er kommet en rask avklaring. Saken har utløst et enormt engasjement i Trondheim, og det er positivt for klubbene bak planene, Trondhjems skiklub, Freidig og NTNUI, at det sannsynligvis blir et ja. Arbeiderpartiet har vært tydelig på dette helt siden 2007, og det er vel knapt en sak som har vært behandlet grundigere og blitt mer belyst enn Gråkallen vinterpark, mener Waage.

Kommunalråd Yngve Brox (H) mener også at det skal mye til før Kommunaldepartementet overprøver fagdepartementet, men understreker likevel at departementet skal ta en avgjørelse på selvstendig grunnlag.

– Jeg er glad for avgjørelsen – Høyre har gått for dette anlegget hele tiden, sier Brox.

Geirmund Lykke (KrF) har markert seg som en skarp kritiker av Gråkallen vinterpark. Han er skuffet.

– Men jeg hadde heller ikke særlig forhåpninger, med den regjeringen vi har nå, om at man skulle si nei. Jeg forventet at planene skulle bli godtatt, sier han.

Men selv med denne avgjørelsen tror han likevel ikke at anlegget noengang vil bli bygd.

– Jeg vil se den som er villig til å sette sparepengene sine på et slikt prosjekt. Det er ikke tatt høyde for klimaendringene som gjør at det er dukket opp nye utfordringer. Det må være problematisk å bruke mangfoldige millioner på et anlegg med en så kort sesong. Jeg tror den viktigste hindringen vil være finansieringen av anlegget. Klubbene har ikke egenkapital, og hvem vil gi lån til et så luftig prosjekt? Prosjektet vil trenge kommunal garanti, og jeg vil bruke min politiske innflytelse til å forhindre at det vil bli gitt. Dette er et luftslott, konkluderer Geirmund Lykke.

Tilfreds skiklubb

Daglig leder Gry Haug Binde i Trondhjems skiklub sier at hun er tilfreds med avgjørelsen i Klima- og miljødepartementet.

– Mange års arbeid ser nå ut til å føre frem, sier hun. De samarbeidende klubbene jobber nå med å danne et selskap for Gråkallen vinterpark og med ansettelse av en prosjektleder.

Statssekretær Per-Willy Amundsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet bekrefter at saken er til behandling i departementet.

– Vi kan ikke si når den er ferdig behandlet, sier han.

Kommunalråd Geir Waage (Ap). Foto: jens petter søraa
Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) Foto: VEGARD EGGEN
Kommunalråd Yngve Brox (H). Foto: Morten Antonsen