Sju ganger de siste ti årene har Fylkesmannen i Sør-Trøndelag ført tilsyn i saker hvor det meldes om at en behandler i helsevesenet har hatt seksuell kontakt med en pasient.

- En sak i året er én for mye. Dette er et totalt tillitsbrudd og et overgrep fra en med makt, mot en pasient som alltid i denne situasjonen er den svake part, sier Willliams.

I mai i år endte én av disse tilsynssakene med at en fysioterapeut i Sør-Trøndelag ble fratatt sin mulighet til å utøve yrket sitt.

- Jeg synes det er etisk veldig vanskelig når pasienter, ofte damer, blir krenka av noen som har mer makt. Jeg synes det er skammelig at helsepersonellet ikke vet bedre, sier Williams.

Psykiatrisk diagnose

Høsten 2014 begynner Fylkesmannen å nøste i forholdet mellom behandleren, som nå er fratatt autorisasjonen, og en av hans kvinnelige pasienter over flere år.

Kvinnen var henvist til fysioterapi på bakgrunn av en psykiatrisk diagnose, og med en fortid hvor hun skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep. Forholdet mellom pasient og behandler utviklet seg til å bli uvanlig tett. De hadde daglig kontakt, også på fritiden og i helgene. De dro på kino og overnatta sammen, både i pasientens egen seng og på hotell.

Etterhvert skal det ha blitt seksuell kontakt, uten at de hadde samleie.

- Alvorlig sak

Saksopplysningene kommer fram i et vedtak fra Statens helserpersonellnemnd, som Adresseavisen har fått tilgang til i anonymisert versjon.

Behandleren har i saken mot ham benektet at det var noen seksuell kontakt mellom de to. Han erkjenner at relasjonen mellom de to ikke var et vanlig pasient-behandler-forhold, men mener kontakten utelukkende var et ledd i behandlingen, og opplyste at årsaken til den tette kontakten var «pasientens sårbarhet og at hun trengte mye tettere oppfølging enn det som var vanlig», ifølge dokumentene.

- Varselbjellene burde ringt mye tidligere i denne saken. Det er en veldig alvorlig sak. Vi forventer at alle skal vite at seksuelle forhold med pasienter er forbudt, sier fungerende fylkeslege Williams.

- Galt, men samtidig veldig koselig

Pasientforholdet er avslutta når tilsynssaken starter. Pasienten uttaler at hendelsene i behandling til fysioterapeuten etterlatt «dype sår».

Kvinnen har uttalt at hun sa fra til behandleren om at hun syntes det var noe feil med forholdet mellom dem. Til det skal behandleren ha svart at det var «galt, men samtidig greit og veldig koselig».

- Dette er ikke greit, alle sier at det ikke er greit. Bortsett fra ham. Men han ville sannsynligvis ha mista autorisasjonen også om han la seg flat, sier fungerende fylkeslege Williams.

Frikjent i retten, mister autorisasjon

Fylkesmannen anmeldte behandleren, pågrunn av påstandene om seksuelle handlinger. Men behandleren ble frikjent, for påstand om å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av sin stilling. Frikjennelsen skjer imidlertid i mangel på bevis, da «Retten mener det er sannsynlig at det var seksuell omgang» mellom de to, ifølge dokumentene i saken. Selv om behandleren benekter seksuell kontakt, mener nemnda det ikke er noe som svekker tiltroen til pasientens uttalelser i saken, og har dermed lagt til grunn at det har vært seksuell kontakt mellom de to. Kravet til bevis er mindre i tilsynssaker enn i rettssaker.

Nærmest «grenseløs involvering i pasientens liv» og seksuelle handlinger er vektlagt i rekasjonen mot terapeuten, men også «grov mangel på faglig innsikt» er årsak til at mannen ikke lenger får virke som fysioterapeut.

Nemnda påpeker blant annet manglende plan for- og vurdering av effekt av behandlinga i pasientens journaler, og mener pasienten burde blitt henvist videre til spesialisthelsetjenesten - i stedet for å gå «langt utenfor sin kompetanse som fysioterapeut».

- Én sak er én for mye

I juli 2015 vedtar Helsetilsynet at mannen skal fratas autorisasjon, mannen klager på vedtaket, men klagen fører altså ikke frem, etter vedtak i mai i år. Leder for Statens helsepersonellnemd, instansen som behandler slike klagesaker vil ikke kommentere den spesifikke saken, men sier at det «skal mye til» for å få tilbake en fratatt autorisasjon i denne typen saker.

- Man må normalt erkjenne feilen man har gjort, og sannsynliggjøre at det ikke vil gjenta seg, sier Hans Hugo Kristoffersen.

Han opplyser at nemnda på landsbasis mottar «flere saker per år», der helsepersonell har knyttet en form for privat relasjon til pasienten.

Fungerende fylkeslege Inger Williams sier det forventes at helsepersonell klarer å håndheve en profesjonalitet.

- Likevel oppstår altså slike saker med jevne mellomrom. Hvor går grensa?

- Det er umulig å være kategorisk på hvor grensa går. All seksualitet mellom behandler og pasient er feil. Man skal aldri ha et romantisk forhold med noen man behandler, sier Williams, og påpeker at det også er unaturlig å bli venn med noen man behandler.

- Man beveger seg da over i en gråsone som fort kan gjøre det vanskelig å sette grenser. Det kan få alvorlige konsekvenser, sier jurist hos Fylkesmannen, Cecilie Rønning Melø.