Puls Eiendom har søkt byplankontoret om å føre opp fire blokker i Karisvingen 2 – 4, hver på tre etasjer med garasjeanlegg i sokkel.

Dette er justerte planer. De første gikk ut på å bygge fire blokker, hver på fire etasjer og heishus, med om lag 40 leiligheter til sammen. De nye skissene fra Norconsult viser sju til åtte leiligheter i hver av de fire blokkene, til sammen rundt 30 leiligheter.

Utbygger kaller byggene småhusbebyggelse og ikke blokker. Ifølge Husbankens definisjon er blokkbebyggelse betegnelse på bygninger som er høyere enn to etasjer og med fire enheter eller mer.

Det første forslaget gikk ut på å rive Karisvingen 2 og 4, men nå er det foreslått å la boligene bli stående på den til sammen 4,7 mål store tomten. Karisvingen 2 ble bygget for hundre år siden og er en av de eldste boligene i området.

Ønsket om å bygge boligblokker har mobilisert naboer til kamp. Det er samlet inn 72 underskrifter og ti beboere har engasjert advokat.

I en redegjørelse til byplankontoret fra Norconsult og Solem Arkitektur, som har fått i oppgave å prosjektere byggene på vegne av Puls Eiendom, går det frem at det er tatt utgangspunkt i gjeldende reguleringsplan, der området er delt inn i seks tomter og med seks bygningskropper. Arkitekten skriver at planene er endret fra leilighetsanlegg til konsentrert småhusbebyggelse for å harmonere mer med bygningsmassen i området.

Ikke tillat blokker

Liv Evjen bor i Fagerheim allé og er en av de nærmeste naboene til prosjektet. Hun fikk tips om utbyggingsplanene rett før jul. Tidligere denne uken var hun og en annen nabo i møte med byplankontoret, der de fikk presentert de reviderte byggeplanene.

- Vi motsetter oss ikke fortetting på tomtene, men å føre opp fire blokker midt i en småhusbebyggelse hører ingen steder hjemme. Flere av de gamle husene i området er bevaringsverdige. Mange vil miste både sol og utsikt, sier Liv Evjen.

Hun ber utbygger og byplankontoret i stedet bygge mindre og lavere boliger, som passer bedre inn i området.

- Det er rene galskapen å presse inn fire blokker. 30 biler skal inn og ut av garasjeanlegget. Her er det trangt nok som det er, sier Evjen.

Det var besteforeldrene hennes som for nærmere hundre år siden kjøpte Karisvingen 2, og selv har hun bodd i området det meste av livet. Da hun i 1979 skulle bygge enebolig, fikk hun beskjed fra kommunen om ikke å bygge for høyt, det samme har hennes bror og andre naboer fått klar melding om. Boligene skulle passe inn i strøket.

Tårnhuset drukner

Foran det såkalte Tårnhuset, som ligger ikke langt unna, har kommunen tillatt riving av en enebolig på en tomt godt under målet. Der skal det føres opp en høy tomannsbolig og et funkishus, som fører til at bare øverste del av Tårnhuset vil stikke opp. De nye boligene kommer helt inntil lekeplassen i Ringvebukta. Byggesaken er klaget inn for Fylkesmannen.

Gjennom mange år er det skjedd en stadig fortetting i området Karisvingen og Fagerheim allé på Lade. Men blokker er ikke bygd ennå. På Singsaker vant nylig naboer kampen mot å bygge nye boliger i hagene til Eidsvolls gate 11 og 13. Det skjedde etter at et flertall i bygningsrådet vendte tommelen ned. Rådmannen ville tillate bygging av fem nye boliger bak de eksisterende boligene i Eidsvolls gate.

Har endret planene

Jan Thomas Thomassen i Puls Eiendom sier det var på bakgrunn av signaler fra byplankontoret og tilbakemeldinger fra naboer at et nytt forslag til bygging på eiendommen ble sendt inn.

- Vi har halvert prosjektet i volum. Alle skisser tilfredsstiller kravene i plan- og bygningsloven om nok uteareal og krav til sol og skygge. Og så lar vi de to eksisterende husene stå, sier Thomassen.

Han presiserer at så langt har de kun hatt arbeidsmøter og ikke oppstartsmøte med byplankontoret. Det innebærer at byggesaken fremdeles befinner seg på planstadiet.

Thomassen sier det kan bli aktuelt å ta frem de opprinnelige planene om fire blokker på fire etasjer og rive de to eneboligene dersom ikke de reviderte planene skulle bli godtatt av naboene. Det blir på en måte riset bak speilet.

Byantikvaren skeptisk

Byantikvaren har etter anmodning fra byplankontoret vurdert utbyggingsprosjektet Karisvingen 2–4 og uttrykt klar skepsis. Ifølge byantikvaren viser planene en klart for sterk fortetting, en fortetting som i for liten grad er tuftet på respekt for eksisterende strøkskarakter.

- Vi kan, slik byantikvaren ser det, ikke fortsette den ofte ytterst tilfeldig sterke fortettingen i områder med så vesentlige iboende miljøverdier som i dette tilfelle, heter det i brevet til byplankontoret.

Skal det bygges blokker eller småhus i Karisvingen 2-4, må Fagerheim allé rustes opp med fortau og asfalt, og det må legges vann og avløp. Fagerheim allé benyttes av mange som skal oppsøke Ringvebukta og Ladestien. Østmarkjordet inngår som en del av kulturlandskapet ved Ringve og er så langt skånet for utbygging.

Stenger for utsyn

Advokat Per Wold skriver i et brev til  byplankontoret på vegne av naboene at de nye planene ikke er i tråd med områdets egenart. Det nye forslaget innebærer at man fremdeles skal etablere fire blokker midt inne i et småhusområde. Blokkene vil stenge for utsyn fra husene mot øst. Eiendommene vil så å si få de nye byggene oppe på trappa.

Arkitekt Baard E. Hoff i Norconsult skrivet i et brev til byplankontoret at endringene er omfattende. Totalt areal er redusert med nesten 50 prosent fra opprinnelig forslag. Boligtypologien er endret fra blokk til konsentrert småhusbebyggelse. Han minner også om at området de siste 50 årene har gjennomgått store forandringer, med nye bygg rundt de gamle villaene.

Det er bygget både rekkehus og konsentrert småhusbebyggelse. Hoff skriver at naboene må forberede seg på at det blir endringer fra dagens situasjon. Likevel mener utbygger at endringene påfører naboer ikke mer enn man må kunne forvente med dagens krav om fortetting av eksisterende boligområder.

Fire blokker: Puls Eiendom ønsker å sette opp fire boligblokker, hver på tre etasjer og garasjeanlegg i sokkel, i Karisvingen 2-4. Tidligere planer gikk ut på blokker på fire etasjer og riving av to eneboliger. Foto: Illustrasjon: Norconsult
Småhus: Da Liv Evjen bygde enebolig i 1979, fikk hun ikke bygge høyere enn én etasje og ikke halvannen etasje slik hun ønsket. Men nå kan hun få blokker på minst tre etasjer som nærmeste nabo. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen