– Det sier jeg fordi Erna Solberg ikke tydeligere sier fra om at innlegget er uakseptabelt, og at Regjeringen ikke står bak. I stedet er hun uklar og uengasjert, sier Støre.

Han gikk til frontalangrep på Høyre og Frp under åpningen av Aps landsstyremøte i Folkets Hus i Oslo tirsdag. Støre sier at Norge etter 22. juli sto sammen, men at de siste dagene hadde skjedd en endring. Han la til at han hadde håpet ikke å behøve å si dette, sier Støre til Aftenposten.

Les også: Listhaugs rådgiver flau etter bildetabbe

– Justisministeren har ansvaret for rettsvesenet og domstolene og uttaler seg på en måte det bør reageres mot, mener han.

– Hva burde statsministeren ha gjort?

– Hun burde gitt justisministeren beskjed om å trekke innlegget. Listhaug kan ikke være en privatpraktiserende justisminister, svarer Støre, som i talen sa at Norge har «en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli.»

Les også: AUF-ere ber statsministeren holde seg unna Utøya

– Mener du at Listhaugs uttalelser øker hatet og faren for nye terrorhandlinger?

– Det er et følsomt tema. Men vi vet at det er en sammenheng mellom holdning og handling. Når hun legger ut et bilde av jihadister som skjærer hodet av folk og sier at Ap står opp for dem fremfor norske statsborgere, påvirker det folks holdninger. Og bildet får stå der dag etter dag.

– Det gjør meg urolig, sier Støre alvorlig.

Han mente at holdningen til 22. juli viser en forskjell mellom høyresiden og dem.

Les kommentaren: Listhaug ødelegger både for regjeringa og seg selv

– Vi sto etter 22. juli sammen om å ta vare på ofrene. De som ble rammet. Og vi sto sammen om å bekjempe terrorisme, men også det hatet, de holdningene som drapene på våre ungdommer sprang ut av, sa Støre og fortsatte:

Nører opp under hat

– I dag har vi en regjering som rokker ved dette. En justisminister som bevisst kalkulert nører opp under akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli. En kunnskapsminister som tror 22. juli for oss er et spill – et kort – et hvilket som helst «argument.» En statsminister som igjen med et skuldertrekk viser en feighet og lar høyrepopulismen i egne rekker holde på, sa han og la til:

Til uanstendighetens marker

– Dette har de siste dagene fått offer fra Utøya til å gråte av sinne og de har reist seg spontant i protest. Dit har altså samboerskapet med Frp brakt Høyre: Til uanstendighetens utmarker, sa Støre til langvarig applaus fra salen.

I salen fantes en rekke personer som var på Utøya, hadde nære familiemedlemmer der eller venner der.

Han avsluttet denne delen av talen med på at Aps linje står fast.

– Vi skal stå sammen om å bekjempe terror. Vi står opp mot handlingene, og vi står opp mot holdningene, sa han til Aftenposten.

Mistillit?

På pressekonferansen etter talen ble han spurt om Ap ville stille mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug. Støre sa at han hadde merket seg at mange i partiet hadde vært inne på dette i debatten, men at dette ikke hadde vært noe tema sentralt i Ap.

Han la til at dette også kunne overskygge at denne saken dreier seg om holdninger og at dette er en sak som ligger på statsminister Erna Solbergs bord.

Han sa også at han hadde merket seg at statsministeren i løpet av helgen hadde inntatt ulike standpunkter. Først at dette var en krangel mellom Frp og Ap, så sa hun at dette ikke var noe hun behøvde å bruke tid på for så å si at Listhaugs uttalelser var altfor for tøffe og at hun kritiserte dem.