Byen Tacloban, hvor Erlend Johannesen fra Trondheim i organisasjonen Streetlight driver et barnehjem for gatebarn, er et av stedene som står i fare for å bli rammet på nytt.

- Vi er redde, skriver Johannesen i epost til Adresseavisen.

Barna på gatehjemmet vil bli evakuert til et eget evakueringssenter. Da "Haiyan" traff Tacloban for ett år siden ble barnehjemmet totalt ødelagt, men både barna og de ansatte slapp mirakuløst fra tyfonens herjinger uten alvorlige fysiske skader.

"Hagupit" ser ut til å treffe de sørøstlige delene av landet natt til søndag norsk tid. Vindstyrken ble i dag tidlig målt til 288 kilometer i timen (80 meter i sekundet).

Det er ventet at "Hagupit" vil øke i styrke til over 305 kilometer (85 meter i sekundet) med vindkast på nærmere 370 killometer i timen (102 meter i sekundet).

Følg VærAdressa på Facebook – landets best oppdaterte værside - Gjør som 13 894 andre

Følg VærTorsten på Twitter

Følger samme bane som "Haiyan" i fjor

Et flertall av datamodellene viser at Haugupit, som i formiddag lå 400 kilometer nord-nordvest for øystaten Palau vest for Filippinene, vil følge omtrent den samme banen som supertyfonen "Haiyan" i november 2013, da mer enn 6000 mennesker omkom.

Uhyggelig stemning

Erlend Johannesen i Streetlight, som i fjor ble kåret til "Årets trønder", forteller at det er en uhyggelig stemning i Tacloban.

- Folk griner, og er oppriktig redde. Det er lange køer i butikkene og ved bensistasjonene, forteller Streetlight-grunnleggeren, som skriver at

"jeg tenker, at er det noen som har lov til å være redde, så er det de som bor i Tacloban.  Som en dame i slummen “seawall" sa til meg i dag tidlig. .. Jeg klarer ikke dette igjen…", skriver 31-åringen.

"Det verste er uvissheten"

Han forteller at "det verste med denne fasen er uvissheten. Hva kommer, hvor kommer den, når kommer den, og hvor sterk er den?

En får bare forberede seg, som 2 ganger tidligere i år, gjøre alt en kan, og håpe på det beste.

Men er vi redde…. Ja, det er vi",skriver han, som opplyser at barna på barnehjemmet vil bli tatt med til ett av flere evakueringssentre i Tacloban.

Massevakuering

Erlend Johannesen forteller at evakuering av innbyggerne i byen er i gang:

"Alle pakker sammen tingene sine, og alle som er i sjøsiden, evakueres til nærmeste skole som nå brukes som evakuerings senter.

Det er en helt annen mobilisering nå en for et år siden.

Da jeg var i de forskjellige slummene og teltandsbyen for en time siden, visste alle barna hvor de skulle evakueres. Og det, 2 dager før “landfall”, skriver Johannesen.

- Vi er redde, skriver Johannesen i epost til Adresseavisen. Byen Tacloban, hvor Johannesen driver et barnehjem for gatebarn, er et av stedene som står i fare for å bli rammet av nok en tyfon. Dette bildet er tatt i november i fjor. Foto: Kjell A. Olsen