I løpet av tiårsperioden 2004 til 2014 er det opprettet cirka 26 000 nye statsstillinger.

Nord-Trøndelag har hatt en vekst i antall statsansatte på 1,02 prosent i tiårsperioden. Det er lavest i landet. Sør-Trøndelag kan vise til en vekst på 13,56 prosent. Bare Oslo har hatt en større vekst.

- Skjevfordelingen har åpenbart sammenheng med næringsstrukturen. En stor andel er knyttet til primærnæringene. 65 prosent av arbeidsplassene er i privat sektor, sier Terje Sørvik, fylkesråd for regional utvikling i Nord-Trøndelag.

Han har merket seg utviklingen mot at statlige arbeidsplasser sentraliseres og pakkes inn i de store byene. Dette til tross for en uttrykt politisk vilje til å flytte statlige arbeidsplasser ut i distriktene.

Les også: Det fins vett i Trøndelag også

Nord-Trøndelag godt rigget

Sørvik fremholder at det er gjort viktige grep for å tiltrekke seg både statlige og private arbeidsplasser.

- I Nord-Trøndelag har vi prioritert den digitale infrastrukturen, sier Sørvik.

Han påpeker dessuten at det er viktig å realisere elektrifiseringen av Trønderbanen og gjennomføre andre infrastrukturtiltak for å kunne utveksle kompetansearbeidskraft mellom Innherred og kunnskapsmiljøene i Trondheim. Sørvik minner om den pågående utredningen om sammenslåing av de to trøndelagsfylkene.

- Det er et uttrykt mål fra begge fylkeskommunene at en skal tilstrebe en balansert utvikling. Sør-Trøndelag er enig i at Steinkjer er egnet til være et administrasjonssenter som er godt rigget for å håndtere felles administrative oppgaver, Sier Terje Sørvik.

Jobber for utjevning

Stortingsrepresentant André Skjelstad har vært ordfører for kommunal- og forvaltningskomiteens arbeid med oppgavemeldingen. En balansering av de statlige arbeidsplassene mellom regionene har vært en sentral problemstilling i komitéarbeidet.

I arbeidet med oppgavemeldingen er det ifølge Skjelstad oppnådd flertall for å se på muligheten for en utflytting av statlige arbeidsplasser, ikke bare nye, men også eksisterende. Statlige arbeidsplasser betyr kompetansearbeidsplasser som er viktig for distriktene og regionsentrene.

- At distriktene og regionene etterfylles med kompetansearbeidskraft, vil også virke stimulerende for det øvrige nærings-livet, sier Skjelstad.

Han understreker at det slett ikke er meningen at alle med høyere utdanning skal jobbe i offentlig sektor.

- Mange av de statlige arbeidsplassene er samlet i Trondheim, men ut fra et regionperspektiv er det ikke tilstrekkelig hvis en skal oppnå vekst i hele trøndelagsregionen.

Kan bli en vekstmotor

Skjelstad påpeker at Nord-Trøndelag er et industri og agrarfylke som trenger flere føtter å stå på. Han sier at Trondheim er i en særstilling med NTNU som en sentral drivkraft. I Nord-Trøndelag er de statlige stillingene mer fragmentert, men konsentrert rundt statens hus og sykehusene.

- Vi må se Trøndelag som én region med en samlet felles vekstkraft og bruke synergier fra storbyen Trondheim. Trondheim kan spille hele Trøndelag god. Sammen kan de to fylkene bli en vekstmotor, sier André Skjelstad.

1000 stillinger i spill

Ordfører Bjørn Arild Gram (Sp) krever flere statlige arbeidsplasser til distriktene. Først vil han ha landbruksdirektoratet til Steinkjer.

- Dersom vi fortsatt skal ha et rødgrønt samarbeid må Arbeiderpartiet garantere for at de vil flytte flere statlige arbeidsplasser ut av Oslo, sier Sp-ordføreren.

Gram ser med stor uro på alle reformene som vil komme i årene fremover.

- Samtlige statlige virksomheter med et regionalt apparat, det finnes et trettitall av dem, er i omstruktureringsprosesser. Utfordringen er at hver etat får holde på hver for seg og ikke sees i sammenheng. Politiet, fylkesmann, Innovasjon Norge, høyskolene, kriminalomsorgen, skattekontorer og en drøssevis til, jeg har ikke oversikt engang, driver nå frem prosesser.

Les også: Ordkrig etter Listhaugs beslutning om å flytte Bioforsk

Kan miste mange

Gram understreker at bare i Steinkjer er 1000 statlige arbeidsplasser satt i spill.

- Faktum er at vi nå risikerer å miste mange arbeidsplasser istedenfor for å få flere.

Gram har lenge vært klar over skjevfordelingen av statlige arbeidsplasser per innbygger.

- En del av de statlige arbeidsplassene er virksomheter som naturlig hører hjemme i storbyene, men det er egentlig meningsløst at det er i pressområdene, de som har mer enn nok med å håndtere veksten fra før, at staten vokser mest.

Gram vil ha en offensiv politikk for at statlige virksomheter aktivt skal bidra til en balansert utbygging i hele landet.

Krever handling

- Skal det bli ett Trøndelag er forutsetningen at Steinkjer blir administrasjonshovedstaden. Trondheim vil uansett være landsdelshovedstad og ha en egenkraft knyttet blant annet til næring og forsknings- og utviklingsmiljøene, og som vil ha stor utviklingskraft i seg selv. Da er det ingen mening i å flytte flere til de største byene.

Mens Trondheim har 12 813 stalige årsverk, må Steinkjer greie seg med 1055.

Gram hevder at mange av de statlige arbeidsplassene i Trondheim ikke er truet.

- Trondheim har relativt sett dobbelt så mange statlige arbeidsplasser som Steinkjer, og arbeidsplassene ved NTNU og St. Olav er for eksempel ikke i spill.

Gram sier dessuten at distriktene trenger flere kompetansearbeidsplasser.

- Vi snakker om jurister, ingeniører, statsvitere og så videre. Det er kompetansearbeidsplasser vi faktisk kan gå glipp av.

Krever posisjoner

Ordføreren i Steinkjer vil være på hugget når nye kart skal tegnes.

- Vi hadde åtte rødgrønne år hvor våre krav ikke ble hørt og Ap sto steilt på sitt. Det var faktisk Høyres Victor Norman som fikk til mest dette området. Dessuten ble alle dommedagsprofetier gjort til skamme da det viste seg at det fungerte helt fint å flytte statlige arbeidsplasser. De fleste ble ikke med på flyttelasset fra Oslo, men man greide fint å rekruttere nye folk lokalt, sier Gram.

Steinkjers ordfører vil ikke bare ha Landbruksdirektoratet til Nord-Trøndelag.

- Vi jobber for å få politiets fellestjenester til byen, og jeg mener at en eventuell felles fylkesmann for Trøndelagsfylkene skal ligge i Steinkjer, sier ordfører Bjørn Arild Gram i Steinkjer.