Kostnaden for utbedringene kan komme opp i millionklassen.

– Glassene bør være mekanisk festet med skruer. Denne metoden er ikke veldig vanlig, og minner mer om hvordan man fester et speil hjemme. Dette ser spinkelt og billig ut, sier ingeniør Atle Gjersvold i Daaland Glass og Fasader.

Gjersvold har sett den originale byggtegningen av fasadeglassene. Han vil ikke spekulere i årsakssammenheng, men sier at selv om platene skulle vise seg å være korrekt montert i henhold til arbeidstegningen, er ikke løsningen god nok.

Kostbare utbedringer

– Disse aluminiumsprofilene er montert på trelekter, som er i konstant bevegelse. Hvis bevegelsen blir for stor, faller glasset ned, dermed er det en dårlig løsning. Det hadde ikke skjedd hvis platene ble skrudd fast, sier Gjersvold.

Han påpeker også at glasstypen som er brukt kan være for dårlig. På Øya helsehus er det brukt 8mm herdet, ulaminert glass. Gjersvold mener at glasset bør være både herdet og laminert.

Hvis selve glassplatene må byttes, antar Gjersvold en kostnad på 2500 kroner per kvadratmeter, inkludert demontering. Med omtrent 119 kvadratmeter glass på vest-fasaden, tilsvarer det en kostnad på 300000 kroner bare på én vegg. I tillegg kommer sikringstiltak, flere dagers døgnvakt fra vaktselskap, og mer til.

Les mer: Glassplatene må monteres på en ny måte

Etterlyser ny standard

– Det finnes ikke nok retningslinjer i Norsk Standard for innfesting av glassfasader, sier Stein Ove Brandslet, prosjektleder i utbyggingsenheten i Trondheim kommune.

En ny, norsk standard for sikkerhetsglass i bygg har vært etterspurt og ventet i bransjen i fem år. Etter planen skal en ny og oppdatert standard være klar i løpet av høsten.

– Den nye standarden er mer detaljert, også når det gjelder festemetoder, som er nevnt i liten grad i dag, sier prosjektleder fasade og solskjerming Hans Olav Meen Nilssen i Glass og Fasadeforeningen.

Nilssen sier at det praktiseres 4–5 forskjellige metoder å montere slike glass på. Han mener at metoden brukt på Øya helsehus er relativt vanlig, og vet om prosjekter i Oslo-regionen som får denne løsningen. Trondheim kommune mener at de ikke har andre bygg med denne løsningen.

Forsker etterspør dokumentasjon

Forskningssjef for arkitektur og konstruksjoner ved SINTEF Byggforsk, Jonas Holme, setter spørsmålstegn ved om metoden er godt nok dokumentert.

– Er metoden godt nok testet i praksis over tid? Hva skjer ved aldring? Tåler gummilistene på aluminiumsprofilene UV-stråling? Hva skjer når konstruksjonen blir utsatt for vær, vind, og bevegelser?, sier Holme.

Han ønsker ikke å spekulere i den direkte årsaken til at avstanden er for stor mellom aluminiumsprofilene.

– Men dette kommer til å få et etterspill, sier han.

Enhetsleder reagerer: - Kunne blitt katastrofalt

Oppvaskmøte i går

Trondheim kommune, hadde i går møte med totalentreprenøren for byggeprosjektet, NCC og Glassbygg som er innleid til å sikre bygget. Der ble det konkludert med at løsningen for å feste glassplatene ikke er god nok. Alle platene på vest-fasaden må festes på nytt eller byttes ut, og det vurderes å endre fasaden på hele bygget. NCC har fått frist til 20. august for å levere en rapport med svar på hva som har skjedd, hvorfor det skjedde og hvilke løsninger de må bruke for å montere glassplatene på nytt. Det var lørdag kveld at en stor glassplate falt ned fra femte etasje på Øya helsehus og knuste på fortauet. Ingen personer ble skadet. Fortauet er vanligvis godt trafikkert.

Direktør i divisjon bygg i NCC, Thomas Re Johnsen, ønsker ikke å uttale seg om monteringsmetoden er generelt god nok, om den er korrekt montert, eller hva det vil koste å utbedre hele fasaden, før den interne granskningen er gjennomført. Hele bygget er nå gjerdet inn og forblir det til hele bygget er sikret.

Les mer: Totalentreprenøren tar tak

Les mer: Byggets eier: - Mildt sagt misfornøyd

Denne grafikken viser hva som har skjedd, og er laget ut fra den originale arbeidstegningen.