Bygningsrådet avviste Studentsamskipnaden (SiT) sine planer om adkomst gjennom Blomsterbyen.

– Vi er kjempeglade. Dette er full seier, sier Gølin Kringen i aksjonsgruppen Bevar Blomsterbyen. Beboerne har det siste året protestert høylytt mot utbyggingsplanene til SiT, som de mener ville ha ført til en uholdbar trafikksituasjon i boliggatene.

De har dannet aksjonsgruppe, skrevet innlegg, sendt protester til kommunen og trykket opp grønne t-skjorter med budskapet sitt på brystet. De har i tillegg tatt politikerne med på befaring i de omstridte gatene - i Fiolsvingen, Bregneveien, Prestekrageveien og Konvallveien.

Stemningen i taket

Og tirsdag gjorde bygningsrådet vedtaket som fikk stemningen til å gå i taket: Det stilles et absolutt krav til utbygger at adkomsten til de nye boligene må skje fra Jonsvannsveien, og ikke gjennom Blomsterbyen. «Salgsboliger vil ikke bli tillatt uten at de får adkomst fra Jonsvannsveien», heter det i vedtaket fra bygningsrådet.

Nå ønsker de å gi ros til politikerne som hørte på dem.

– Vi føler at vi ble lyttet til og tatt på alvor, sier Linda Hals – en av beboerne i det berørte området.

Selv om det gjenstår behandling i bystyret, er beboerne optimistiske.

– Det var et enstemmig vedtak. Absolutt ingen dissens. Vi tror ikke noe blir forandret på dette nå, sier Kringen.

Barnas sikkerhet

Politikerne har lyttet til argumentene som har gått på barnas sikkerhet i de smale, kronglete og fremfor alt bratte boliggatene. Fiolsvingen har 12 prosent stigning, og skal være byens tredje bratteste bakke. Mange barn krysser veien, både på vei til skole og til idrettsanlegget i Nissekollen.

Aksjonistene i boligområdet har stått samlet, og pekt på det de mener har vært en åpenbar løsning: Adkomst til de nye boligene må gå direkte fra eksisterende hovedfartsåre Jonsvannsveien, gjennom Moholt alle, og inn til det nye utbyggingsområdet. Det er et argument som bygningsrådet kjøpte.

Overrasket boligdirektør

Studentsamskipnaden har delt utbyggingsprosjektet på Moholt slik at det nå fremstår som to reguleringsplaner – der de private boligene er tatt ut av den opprinnelige reguleringsplanen for å bli fremmet i en egen plan senere.

– Utbyggingen av studentboligene og barnehagen har førsteprioritet, og for disse vil ikke vedtaket i bygningsrådet få noen betydning. Fremdriften vil bli som planlagt, og vi tar sikte på byggestart i februar 2015, sier boligdirektør Lisbeth Glørstad Aspås (bildet) i SiT.

Men hun sier at hun er litt overrasket over vedtaket i bygningsrådet.

– Jeg er litt overrasket over at en reguleringsplan legger føringer for en annen reguleringsplan slik som i dette tilfellet. Jeg er også litt overrasket over at man er såpass kategorisk i forhold til at man skal legge all trafikk over Moholt, og at man tilsynelatende ikke skal tåle noe mer trafikk gjennom Blomsterbyen. Studentsamskipnaden har to barnehager og en stor parkeringsplass som har innkjøring via Blomsterbyen i dag. Trafikken dit vil jo forsvinne som følge av at disse barnehagene skal rives i forbindelse med utbyggingen vi nå planlegger, sier Lisbeth Glørstad Aspås.

Foto: Adresseavisen