Helt siden det første ekstremværet fikk navn i Norge i 1995 ("Agnar"), er det meteorologene som har bestemt hva været skal hete.

Foranledningen for endringen i navnepraksisen er 150 årsjubileet til Meteorologisk institutt.

"I forbindelse med vårt 150-årsjubileum vil vi ha hjelp til å lage en ny navneliste", skriver instituttet på sine hjemmesider og ber publikum sende inn forslag på navn.

62 navn siden 1995

Meteorologene har siden 1995 navngitt 62 ekstremvær, nesten tre runder med ekstremvær fra A til Y.

Det gjenstår bare tre ekstremvær på U (kvinnenavn), V (mannsnavn) og Y (kvinnenavn) før Meteorologisk institutt kan ta i bruk navnelisten fra publikum.

Å navngi ekstremværene letter kommunikasjonen mellom meteorologer, myndigheter og allmennheten, både i forkant, under og etter et ekstremvær.

Ikke navn med æ, ø og å

Selv om Meteorologisk institutt vil ha navenforslag fra publikum, er det enkelt bokstaver og navn som må unngås.

Navn som inneholder bokstavene æ, ø, å eller navn som begynner på q, w, x, z brukes helles ikke. Dette er en praksis som er anbefalt fra Verdens meteorologiorganisasjon.

Ekstremværene vil bli navngitt med annenhvert jente- og guttenavn og i alfabetisk rekkefølge.

Kongelige navn og navn som forbindes med kjente profiler vil heller ikke bli brukt, skriver Meteorologiskl institutt.

Det er heller ingen vits i å sende inn fantasifulle og "elleville" navneforslag på ekstremværene.

Navnesjef og varslingsdirektør Bård Fjukstad ved Meteroologisk institutt sier til yr. no at han vil ha navn som er "nøytrale, korte og enkle å uttale", men åpner for at navnene kan ha "et internasjonalt preg".

Skjema til navneforslag

Les også: Oppdal: Kulderekord og varmerekord med 16 dagers mellomrom

Navnelisten er hemmelig

I motsetning til de fleste andre land, hvor listene over navnene er offentliggjort i forkant, holder Norge strengt på at navnet skal være hemmelig til det blir sendt ut ekstremværvarsel.

Så stort er hemmeligholdet at det bare er en håndfull meteorologer som har kjenner til navnet i forkant, og navnet blir oppbevart i en lukket konvolutt!

Selv om instituttet slipper til navneforslag fra publikum, vil praksisen med hemmelighold fortsette.

- Navnene på ekstremværene er unntatt offentlighet for å unngå misforståelser og spekulasjoner i forkant. Meteorologisk institutt skal ta i bruk navnet på ekstremværet først.

Den ferdige navnelisten kommer altså til å holdes hemmelig inntil det blir varslet ekstremvær. Navnene som brukes på ekstremværene er da plukket ut fra publikums forslag så langt det lar seg gjøre, skriver met.no

Få de siste værnyhetene: Gjør som 16 600  andre - følg VærAdressa på Facebook

Følg VærTorsten på Twitter

foto
Navn på ekstremværene som er blitt brukt i Norge siden 1995 Foto: Illustrasjon: Meteorologisk institutt