En undersøkelse fra Virke viser at 22,4 av milliardene vil bli brukt på mat, men at nordmenn i snitt vil bruke nærmere 6000 kroner hver på julegaver - og dette sier butikkene er de heteste julegavetipsene i år.

Dyre ønsker

Elkjøp har gjennomført en undersøkelse, og spurt 12000 av sine kunder hva de ønsker seg til jul. Denne viser at mange nordmenn har dyre ønsker, for øverst på listen troner nemlig en smartTV eller bærbar pc til flere tusen kroner.

–Men smarttelefoner, nettbrett og trådløse høyttalere står høyt på listen også, sier Øystein Andre Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp.

Netcom har derimot mer tro på tilbehør til smarttelefonen, og kommunikasjonsrådgiver i Netcom, Ellen Scheen, tror det vil ligge mange bærbare ladere til telefoner under treet i år.

Myke pakker

Kleskjedene melder derimot om myke og rimeligere pakker under treet.

–Den ultimate julegaven i år er nok en myk genser eller cardigan i ull eller silke, sier Malin Kvalheim, seniordesigner i Bik Bok.

Dette er presseansvarlig i Hennes&Mauritz, Kristin Fjeld, enig i - som legger til at blondeundertøy alltid er en sikker vinner.

Til herrene tror Fjeld at strikkede plagg, avslappede skjorter og melerte blazere vil slå an i år.

Til lesehesten

Bokhandlerne dobler inntekten sin i desember, og Gine Jonassen, kategori- og innkjøpssjef i Norli Libris, har tro på at flere bøker vil selge godt i desember.

–I år tror vi på at to generasjoner Michelet kan komme til å toppe boklistene. Marte Michelet er aktuell med en kritikerrost bok, mens hennes far, Jon Michelet, er aktuell med siste bok i sin serie, sier hun.

Jonassen tror også en av høstens store favoritter, Lars Mytting, vil være populær, sammen med Berit Nordstrands nye barnebok.

Selges tre ganger så mye

Leketøysbutikkene er de som øker salget mest i desember, og undersøkelsen til Virke viser at det i desember handles tre ganger så mye leker som ellers i året.

Ifølge Top-Toy A/S, som importerer leker til norske leketøysbutikker, er det de kreative lekene som er populære i år - leker som byggeklosser, perler og diverse lærerike spill. I tillegg er robotdyr høyt opp på ønskelisten. Det er flere avanserte dyr på markedet, som kan lystre forskjellige kommandoer og snakke.

Til de spreke

–Det er ullundertøy som er tingen til de spreke i år. Det har vi solgt ufattelig mye av allerede, sier Airin Bonsaksen på G-sport på Trondheim Torg.

Hun sier det erfaringsmessig blir solgt mye sokker og undertøy også. «Den urnorske gaven», kaller butikkmedarbeideren det.

Til den som har alt

Stine Berg er kommunikasjonsrådgiver i Reiseguiden, og hun sier stadig flere velger å kjøpe opplevelser i stedet for ting.

–I en tid der de fleste har alt de trenger, er det vanskelig å komme på noe nytt å kjøpe i julegave. Men man kan jo aldri få nok av opplevelser, sier hun.

Gir til de som trenger det

Flere veldedige organisasjoner har merket at mange ønsker å støtte deres arbeide i stedet for å gi tradisjonelle gaver på julaften.

–Vi merker i alle fall en økende interesse for de alternative julegavene vi tilbyr. Noen har også gjort det til en fast tradisjon å være frivillig i julen, sier Arild Fehn, konstituert daglig leder i Kirkens Bymisjon.