– Dere er veivisere i personlig ansvar. Men først og fremst er dere våre helter. Dere er heltene fra 22. juli, sa Stoltenberg til de fem som ble hedret med utmerkelsen edel dåd i gull og de 17 som ble tildelt medaljen i sølv.

Otto Kristian Løvik, opprinnelig fra Åfjord, men nå bosatt i Asker, var blant de fem som fikk utmerkelsen i gull.

Samtlige 22 satte sitt eget liv i fare for å redde andre 22. juli i fjor.

– Dere er de fremste blant de modige. Det er sterkt å stå ansikt til ansikt med hver og en som satte sitt eget liv i fare for å redde andres liv. Dere valgte motets vei. Det reddet mange liv, sa Stoltenberg da heltene ble hedret i Oslo rådhus mandag kveld.

Reddet over 40 ungdommer

Fengselsinspektør Otto Kristian Løvik og Erik Martinsen Øvergaard reddet livet til over 40 ungdommer 22. juli i 2011. De befant seg på Utvika camping da massakren startet. Etter å ha hørt skuddene dro de ut i en skjærgårdsjeep og begynte å plukke opp ungdommer i vannet.

Begge har fortalt om blytunge stunder i etterkant av hendelsen, og Løvik ble også sykmeldt i mange måneder. Det er også mange valg som ble gjort på fjorden som stadig hjemsøker livrederne. På den første turen turte ikke Øvergaard å legge til land på Utøya.

- Vi la merke til mange ungdommer som vinket oss inn til Stoltenberget på Utøya. Vi hørte at gjerningsmannen ikke var langt unna, og vi kjørte derfor ut i fjorden og fikk reddet åtte personer, inkludert en gutt som var skutt. Da vi kjørte forbi noen minutter senere så var ungdommene drept. Det er disse dilemmaene som gir deg skyldfølelse. Jeg tenker på disse ungdommene hver eneste dag. Men som jeg sier til Erik: «Du reddet trolig livet til oss begge ved ikke å legge til land», sa  Løvik da Adresseavisen møtte ham i vår.

Henger høyt

Stortingspresident Dag Terje Andersen påpekte at medaljen edel dåd henger høyt, ja, svært høyt. Sist den ble delt ut var etter Åsta-ulykken i 2000.

– Vi må tilbake til 1937 for å finne sist gang medaljen ble delt ut i gull. Dere har vist et usedvanlig stort mot, offervilje og medmenneskelighet i en ekstrem situasjon. Dere reddet liv ved frivillig å sette dere selv i fare. Dere er et vitnesbyrd om at 22. juli også handler om frivillig innsats som savner sidestykke i moderne historie, sa Andersen.

Hilste på kongen

Hver og en av de 22 fikk også hilse på kong Harald, som fulgte overrekkelsen i rådhuset. Kongen tok seg også god tid til å snakke med flere av medaljemottakerne.

Dag Terje Andersen minnet om at vi mistet 77 menneskeliv i terrorangrepene 22. juli.

– Vi kan med sikkerhet si at det ville vært veldig mange flere, om det ikke hadde vært for innsatsen fra dere frivillige, sa han.

Sjuende høyeste

Medaljen edel dåd er den høyeste for redningsinnsats i Norge, og gullmedaljen er alt i alt rangert som den sjuende høyeste utmerkelse man kan få i Norge. Medaljen i sølv er rangert som nummer 13.

Terskelen for å dele ut medaljen er meget høy. I statuttene slås det fast at medaljen kan deles ut til personer som har gjort en helt spesiell innsats ved frivillig å utsette seg for livsfare ved å redde andre.

Alle kan foreslå

Til stede under mandagens markering var også Oslos ordfører Fabian Stang, AUF-leder Eskil Pedersen og fylkesmennene i Buskerud, Hedmark, Oslo og Akershus og Østfold, som er hjemfylkene til de 22 som ble tildelt medaljer. Det var ordførerne som delte ut medaljene på vegne av staten.

Ordførerne i mottakernes hjemkommuner var også invitert.

21 av medaljene ble delt ut for frivillig redningsinnsats ved Utøya, mens én person ble hedret for sin frivillige innsats ved regjeringskvartalet.

Alle kan foreslå personer som de mener bør få utmerkelsen edel dåd. Fristen for å komme med forslag er fem år.

Bistand fra Kripos

Fordi medaljen historisk sett har vært knyttet til ulykker og redningsaksjoner til sjøs, er det Sjøfartsdirektoratet som innstiller kandidater. Tildelingen skjer av regjeringen, eller Kongen i statsråd som det formelt heter.

I forbindelse med tildelingene for innsats 22. juli har Sjøfartsdirektoratet fått bistand fra Kripos til å vurdere forslagene fra publikum.

Kong Harald hilser på Otto Kristian Løvik fra Åfjord etter at han mottok gullmedaljen for edel dåd under et arrangement i Oslo Rådhus. Medaljen er en utmerkelse for Løviks redningsinnsats den 22. juli 2011. Foto: NTB SCANPIX