Det skal sies at samboeren min er litt eldre enn meg, han er 45 år og jeg er 32. Han har to barn med sin tidligere kone, de var gift i 19 år.

Du skjønner at dette ikke er lett. Ekskona hans ringer hele tiden og skal snakke med ham. Enten så er det noe med barna eller så er det noe praktisk hun skal ha hjelp til. Samboeren min er altfor snill, han stiller opp for henne og barna uansett. Overfor eksen prøver han å sette grenser, det sier han iallfall til meg. Han føler kanskje at han må rettferdiggjøre sine handlinger overfor meg ved å fortelle at hun trenger hjelp. Jeg tror det skyldes hans dårlige samvittighet overfor henne.

Forsurer stemningen

Jeg er grunnen til at det ble slutt mellom min kjæreste og hans eks. Dette gjør det ikke enklere, selv om samboeren min sier at parforholdet deres ikke hadde fungert på mange år. De holdt sammen kun for barnas skyld. Samboeren min og jeg har det helt supert sammen bare vi får fred, men hun klarer på en eller annen måte å forsure stemningen mellom oss. Barna bor hos faren sin annenhver uke. Den uken bor jeg i min egen leilighet. Dette har kjæresten min ønsket for å skåne barna den første tiden. Jeg mener at vi må endre på dette slik at de venner seg til at de må dele pappaen sin med meg. Dessuten er det dyrt å ha to leiligheter. Hva kan vi gjøre med dette? Samboeren min vet ikke at jeg ringer deg, han mener at jeg skal roe ned. Han påstår at han har kontroll, og han mener at hun slipper taket snart. Han synes synd på henne, og hun må få litt tid. Jeg mener at han skal ha fokus på vårt forhold og bygge vår relasjon tettere. Er dette urimelige krav?

Samlivsekspert Bente Müllers råd:

Denne kvinnen har inngått et kjæresteforhold og delvis samboerskap med en mann som har barn fra et tidligere forhold. Mannen har et ansvar overfor barna sine, og det vil alltid påvirke dette forholdet. Barna trenger sin far og det må denne kvinnen akseptere så lenge hun velger å være sammen med ham. Denne mannen vil også måtte ha et forhold til sin eks så lenge de deler omsorgen for barna. Forholdet til ekskonen vil normaliseres etterhvert som tiden går og barna blir eldre, men mannen må selv sette grenser og ta avgjørelser rundt dette.

«Kanskje må hun bare akseptere at hun på det nåværende tidspunkt ikke er førstevalget.»

Denne kvinnen opplever at mannen er mer opptatt av å imøtekomme eksens ønsker og behov enn hennes egne behov. Hun må snakke med kjæresten sin på en slik måte at han forstår hva hun legger i de utfordringene hun møter og opplever som vanskelig. Om hun bare formidler sin frustrasjon og irritasjon om eksen hans, vil hun oppleve at kjæresten går i forsvar og etterhvert bli irritert på henne istedenfor å få til en konstruktiv samtale. Hun tar ikke innover seg at han faktisk har valgt henne som sin kjæreste. Det er derfor viktig å få til en god dialog mellom dem. God kommunikasjon er viktig for å unngå misforståelser.

Oppleves som tredjevalget

Kvinnen kan definere hvordan hun opplever at dette parforholdet har utviklet seg. Hun må si noe om på hvilken måte denne utviklingen er et problem for henne. På denne måten kan hun formidle hva hun føler og samtidig forklare hvordan hun ønsker det videre. Hun må beskrive sine forventninger til parforholdet med mannen, og hvilke forpliktelser og krav dette omfatter. Hun må beskrive hva det gjør med henne at han er mye hos eksen og at hun ikke blir introdusert for barna. Denne kvinnen opplever at hun er tredjevalget og det må hun sette ord på til mannen. Kanskje må hun bare akseptere at hun på det nåværende tidspunkt ikke er førstevalget, og dette må hun tåle å høre. Hun har uansett et eget valg – om hun vil gå eller fortsette forholdet.

Ikke kritiser

De må snakke sammen om alle utfordringene de møter. Dess mer åpenhet og likeverd forholdet er bygget på, dess mer vil paret lykkes. Om hennes kommunikasjon er fundamentert på gjensidighet, dialog og diskusjon vil det kanskje være mer fruktbart enn å kritisere hans tidsbruk på eksen. Om hun klarer å imøtekomme ham på en slik måte at han opplever anerkjennelse og bekreftelse vil dette skape nærhet og tillit. Derved åpner hun opp for at han kan imøtekomme hennes ønsker mer enn om hun fastholder sin kritikk og karakterisering av hans prioriteringer og manglende tilstedeværelse. Hun må innse at den omsorgen mannen viser sin eks er positivt med tanke på hvem han er og at det sier noe om hans personlighet. Han viser en raushet og omtanke for andre enn seg selv og dette vil denne kvinnen også dra nytte av om hun kan akseptere og leve med hans prioriteringer. Han sier selv at eksen slipper taket snart, så mannen har ikke tenkt at dette skal forbli slik lenge? Paret må bygge allianse isteden for å spille hverandre dårlige. Dette gjøres ved å bekrefte hverandre og skape trygge rammer i forholdet. Ting tar tid, og i sårbare faser i livet må man kanskje ha litt mer is i magen og være tålmodig. Både denne kvinnen og mannen må bygge sin plattform på raushet, kjærlighet, forutsigbare rammer og ikke minst akseptere at ulikheter finnes og jobbe kontinuerlig med dette.

Mannen har plutselig begynt å bli opptatt av eget utseende og nå frykter kona at han er utro. Les rådet fra samlivseksperten her.