Meteorologisk Institutt har sendt ut flere obs-varsler der de advarer mot brannfare i store deler av landet den kommende uken.

Uvanlig

Kombinasjonen av uker uten nedbør og sterk vind øker faren for skog-, gress- og lyngbranner.

- Det er svært uvanlig med såpass lite nedbør på denne tiden av året. I noen deler av Trøndelag kan vinden nå komme opp i storm styrke. Dette er dårlige nyheter for dem som frykter flere branner, forteller vakthavende meteorolog John Smiths ved Meteorologisk institutt.

Forbudet mot å gjøre opp ild vil dermed fortsatt gjelde.

- Om vi er heldige kan vi få litt nedbør lengst i sør mot Møre og Romsdal. Forhåpentligvis vil det ikke ta lang tid før regnet også når hele Trøndelag, men slik det ser ut nå vil terrenget fortsette å holde seg like tørt i uken som kommer, sier Smiths.

Januar har vært preget av flere storbranner. Tidligere denne uken herjet en kraftig gress- og lyngbrann på FrøyaStorbrannen på Flatanger førte til at mange hus brant ned til grunnen.

Mildvær i vente

Det uvanlige januar-været byr på milde temperaturer fremover.

- Temperaturene vil så vidt holde seg på minussiden, men vil etter hvert bikke null grader, sier Smiths.

Faren for skog- og lyngbranner er nå så akutt fra Rogaland til Nordland at direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har besluttet å ha to skogbrannhelikoptre i beredskap.

- På grunn av den ekstremt store skogbrannfaren har vi besluttet å sette enda ett skogbrannhelikopter i beredskap. Vi har nå skogbrannhelikoptre i beredskap på Værnes og i Sauda, sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen i DSB.