Halvannet år etter at Erna Solberg (H) dannet regjering sammen med Fremskrittspartiets leder Siv Jensen, henger mørke skyer over prosjektet. Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre nesten ikke løfter en finger, går Arbeiderpartiets oppslutning til himmels, og Høyre stuper i by etter by i sine kjerneområder. I ni av ti storbyer er nå Ap størst.

Høyre taper velgere hovedsakelig til Arbeiderpartiet i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand, pluss Tromsø og Drammen. Til og med blant kjernevelgerne i landets mest borgerlige Høyre-kommune, Bærum, går partiets oppslutning tilbake. Over 100000 Høyre-velgere ved stortingsvalget i 2013 foretrekker nå Ap-Støres politiske løsninger. Erna Solberg har alvorlige problemer.

Det er meget vanskelig å forholde seg til meningsmålinger nå fordi noen vektes mot stortingsvalg, andre mot lokalvalg. Det er et lokalvalg vi står foran til høsten, og forskjellen mellom lokalpolitikken og rikspolitikken kan være stor. I Trondheim har den vært som dag og natt.

Rikspolitikken gir sterke impulser til den lokalpolitiske debatten. Supereksempelet nå er Kristiansund, der Ap nylig fikk en oppslutning på over 60 prosent i en meningsmåling for Tidens Krav. Sykehusstriden setter tydelige spor. Striden om sykehusene, organiseringen og lokaliseringen av funksjonene, er av stor nasjonal interesse og skaper sterkt lokalt engasjement.

På en rekke meningsmålinger etter nyttår har Ap passert 40-tallet. Fire målinger sist uke har angitt et slikt nivå. I Aftenposten i går fikk Ap 41,1 prosent oppslutning. I NRK før helgen var det 39,7 prosent. Tendensen er den samme; Ap går frem – Høyre og Frp går tilbake.

I Bergen har Ap gått mer frem enn Høyre har gått tilbake, og kan skilt med en oppslutning på 40 prosent. I Tromsø er situasjonen den samme. Ap går frem med over 13 prosent, mens Høyre går tilbake med over 12 prosent. Men her er det mye turbulens rundt Høyre.

Velgerlojaliteten til Høyre er nå så lav at bare SV og Venstre er dårligere stilt. Det er en helt ny situasjon etter mange år med rekordhøy lojalitet for Høyre. Med noen unntak – kanskje for justisministeren og helseministeren – gir det lite mening å drøfte Ernas problemer i lys av regjeringsslitasje. Det samme gjelder Aps suksess i lys av Støres utspill, nyorientering og debattstyrke som ledende opponent.

Trolig er det mer interessant å se på politikken som utøves og konfliktene den utløser overfor støttepartiene i sentrum – fra budsjetthøsten til asylbarna. Mange tunge reformer skal snart lanseres. Mange store utfordringer som eldrebølgen, lavere oljeinntekter og ambisiøse klimamål står i fare for å drukne i stridigheter om langt mindre viktige saker.

Solberg-regjeringen kan gå en tung vår i møte.