Adresseavisen har tidligere omtalt Ap-toppens byggeprosjekt i hjemkommunen Orkdal, som fikk kritikk fra Uropatruljen, som var «sterkt bekymret» for husprosjektet. Årsaken var at stortingsrepresentanten har leid inn et firma, Orklahus, som betaler minstelønn og mangler tariffavtale. Daglig leder Bjørn Richvoldsen i Orklahus uttalte til Adresseavisen at arbeidsavtalene var standard og personlig forevist blant annet Arbeidstilsynet i Trondheim.

Regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet Midt-Norge avviser dette, og sier at de ikke har hatt noe tilsyn på Asphjells byggeprosjekt.

- Vi har derfor ikke vurdert arbeidskontraktene. Jeg vet ikke hva Richvoldsen sikter til når han sier at disse er forevist Arbeidstilsynet. Ifølge artikkelen tolker han det at de har fått utstedt HMS-kort som bekreftelse på at arbeidsavtalene er i orden. Jeg kan ikke se at kravene som må oppfylles for å få utstedt HMS-kort tilsier en slik tolkning, sier Løvås.

- Ikke i tråd med lovkravet

- I kontraktene står det ikke noe om overtid, feriepenger, arbeidstid, bakgrunn for midlertidighet eller måten lønnsutbetalingen skal skje på?

- De fremstår mangelfulle slik de blir beskrevet. Loven setter krav til et minimumsinnhold, og dersom slike vesentlige punkter mangler, er det i så fall ikke i henhold til lovkravet. Vi har altså ikke gjort en vurdering av disse konkrete kontraktene, men på generelt grunnlag kan jeg si at dersom slike opplysninger mangler i en arbeidskontrakt, så er den ikke i tråd med kravene i arbeidsmiljøloven. Så kan det jo være noen opplysninger det tar litt lengre tid å få inn, for eksempel bankkontonummer. Men forholdene som mangler i dette tilfellet, skal normalt komme raskt på plass, påpeker regiondirektør Løvås.

- Kommer dere til å foreta tilsyn på dette prosjektet?

- Vi har det til vurdering. I travle perioder må vi prioritere sakene som innebærer sikkerhetsrisiko, og mangelfulle arbeidskontrakter gjør ikke nødvendigvis det.

En uke etter at Adresseavisen intervjuet Løvås om dette, og etter at avisen har stilt Orklahus ved daglig leder Bjørn Richvoldsen spørsmål knyttet til Løvås' uttalelser, opplyser Løvås at Richvoldsen nå har tatt kontakt med Arbeidstilsynet.

- Daglig leder i Orklahus har nettopp tatt kontakt med oss for å få veiledning angående arbeidsavtalene. De skal nå sende dem til oss, opplyser regiondirektør Løvås mandag ettermiddag.

Ap-topp Jorodd Asphjells husprosjekt ved Kleivamoen i Orkdal får kritikk. Ifølge regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet, fremstår arbeidskontraktene som mangelfulle.

- Dårlig magefølelse for hele greia

Orkdal Varme og Sanitær trakk seg tidlig fra prosjektet. I en e-post til kommunen informerte daglig leder Ola Melby om dette i november i fjor, og han viste til at det har vært «utrolig mye rot, usikkerhet og endringer av planer og framdrift». Han utdyper hva han mener med dette overfor Adresseavisen:

- Vi fikk høre at Uropatruljen var bekymret for prosjektet, og vi fikk en dårlig magefølelse for hele greia. Vi hadde flere andre oppdrag, så vi valgte derfor å droppe dette, sier Melby.

Også en annen leverandør har trukket seg fra stortingspolitikerens byggeprosjekt. Prosjektleder Odd Nyberg i Caverion opplyser kommunen om dette i en e-post der han skriver at det har vært så mye rot og støy på byggeplassen at firmaet ikke kan levere et fullgodt anlegg. Nyberg ønsker ikke å kommentere dette ytterligere overfor Adresseavisen.

Asphjell kjenner ikke til

Asphjell har tidligere opplyst til Adresseavisen at han valgte Orklahus fordi ingen andre leverte anbud. Entreprenøren Vibo bekrefter at de hadde kontakt med Asphjell, men at de hadde det travelt på den tida han tok kontakt, i februar 2016.

- Vi sa at vi ikke hadde kapasitet til å levere et tilbud på det tidspunktet, sier leder Bolig i Vibo, Svein Sæther.

Når Adresseavisen opplyser Jorodd Asphjell om at Arbeidstilsynet ikke er forevist kontraktene, slik Orklahus-eier Richvoldsen tidligere har opplyst,  sier Asphjell at det kjenner ikke han til.

Han viser for øvrig til at verneombudet for Norsk Arbeidsmandforbund har vært på byggeplassen, og funnet at alt var i orden. Da Adresseavisen først tok kontakt med Asphjell, uttalte han at han har forstått det slik at verneombudet har sjekket alt; kontrakter, stillaskurs, HMS-kort og flere ting. Etter å ha sjekket saken nærmere, sier han imidlertid:

- Verneombudet sjekket det som har med sikkerhet å gjøre, spurte om ansatte hadde bygge- og anleggskort, stillas-sertifisering m.m. – men ikke kontraktsmessige forhold.

Det stemmer med det verneombud Jan Marvin Athammer i Norsk Arbeidsmandforbund opplyser til Adresseavisen.

- Kontraktene sjekket jeg ikke, min jobb er knyttet til helse- miljø og sikkerhet, sier Athammer.

Asphjell sier også at han har fått bekreftet fra Orklahus at alt er i orden angående feriepenger, overtid, HMS-tjeneste og at arbeidskontraktene skal være oversendt Arbeidstilsynet for godkjenning/kontroll.

Daglig leder Bjørn Richvoldsen i Orklahus sier arbeidskontraktene er utarbeidet i samarbeid med et eksternt regnskapskontor.

- Ifølge regiondirektør i Arbeidstilsynet, Stig Magnar Løvås, er ikke arbeidskontraktene forevist dem, slik du sa. Hva er din kommentar?

- Det stemmer. Arbeidskontraktene er forevist tiltakshaver, som har sendt de videre etter anmodninger fra ulike instanser, blant annet Uropatruljen, svarer Richvoldsen i en e-post.

- Løvås sier også at kontrakter med så store mangler ikke er i tråd med kravet i loven. Kommentar?

- Arbeidskontraktene er utarbeidet i samarbeid med et eksternt regnskapskontor som bistår selskapet med lønn og personalsaker. Det vil da bli gjort de nødvendige endringer, dersom det skulle være noen avvik. De er for øvrig forevist til ulike offentlige kontor bla, skatteetaten, uten at de påpekte mangler ved dem. Vi har blitt gjort oppmerksomme på to avvik, som nå for øvrig er endret. Det inngår nå i våre kontrollrutiner i fremtiden, utover det at de ansatte fysisk innehar Arbeidstilsynets egne HMS byggekort. Vi har også vært i kontakt med regiondirektør Stig Magnar Løvås, og har i tillegg oversendt arbeidskontraktene til Arbeidstilsynet, for verifisering.

LES HER: Fylkeslederne i Trøndelag med klare svar til Ap sentralt på hvorfor partiet gikk på valgsmell

- Ifølge Finanstilsynet har også NUF-selskaper krav på seg om å opprette offentlig tjenestepensjon for sine ansatte. Har disse det?

- Ja, det er etablert.

- Er de tilknyttet bedriftshelsetjeneste?

- Ja, de er tilknyttet HMS-tjeneste.

- Kan du dokumentere at det har blitt betalt overtidstillegg, eller at det er søkt Arbeidstilsynet om gjennomsnittsberegning av arbeidstid?

- Ja, det kan dokumenteres om det er utbetalt overtidstillegg. Vi er gjort kjent med at dette ikke er søknadspliktig, men at det kan inngås avtale med de ansatte.

- I dokumenter vi har fått fra kommunen, går det fram at det er to leverandører som har trukket seg på grunn av utrolig mye rot, usikkerhet og endringer av planer og framdrift. Hva er din kommentar til dette?

- Vi er kjent med at ett av tolv firma ikke ønsket å samarbeide. Dette må dere ta opp med den aktuelle leverandør.