Når legen i akuttmottaket glaner på mobiltelefonen er det ikke for å sjekke siste statusoppdatering på Facebook. Hun skal bare sjekke hva som er best behandling for blodproppen i den hovne leggen din.

Det er første gang St. Olavs Hospital og NTNU Technology Transfer har utviklet en app som er blitt lisensiert. Norsk Helseinformatikk distribuerer appen som de regner med vil bli brukt av leger og annet helsepersonell som jobber i akuttmottak, i sykehus, i sykehjem, og ikke minst, av allmennlegene. Internasjonalt er det ventet en eksplosjon av produkter som gir helsepersonell beslutningsstøtte.

Hjelp og støtte

- I retningslinjene for behandling av blodpropp er det over 100 sider som beskriver diagnose, behandling og oppfølging. Ingen leger husker alt dette. Heller ikke alt man lærte på legestudiet, sier avdelingsoverlege i akuttmottaket Jostein Dale.

- Gjennom å bruke appen får legen hjelp hele veien, fra diagnose, hvilke prøver som skal tas, hvilken behandling som trengs, hvilke medisiner som kan brukes. Ut fra data appen får om pasienten, presenteres tilpassede behandlingsveier. Underveis er det sjekklister. Advarsler dukker opp når det er noe spesielt man skal være på vakt mot.

Vanlig lidelse

Blodpropp er en vanlig tilstand. Flypassasjerer som har reist langt, gravide i slutten av svangerskapet, kreftpasienter, nesten hvem som helst kan oppleve at blodet koagulerer og lager en propp. De fleste blopropper oppstår i beina, av og til lungene. Dersom disse løsner og ender opp i lungene kan det være livstruende. Senkomplikasjoner med hovne ben kan også oppstå.

- Blodpropp presenterer seg ikke så dramatisk som hjerteinfarkt eller hjerneslag. Ofte kan det være de minst erfarne legene som møter disse pasientene i akuttmottak, sier Florentin Moser, overlege ved Mottaksavdelingen ved St. Olavs Hospital. Det var Moser som fikk ideen til å lage en app, og fikk med seg kollega Jostein Dale. De to har samarbeidet med NTNU Technology Transfer om å utvikle appen. St. Olavs-miljøet er veldig opptatt av at det skal stå medisinsk kompetanse bak utviklingen av medisinsk beslutningsverktøy. Det må til for at det skal oppleves som relevant og tillitvekkende, mener man. At informasjonen er raskt tilgjengelig, er helt avgjørende for at den skal brukes.

LES OGSÅ (PLUSS): Kan revolusjonere måling av treningseffekt

Feil skjer

- I dag gjøres en del feil som gjør at pasienten ikke får den aller beste behandling. Jeg så behovet for å lage en mer strukturert fremgangsmåte som enkelt og raskt gir pasientene optimal behandling, sier Moser.

Normalt skal blodpropp behandles med blodfortynnende medisiner, men hvilken type som passer for pasienten er høyst ulikt. Blodfortynnende medisiner i behandlingen av blodpropp er forbundet med en viss risiko. For kort eller for lang tids bruk av disse medikamentene er uheldig.

- Kan legen skylde på appen hvis behandlingen ble feil?

- Nei. Legen har alltid ansvaret, sier Florentin Moser.

Norsk Helseinformatikk har, i samarbeid med spesialistene ved St. Olavs Hospital, ansvaret for at blodpropp-appen oppdateres med ny kunnskap og nye retningslinjer, når de kommer.

Legehjelp: Pasientene er sikret tryggere behandling når legen bruker appen med alle data om blodpropp, mener de to doktorene som står bak utviklingen av appen.