Fylkesordføreren i Sør-Trøndelag viser til at prosessen er kommet så langt og går så bra at det egentlig hadde vært mulig å få på plass de siste sentrale punktene.

- Hadde vi ønsket det hadde vi greid å vedta politiske reglement og en del av det andre som står igjen, men det er greit å stoppe opp litt og ta seg tid når vi har muligheten, sier Sandvik.

Utsatte reglementet

På møtet torsdag vedtok fylkespolitikerne å skyve saken om politisk reglement til møtet i oktober. I utkastet ligger et hovedutvalg, fem sektorutvalg og kontrollkomité. Det sier imidlertid like om hvor stor makt utvalgene får.

Det er heller ikke vedtatt hva slags arbeidsgiverpolitikk nye Trøndelag skal ha. Heller ikke hva slags godtgjørelse politikerne skal ha. Den store debatten under møtet torsdag handlet om økonomi og et såkalt utfordringsdokument for Økonomiplan 2018-2021.

- Det hadde nesten vært en fordel for administrasjonen om vi hadde slått oss sammen nå, sier fylkesrådmann Odd Inge Mjøen og viser til at det nærmest kan bli en slags dødtid mens man venter.

- Det viktigste er at det politiske nivået får konstituert seg, sier Mjøen.

- Vil ikke bruke alle mulighetene

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag bekrefter at det såkalte delegasjonsreglementet er en del av de mer kompliserte sakene som står igjen.

Det som er klart at nye Trøndelag skal styres etter formannskapsmodellen, men altså ikke hvor mye makt som skal ligge til komiteene.

- Selv om mulighetene ligger der kommer vi nok ikke til å benytte oss av alle muligheter for å delegere nedover i starten, sier Mevassvik.

Frem til det nye felles fylkestinget formelt konstitueres i oktober ledes arbeidet med sammenslåingen av ei fellesnemnd, bestående av dagens 78 medlemmer i de to fylkestingene. De vil fra oktober utgjøre det nye fylkestinget frem til valget i 2019. Da reduseres antallet representanter til 59.

Ansetter politiske rådgivere

Torsdag vedtok flertallet fellesnemnda også at det skal ansettes politiske rådgivere i rådmannens stab. Det skjedde mot rådmannens råd. Vedtaket ble fattet mot 57 mot 21 stemmer. En av de hardeste kritikerne av vedtaket var Høyres gruppeleder i Nord-Trøndelag, Eirik Fløan.

- Jeg mente vi hadde valgt formannskapsmodell for å ha et klart skille mellom politikk og administrasjon. Jeg hadde håpet at vi kunne starte med ryddige forhold og klare skillelinjer. Dette er uheldig. Politiske rådgiver bør ansettes av partiene, sier Fløan.